Kan dat, in 3 maanden een boek schrijven? Jazeker. Of het boek altijd van goede kwaliteit zal zijn is een andere vraag. Net als, of het per se zo snel moet. Op beide vragen kan ik nee antwoorden. Toch kunnen er redenen zijn waarom je je in 3 maanden tijd een boek wil schrijven. Om in te springen op actualiteit bijvoorbeeld. Eind voorjaar 2020 kwamen er een aantal boeken uit waarin corona een rol speelt, terwijl corona pas begin voorjaar 2020 actueel werd in Nederland. Het spreekt voor zich dat de auteurs die een boek met dit onderwerp schreven, hun boek snel schreven omdat ze het zo snel mogelijk op de markt wilde brengen.
Maar er kunnen ook andere redenen zijn om je boek snel te willen schrijven. Een jubileum bijvoorbeeld waar jij met jouw boek op inhaakt, of omdat je het levensverhaal van een dierbare – die niet lang meer zal leven – op wil schrijven, of omdat je het voornemen hebt dat je boek aan het begin van het nieuwe jaar klaar moet zijn.
Schrijfboek aan het schrijven
Dat laatste is mijn voornemen. Ik kreeg afgelopen september, op vakantie, een gaaf idee voor een schrijfboek en ben daar meteen mee aan de slag gegaan. Een boek dat beginnende schrijvers helpt een boek te schrijven. Of je nou al even op weg bent en vastgelopen, of dat je al jaren droomt van je eigen boek maar niet weet hoe te beginnen. Het boek bevat schrijftips met concrete opdrachten om meteen met het geleerde aan de slag te gaan. Omdat dit een logisch gevolg is van mijn blogs met schrijftips en de schrijfcoaching die ik geef, wil ik heel graag zorgen dat dit boek begin 2021 klaar is, zodat ik ook via deze weg beginnende schrijvers kan helpen hun droom te realiseren: het schrijven van een boek.
Maar even terug naar hoe je een boek in 3 maanden kan schrijven, met deze 5 tips lukt het jou ook!
1. Maak een plan
Een goed (schrijf)plan hebben en gaan plotten is altijd belangrijk, maar als je in 3 maanden je boek af wil hebben is plotten onontbeerlijk. Je kunt je qua tijd namelijk niet veroorloven om te lummelen, de weg kwijt te raken of ongemotiveerd te zijn. Je wilt precies weten waar je naar toe gaat, zodat je vol gas in die richting kan gaan.
2. Stel deadlines
Stel niet alleen een deadline wanneer de eerste versie van je boek af moet zijn (dat is je stip aan de horizon) maar stel ook deadlines voor elk hoofdstuk. En stel ook maanddoelen. Na 1 maand wil je op 1/3 van het boek zitten, na 2 maanden op 2/3 en na 3 maanden moet het af zijn. Maak het concreet met een x-aantal woorden of pagina’s per maand. Zo voorkom je dat je twee weken voor je einddeadline ontdekt dat je nog minstens een half boek moet schrijven.
3. Plan de schrijftijd in…
… en wijk er niet vanaf. Je haalt alleen je doel en deadlines als je je strak aan je planning houdt. Plan dus elke dag tijd in je agenda in. Hoeveel schrijftijd je nodig hebt per dag hangt van twee factoren af:
- Hoe lang je boek gaat worden;
- Hoe snel je schrijft.
Stel dat je een roman wilt schrijven van 80.000 woorden, dan deel je dat door 3 maanden, zodat je weet hoeveel woorden je per maand moet schrijven om je maanddoel te checken, en zo ook per week en per dag. In dit geval zou de rekensom zijn 80.000 : 3 = 26.667 per maand, 6.667 per week en 953 woorden per dag. Dat is even naar boven afgerond 1000 woorden per dag, dus 2 A4’tjes. Dat is zeker te doen. Stel dat je 250 woorden in een uur schrijft, dan heb je 4 uur per dag aan schrijftijd nodig, schrijf je 500 woorden per uur dan heb je 2 uur per dag nodig. Plan die uren elke dag in je agenda in. En hou je eraan alsof het een belangrijke afspraak is (en dat is het ook, met jezelf!).
