Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik deze maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres, en las weer eens een paar absolute toppers. Benieuwd wat ik las? Je leest het in minireview #13.
1. Focus Aan/Uit – Mark Tigchelaar
Het verhaal:
Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out. Bestsellerauteur Mark Tigchelaar laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.
Hoe ik het boek vond:
Ondanks dat ik al best wat boeken heb gelezen over focus, geconcentreerd werken, timemanagement en dergelijke, las ik veel nieuwe inzichten of verhelderende oplossingen. En of je nou voor een baas werkt, studeert of zelfstandige bent, het is heel toepasbaar allemaal. Een aanrader dus. Binnenkort meer over dit boek in een aparte boekrecensie.
2. De ontbijtclub – Debbie Macomber
Het verhaal:
Moet je op elkaar lijken om goede vriendinnen te kunnen worden? Ooit zouden Clare, Elizabeth, Karen en Julia deze vraag met ‘ja’ hebben beantwoord, maar nu weten ze wel beter… De wegen van de vier vrouwen kruisen tijdens een cursus dagboek schrijven. Allemaal hebben ze hun eigen redenen om erheen te gaan, al even verschillend als de levens die ze leiden. Maar misschien is dat wel precies wat hen in elkaar aantrekt – die andere kijk op gewone dingen. De cursus is inmiddels allang afgelopen, maar elke donderdagochtend om acht uur ontmoeten ze elkaar in een restaurant. Om te ontbijten, om bij te praten en om ervaringen uit te wisselen. En zo ontstaat de ontbijtclub – basis voor een hechte vriendschap, bron van bemoediging en steun, en al snel niet meer weg te denken uit hun levens.
Hoe ik het boek vond:
Het duurde even voor ik echt in het boek zat, ik weet niet waarom. Nou ja, ik denk omdat het over vier vrouwen gaat, die om en om elk hoofdstuk aan de beurt zijn. Dus elke vier hoofdstukken leer je elke persoon wat beter kennen. Met soms nog een algemeen (alwetende verteller-hoofdstuk) ertussen over de donderdag als de ontbijtclub plaats vind. Het was dus vaak best lang voor je weer iets van die bepaalde personage las, waardoor ik ook vaak zo iets had van wie was dat nou ook alweer?
Daarnaast vond ik het niet zo prettig lezen dat de hoofdstukken beginnen met een stuk in de ik-vorm als dagboekfragment, en vervolgens de rest van het hoofdstuk dan in de derde persoon. Ik heb daardoor ook erg lang gedaan over dit boek (en andere boeken tussendoor gelezen) en het geloof ik wel drie keer verlengd bij de bibliotheek.
Toch heb ik het boek vier sterren gegeven, omdat de verhalen mooi, aangrijpend – soms zelfs heftig – en ontroerend waren en de personages elk een mooie ontwikkeling doormaakten, waardoor het toch een fijn boek was.
3. Een boekje vol geluk – Petra van Dreumel
Het verhaal:
“Petra van Dreumel is illustrator en schrijver en ze is – zoals zovelen – al haar hele leven op zoek naar geluk. Maar ze besefte steeds meer dat ‘geluk’ geen permanente staat van zijn is, het zit vooral verscholen in het opmerken van gelukkige momenten. Wanneer je daar bewust mee bezig bent, voel je het vanzelf. We hoeven dus soms alleen maar even onze zintuigen wat scherper te stellen om geluk te ervaren, te zien.
Met Een boekje vol geluk helpt Petra ons om geluksmomenten te herkennen, te koesteren en te creëren. Ze heeft vijf soorten geluk gedefinieerd die allemaal een eigen ‘gelukscollectie’ hebben gekregen. Er zitten veel prachtige handgeschreven quotes en kleurrijke illustraties in die voor instant happiness zorgen én pagina’s waar je geluksmomenten kunt opschrijven om ze voor altijd vast te leggen. Genoeg inspiratie voor een moment voor jezelf. Want geluk is niet maakbaar, maar je kunt het wel laten groeien. Dit boek biedt inspiratie en inzichten en dat leidt dat uiteindelijk tot een schatkist aan geluk, waar je iedere dag uit kunt putten.”
Hoe ik het boek vond:
Een heel fijn boekje om elke dag even een bladzijde uit te lezen, soms met alleen een pakkende quote en een prachtige illustratie, soms met meer tekst om over na te denken. Een mooi en inspirerend boekje, waar ik zelf overigens niets in opgeschreven heb, omdat ik dat zonde van het mooie boekje vind. 😉
4. Bramenweelde (Hope Harbor #7) – Irene Hannon
Het verhaal:
Bramenweelde van Irene Hannon is alweer het zevende deel in de serie Hope Harbor. In dit deel trekt de succesvolle actrice Katherine zich terug in het kustplaatsje Hope Harbor, om zich te verbergen voor een schandaal dat haar achtervolgt. Zach, eigenaar van een koffietent, is haar buurman, maar hij is niet van plan zich met Katherine te bemoeien, hij heeft zijn portie drama wel gehad. Tot hun wegen elkaar kruisen wanneer er een tehuis voor pleegkinderen wordt geopend, waar zowel Zach als Katherine komen helpen. Dat leidt tot de nodige botsingen… en vonken.
Hoe ik het boek vond:
Wederom een prachtig deel in de Hope Harbor-serie. Hoewel sommige dingen misschien niet heel verrassend aflopen, boeide ook dit boek mij weer. Met interessante personages, verschillende verhalenlijnen, en terugkerende vaste personages met belangrijke bijrol, zoals tacoman Charlie, de twee zeemeeuwen Floyd en Gladys, en de altijd (plagend) kibbelende pastoor en dominee. Ik vind de serie een aanrader en ben nog altijd blij dat ik toentertijd een review bij Mirjam las en zo werd geattendeerd op deze serie. Ondanks dat ze zeggen dat je de delen ook prima onafhankelijk van elkaar kan lezen, raad ik aan als erin wilt beginnen, ze op volgorde te lezen. Dit omdat de personages uit eerdere delen vaak later nog even langskomen en je dan spoilers leest over de dingen waar ze eerder mee hebben geworsteld.
(Ik leende het boek uit de bibliotheek en vergat een foto te maken, dus maar de omslagfoto van internet gehaald.)
5. Oeroeg – Hella S. Haasse
Het verhaal:
‘Oeroeg was mijn vriend.’ Zo begint het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de Nederlandse jongen na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn eigen volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Geschokt vraagt die zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte.
Hella S. Haasses beroemde prozadebuut Oeroeg verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk, werd meer dan vijftig keer herdrukt en is in elf talen vertaald.
Hoe ik het boek vond:
Mooi! Goed. Sterk. Ontroerend van tijd tot tijd. En ondanks dat het in 1948 geschreven is (deze editie uit 2009 is de 48e druk) voelde het soms heel eigentijds, misschien omdat veel onderwerpen nog steeds actueel zijn?
Wil je meer boekreviews lezen? Kijk dan ook eens hier.
Welke boeken las jij deze maand?
Groetjes, Giovanna
Over ‘Oeroeg’ hoorde ik op de middelbare school al het één en ander, maar ik heb het nooit gelezen. Nu ik je review zie, moet ik dat misschien toch maar eens doen.
Ik heb er ook heel lang over gedaan voor ik dit boek ging lezen haha, maar ik ben blij dat ik het eindelijk ook gelezen heb. 🙂