schrijftijd inplannen nodig
Blog Planning Schrijven

Is schrijftijd inplannen nodig?

Wel als je komend jaar je boek af wilt hebben! Kan ik niet gewoon schrijven wanneer ik daar zin in heb, vraag je je nu misschien af. Dat kan zeker. Schrijftijd inplannen is geen moeten, maar als je geen jaren over het schrijven van je boek wilt doen, is het zeker raadzaam. Hoe schrijftijd inplannen je kan helpen lees je in deze blogpost.

Iets alleen maar doen wanneer je er zin in hebt klinkt misschien leuk en heerlijk free spirit minded, maar brengt het je ook wat je wilt? Als je alleen maar sport wanneer je zin hebt, hoe vaak sport je dan? Als je alleen je tanden zou poetsen wanneer je zin hebt, zou je ze dan nog wel poetsen?

Bij alleen schrijven wanneer je zin hebt werkt het net zo. Hoe vaak schrijf je dan echt? Eén keer per week? Per twee weken? Per maand? Dat is helemaal prima als je er verder geen plannen mee hebt. Of als je het gewoon voor jezelf schrijft. Maar wat als je ervan droomt om een boek geschreven te hebben en het in de winkel te zien liggen? Daar wil je dan toch niet onnodig veel jaar op te moeten hoeven wachten?

schrijftijd inplannen nodig

Schrijftijd inplannen helpt je:

  • met regelmaat te schrijven;
  • te zorgen dat schrijftijd er niet bij inschiet;
  • voortgang te boeken;
  • een schrijfroutine te hebben;
  • je als (beginnend) schrijver verder te ontwikkelen;
  • te zorgen dat je boek echt af komt.

Als je echt, echt graag een boek wilt schrijven, dan zal je er wat voor over moeten hebben, zoals regelmatig schrijven. Er gaat veel, heel veel tijd zitten in het schrijven van een boek. Ik wil je zeker niet ontmoedigen, maar onderschat het schrijven van een boek niet. Ook grote schrijvers en bestsellerauteurs schrijven veel. Daarom kunnen ze soms wel twee, drie boeken per jaar uitbrengen. Dat zou niet lukken als ze alleen schrijven wanneer ze zin hebben.

Schrijftijd inplannen is niet altijd nodig

Huh, wat, niet nodig?! denk je nu misschien. Maar je zei net… Dat klopt, schrijftijd inplannen is nodig om je boek geschreven te krijgen. Toch is het inplannen niet nodig als je een goede schrijfroutine hebt, bijvoorbeeld als je elke dag één uur schrijft. Je hoeft het niet in je agenda te zetten, want je weet dat je dagelijks een uur eerder opstaat of elke dag na het eten een uur schrijft. Grote schrijvers en bestsellerauteur hoeven om die reden geen schrijftijd in te plannen. Ze doen het gewoon elke dag, als onderdeel van hun routine. Haruki Murikami vertelt in Waarover ik schrijf als ik over hardlopen praat hoe hij elke dag schrijft én hardloopt. Dat doet hij op vaste momenten als onderdeel van zijn dagelijkse routine. En dat loont, getuige zijn vele bestsellers en de vele marathons die hij gelopen heeft.

Waar jij plan jij regelmatig tijd voor in?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Leuk om te lezen hoe dat werkt als schrijven routine is. Ik plan voor mijn blogs geen schrijftijd, maar wil wel elke week drie blogs schrijven, dus die staan altijd op de planning. Misschien plan ik dan toch een beetje schrijftijd;).

    1. Leuk om te lezen hoe jij het doet met je blogposts, inderdaad toch ook een beetje schrijftijd inplannen. 😉 Misschien niet concreet in tijd als in uren, maar wel als in tijd maken om elke week drie blogposts te schrijven. Dat is een heel mooi schrijfritme hoor!

Reacties zijn gesloten.