observatietool
Schrijven

Je notitieboekje als observatietool gebruiken

Als je net als ik dol bent op notitieboekjes en dol bent op schrijven, is die twee combineren natuurlijk helemaal geweldig. Je kunt notitieboekjes bij het schrijven voor van alles gebruiken. Bijvoorbeeld om ideeën voor nieuwe verhalen of blogberichten in op te schrijven, voor research, maar ook als observatietool om nog beter te leren observeren, zodat je dat wat je zag later in je schrijven kunt verwerken.


5 ideeën om je notitieboekje in te zetten als observatietool

1. Zoek een fijn plekje om te zitten ergens waar veel mensen komen of langslopen: park, strand, winkelcentrum, terras, dierentuin of een museum bijvoorbeeld. En luister eens welke namen je allemaal hoort: kinderen die geroepen worden, iemand die iemand opbelt en diens naam zegt, een hondje die aangemoedigd wordt om een stok te zoeken of in gesprekken waarin namen vallen. Schrijf alle namen op die je hoort.

2. Op een volgende bladzijde kun je dan als je weer thuis bent namen opschrijven die je te binnen schieten bij de namen die je eerder opgeschreven hebt. Een naam die erop lijkt, erop rijmt, een anagram is, of waar jij aan moet denken omdat het het zusje is van iemand wiens naam je hoorde vallen bij je observatie.

observatietool

3. Een andere leuke opdracht is eveneens een fijn plekje te zoeken met je observatietool. Luister naar de dingen die mensen bezig houden. Waar mensen naar op zoek zijn, wat ze willen weten, waar ze naar verlangen, waar ze van dromen. Schrijf die dingen op in je notitieboekje en gebruik ze als onderwerp voor een blogbericht. Want misschien weet jij wel een oplossing op zo’n vraagstuk, of droom jij van hetzelfde waarover die mensen die langsliepen spraken. Als je een verhaal of boek schrijft, kan dit je helpen om je personages levendiger, echter te maken. Geef ze ook zulke verlangens, dromen of vragen mee.

4. Observeer details. Focus je bij deze oefening niet op wat je hoort, maar op wat je ziet, en dan niet in grote lijnen maar in details. Zoom als het ware in op de mensen die je langs ziet lopen. Een leuke oefening is om je te focussen op gezichtsuitdrukkingen van de mensen die je passeren. Welke emotie bespeur je? En door welke details maak je op dat hij of zij juist boos of blij is? Zie je meer details dan alleen het gezicht? Hoe loopt iemand? Zwaarvoetig, gebogen, slenterend? Of juist lichtvoetig, fier, zelfverzekerd?

5. Kies een kleur en speur naar alles wat je in die kleur ziet en schrijf ze op in je boekje. Dit kun je doen vanaf je observatiepunt, of je kunt ervoor kiezen om je de hele dag op alle gele dingen (of welke kleur dan ook) te focussen, waar je ook bent gedurende de dag. Deze oefening traint je om gerichter te kijken en op één bepaald iets (een kleur in dit geval) te kijken.

Waar gebruik jij je notieboekje(s) voor?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Mooie ideeen. Ik schrijf vooral op wat ik observeer en wat ik zou kunnen gebruiken voor mijn verhalen. Ook gebruik ik het als een dagboekje als ik iets wil toevertrouwen aan het papier. Zo heb ik dus al heel wat notitieboekjes verzameld. Leuk om terug te lezen. Krijg ik ook weer inspiratie van.

    1. Wat leuk dat jij ook van notitieboekjes houdt en er voor verhaalideeën gebruikt en ook als dagboekje. Goed om dingen van je af te schrijven.

  2. zegt:

    Wat een leuke ideeën! Heerlijk mensen kijken en het dan ook nog ergens voor gebruiken;).

    1. Haha, ja precies!

Reacties zijn gesloten.