boek schrijf voornemen
Schrijven

Maak je boek schrijf-voornemen concreet

Vaak hebben we wel een vaag idee wat we willen, een boek schrijven bijvoorbeeld. Maar een idee is nog geen plan. Alleen door het concreet te maken en specifiek te zijn, wordt het een doel dat je kan halen. Een boek willen schrijven is een wens – en een hele mooie! – maar met alleen wensen en dromen gaat je boek er niet komen.


Het is belangrijk om dingen concreet te maken als je wilt dat ze gaan gebeuren. Wil je een boek schrijven? Start daar dan mee en zet stappen om je droom te realiseren en je boek schrijf-voornemen concreet te maken.

1. Schrijf het op

Door een idee op papier te zetten wordt het al concreter dan het alleen als droom in je hoofd of als wens in je hart te hebben. Neem de tijd om je boekidee uit te werken.

2. Wees specifiek

Misschien heb je het al helemaal helder, maar misschien is het alleen nog een vaag idee, of slechts een gevoel. Neem dan de tijd om het van vaag naar helder te krijgen. Hoe beter je daar nu over nadenkt – voor je gaat schrijven – hoe duidelijker straks de richting is waar je verhaal naartoe gaat.

boek schrijf voornemen

3. Geef het vorm

Door vervolgens precies op te schrijven wat voor boek het gaat worden, geef je het meer vorm. Schrijf kort maar krachtig op waar het over zal gaan (dit gaat dus verder dan je idee), in welk genre je het gaat schrijven, hoeveel woorden het ongeveer zal worden en hoeveel tijd je hebt om te gaan schrijven.

Wil je graag van je boek schrijf-voornemen een echt doel maken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Boek dan eens een gratis schrijfcoachsessie. Ik help je graag op weg en geef je minimaal drie tips om concreet met het schrijven van je boek aan de slag te gaan.

Hoe maak jij jouw voornemens concreet?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

 1. Ik vind het puntje ‘wees specifiek’ vooral interessant. Daar moet ik me ook beter mee bezig houden. Ik heb vaak heel veel plannen en ideeën in mijn hoofd, maar concreet maken ho maar;-)

  1. Ja, dat is soms een lastige, juist als er veel plannen en ideeën zijn. Maar hoe specifieker hoe concreter het wordt. 🙂

 2. Ik roep al jaren dat ik een kinderboek ga schrijven zodra de jongste naar school gaat. Na de zomer gaat ze, dus komt het ineens wel heel dichtbij. Ik vind het een beetje eng om te beginnen, dus ga de coach sessie zeker in gedachten houden!

  1. Oe spannend dat het nu zo dichtbij komt! Maar heel gaaf dat je een kinderboek wilt gaan schrijven (en ook gewoon gaat doen natuurlijk 😉 .) Elk begin is eng, maar het gaat je vast lukken, en een coachingsessie kan zeker altijd helpen.

 3. zegt:

  Toen ik het idee kreeg van het boek dat ik nu aan het schrijven ben, heb ik alles uitgewerkt in een boekje en dat steeds ook bijgehouden als leidraad. Behalve het plot, dat had ik nog niet verzonnen, maar inmiddels ben ik daar al ver mee.

  1. Leuk dat je in een notitieboekje alles uitgewerkt had voor je begon. En goed van je dat je ook bent gaan plotten en daar al goed mee op weg bent!

 4. zegt:

  Het klinkt allemaal zo logisch, maar toch leer ik er weer van. Blijkbaar dus toch niet zo logisch;).

  1. Ik begrijp je helemaal. 🙂

Reacties zijn gesloten.