4. Plan ook tijd voor redactie en boekdruk in
Vergeet niet ook tijd voor andere zaken in te plannen, zoals herschrijven, het laten proeflezen, redactie en het laten drukken. Reken hier in het gunstigste geval 1 maand voor, maar – zeker als je niet al bij een uitgeverij zit – houd er rekening mee dat het meer tijd in beslag kan nemen.
Mocht 3 maanden je toch nog niet snel genoeg zijn 😉, het is zelfs mogelijk om een boek in 1 maand te schrijven (NaNoWriMo) of in 3 dagen, dat deed John Boyne namelijk toen hij The Boy in the Striped Pyjama’s schreef. Non-stop, zonder te slapen. Het kan, of het wat voor jou is, is wat anders natuurlijk.
5. Ga ervoor!
Tot slot een laatste tip: ga ervoor! Laat niets je van je doel afhouden als dit is wat jij graag wilt.
Plan jij je schrijftijd in?
Groetjes, Giovanna
Schrijftijd zou ik beter kunnen inplannen, fijne tips!
Is soms best lastig inderdaad, maar als je het inplant helpt het je zeker om je boek geschreven te krijgen.
Ik denk dat dat boek heel handig zou zijn voor mij. Net als je schrijftijd plannen. Jammer genoeg lukt het me niet altijd om me aan mijn planning te houden. Oeps. Toch lukt het meestal wel als het over iets gaat dat belangrijk voor me is. Bedankt voor de tips!
Leuk om te lezen dat het boek dat ik aan het schrijven ben je interesseert! Een planning maken is één ding, je er aan houden een tweede. Maar inderdaad is het vaak wel zo, dat het afhangt van je prioriteiten en hoe belangrijk het voor je is dat je het doet. Als schrijftijd er toch bij inschiet hierdoor, en je het jammer vindt dat je niet geschreven hebt, kan het helpen je prioriteiten nog eens na te lopen en voor jezelf te bedenken hoe belangrijk (of niet, dat is dan ook goed) het voor je is als je het wél schrijft. Bij de volgende keer schrijftijd bedenk je dan makkelijker waar je het ook weer voor doet.
Ik heb een tijdje schrijftijd ingepland. Vind het wel heel moeilijk om de schrijftijd voor het boek goed te combineren met de schrijftijd voor mijn blog. Als ik bezig ben met mijn blog heb ik daarna niet echt meer zin om nog te werken aan het boek. Het liefst heb ik mijn boek voor het eind van 2021 af. Dat is mijn doel. Als het eerder lukt, dan is dat natuurlijk top.
Ja dat is lastig om dat na elkaar te doen, zijn inhoudelijk toch hele andere dingen, je boek en je blogs (ondanks dat er best raakvlakken zullen zijn) en vraagt ook een andere manier van schrijven. Bij het inplannen van schrijftijd voor verschillende projecten/dingen is het beste om te bedenken welke de meeste prioriteit heeft. Die plan je dan als eerste in en leg je de meeste focus op. Dat is denk ik je boek. Blogs schrijven plan je dan op andere dagen in, of op andere dagdelen. Je kan bijvoorbeeld inplannen: ’s ochtends 2 uur aan je boek schrijven, dan iets anders doen (sporten, lezen, uitrusten of wat dan ook) en aan het einde van de middag of begin van de avond een uurtje aan je blog schrijven. Zo hou je het gescheiden, maar voorkom je wel dat het er niet bij inschiet.
Ik plan schrijftijd nog niet in, maar dat moet ik wel echt gaan doen. Die ambitie om in zo’n korte tijd een boek te schrijven heb ik trouwens niet. Ben benieuwd naar dat van jou! Misschien ook leuk om nog tips te delen over hoe je dat nou in de praktijk volhoudt en waar je tegenaan loopt?
Schrijftijd inplannen is wel echt een aanrader. Het geeft structuur en voorkomt dat het schrijven er soms langere tijd bij in kan schieten. Hoewel dat bij jou wel meevalt denk ik, jij blogt heel regelmatig.
Leuk idee om tips daarover te delen! Ga ik een blog over maken!
Respect hoor, als je in drie maanden een kwalitatief goed boek kunt schrijven. Maar als je het dan verdeelt over de maanden/weken/dagen klinkt het inderdaad toch vrij haalbaar.
Dat is best een kunst hoor, een kwalitatief goed boek schrijven in drie maanden, maar het is zeker mogelijk. En op deze manier ook haalbaar.