Blue Monday ligt gelukkig alweer achter ons, maar voor veel mensen is de winter een tijd van meer binnenblijven en minder energie hebben. Met de kou en de donkere dagen zou je het liefst diep onder de dekens blijven liggen, of lekker op de bank onder een dekentje kruipen met de verwarming hoog. Alleen blijven je plannen om te schrijven dan ook liggen. Onderstaande tips helpen je om meer te schrijven in de winter.
1. Zoek het licht op
In de winter kan een gebrek aan daglicht en met name zonlicht, zorgen voor minder energie. Een winterdip kan het gevolg zijn. Door elke dag, ondanks de kou, minstens een halfuur, naar buiten te gaan pak je niet alleen het voordeel van het daglicht mee, maar ook van de frisse lucht. Doe het bij voorkeur ’s ochtends al. Dat geeft je niet alleen energie, maar ook een frisse start van je dag. Met een fris hoofd en warm gewandeld of gefietst lijf schrijf je daarna veel lekkerder.
2. Lichte werkplek
Creëer als het kan je schrijf- of werkplek bij het raam. Licht zorgt ervoor dat je bepaalde stoffen aanmaakt die ervoor zorgen dat je je fitter en wakkerder voelt. Net als dat je lichaam melatonine aanmaakt als het donker is en je slaperiger wordt. Ook daglicht dat via het raam naar binnen schijnt geeft je energie en warmte. En maakt schrijven in de winter heel aangenaam. (Ik voel heerlijk het zonnetje door het raam op mij schijnen terwijl ik dit schrijf. :))
3. Actief doen activeert
Van niks doen word je niet ineens vanzelf actief. Integendeel, van een beetje hangen word je alleen maar moeier en inactiever. Kies ervoor om iets te gaan doen wat energie geeft. Een wandeling maken is daar zeer geschikt voor (zie ook punt 1), maar als het regent kun je jezelf ook heel goed thuis activeren. Ga stofzuigen, loop de trappen een paar keer op en af, ga ramen lappen, doe actief yoga of doe wat jumping jacks of squats. Ik doe na mijn ontbijt regelmatig een workout van 5-10 minuten met een workout-app. Misschien heeft je hoofd daarna nog niet meteen zin om te gaan schrijven, maar je lichaam is in ieder geval al goed wakker geschud. Een wandeling hoeft trouwens niet in één keer een heel uur te zijn. Je kunt ook een paar keer per dag 10 minuten een blokje om.
4. Zorg voor een goed ritme
Een goed slaapritme is belangrijk om uitgerust de dag door te komen. Probeer dagelijks rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat elke dag eenzelfde ritme veel gezonder en slaapbevorderlijker is, dan een paar keer per week laat naar bed gaan en te proberen je slaap in het weekend in te halen. Maar ook een goed schrijfritme helpt je om de hele winter lekker door te kunnen schrijven.
5. Have a break
Neem voldoende pauzes tussen het schrijven door. Dat zorgt ervoor dat je niet te lang achter elkaar bezig bent en niet te lang achter je computerscherm zit. Tussendoor pauzes houden houdt de zin van het schrijven er ook meer in. Zet een wekker of de Tomato Timer en ga 25 of 50 minuten aan de slag, waarna je 5 of 10 minuten pauze neemt. Na een aantal van die schrijfblokken neem je een pauze van 30 minuten. Ga zoals eerder genoemd wat actiefs doen in zo’n pauze. Binnenshuis of buitenshuis. Na je pauze ga je weer fris aan de slag.
6. Houd je warm
Als je last van de kou hebt en de neiging hebt om je het liefst de hele dag in je dekbed op te rollen, zorg dan dat je het op andere manieren warm houdt. Drink warme thee, kleed je dik aan en sta van tijd tot tijd even van je stoel op (de genoemde pauzes of activiteiten zijn daar perfect voor) en doe wat oefeningen. Beweeg daarbij ook je handen en vingers even extra, tijdens het schrijven zitten ze veelal in eenzelfde houding.
7. Plan je agenda wat minder vol
Wanneer je minder energie en minder zin hebt om dingen te doen, kan het helpen je agenda minder vol te plannen. Veel ‘moeten’ vreet namelijk ook energie. De tijd die je daarmee bespaart heb je over om te gaan schrijven.
8. In het warme zonnetje
Vind je het nog steeds lastig om je aan het schrijven in de winter toe te zetten? Denk dan terug aan een keer dat je heerlijk geschreven hebt, misschien afgelopen zomer lekker in de tuin of op het balkon. Ik denk zelf graag terug aan een van de vele schrijfmomenten tijdens onze laatste vakantie. Probeer dat gevoel terug te halen en bedenk dat je dat heerlijke schrijfgevoel vast kan houden ook als je niet lekker in het zonnetje bezig bent. En bedenk ook hoe fijn je je voelt als je daadwerkelijk geschreven hebt. Dat motiveert ook om te beginnen.
9. Maak een schrijfplan
Door te weten wat je deze winter wilt doen, wat je wilt schrijven en wanneer je wat af wilt hebben, heb je een doel. Dat zorgt ervoor dat je niet ergens in het voorjaar denkt: o ja, ik wilde meer blogposts schrijven dit jaar… O ja, ik wilde mijn boek schrijven dit jaar… Dan ben je ontmoedigd als er alweer een paar maanden voorbij zijn waarin je niet hebt gedaan wat je hoopte. Vind je het lastig om een planning voor je schrijven te maken of om concrete schrijfdoelen te stellen? Boek dan eens een gratis schrijfcoachsessie waarbij ik je hiermee op weg help.
Hoe motiveer jij jezelf om te schrijven in de winter?
Groetjes, Giovanna
Dat zonlicht merk ik ook zó. Als het lekker licht is in huis, krijg ik gelijk veel meer zin om iets te doen, zoals schrijven. Ik heb een poosje geleden mijn bureaustoel (waar ik altijd op schrijf) aan de andere kant van de tafel gezet. Zo profiteer ik meer van het daglicht en het is maar een heel kleine verandering, maar ik merk hoe fijn ik het vind.
Wat fijne tips! Tomato Timer ga ik ook zeker gebruiken, kende ik nog helemaal niet!
Ja, dát licht! Dat is echt een ding. Ik heb een speciale zonlichtlamp naast mijn werkplek staan, helpt enorm.