eenzaam
Schrijven

7 tips om te zorgen dat je je als schrijver niet eenzaam voelt

Schrijven is een heerlijke bezigheid, maar kan soms wel een eenzaam gevoel opleveren. Vooral als je tegen een deadline aan zit en je dagen (of langer!) achterelkaar non-stop aan het schrijven bent. Daar komt dan nog deze periode van ‘social distancing’ en een semi-lockdown bij. Daarom 7 tips om dat eenzame gevoel tegen te gaan.


Dit geldt trouwens ook voor zelfstandige ondernemers die alleen en vanuit huis werken, zoals ik ook vertelde in het maandoverzicht van oktober, ook zij kunnen zich van tijd tot tijd best eenzaam voelen.

1. Bel en videobel regelmatig met familie en vrienden

Zo hoor (en zie) je elkaar toch nog wat vaker en ook al is het op afstand, je voelt je dan toch even weer met elkaar verbonden. Bedenk dat zij zich door de ‘social distancing’ waarschijnlijk ook wat meer eenzaam voelen.

2. Onderhoud contacten via social media

Ik weet het, jarenlang werd er gezegd dat contacten via social media maar heel oppervlakkig zijn en het de echte contacten niet mogen vervangen. Maar als je die echte contacten moet missen, zijn de contacten via social media toch wel super fijn! Daar komt bij dat contacten op social media óók erg leuk en vernieuwend kunnen zijn. Je leert mensen kennen die je in het echte leven misschien nooit tegen zou komen. Je inspireert elkaar en leert van elkaar. En het is ook fijn om met gelijkgestemden te kletsen over een hobby, of over boeken of over schrijven, zonder dat er gelijk verplichtingen zijn om bij elkaar op de verjaardag langs te moeten.

eenzaam

3. Neem deel aan een schrijf- of leesgroep

Momenteel zullen die alleen online actief zijn, maar lid zijn van een groep gelijkgestemden is niet alleen gezellig, het is ook goed tegen de eenzaamheid. Met een leesgroep kun je samen boeken lezen en bespreken. Daarnaast kan een schrijfgroep je helpen je schrijfvaardigheden te verbeteren. Je kunt schrijftips uitwisselen of stukken tekst door andere laten lezen. Van de feedback daarop kan je veel leren.

4. Neem een coach

Niet alleen kun je je eenzaam voelen als schrijver, je kunt ook gaan twijfelen of je wel op het juiste spoor zit met je plot, of het wel spannend of juist wel grappig genoeg is. Een schrijfcoach is een fijne sparringpartner, kan je helpen en bemoedigen als je vast zit, leest en denkt met je mee en begrijpt het helemaal als je zegt dat je je af en toe best eenzaam voelt.

5. Trek er regelmatig op uit

Ik ben dol op de natuur, maar ik ben ook best een huismus. Daardoor heb ik de neiging om soms – al werkende en schrijvende – hele dagen binnen te zitten. Daar kan ik van genieten, maar het kan ook eenzaam zijn. Er regelmatig op uit trekken kan dan helpen. Ook als je weinig tijd hebt, of zoals nu, er weinig dingen open zijn en we afstand moeten houden. Ga buiten sporten, ook als het koud is, alleen of op afstand met een sportmaatje. Ga fietsen of maak een wandeling door het park, of langs de bakker, groenteboer en de minibieb een aantal straten verderop.

eenzaam

6. Neem een huisdier

Een kat of een hond is (of een hamster of goudvis misschien ook, maar in mindere mate) goed gezelschap. Je kunt met ze praten en ze aaien, en met een hond heb je zelfs een reden om meerdere keren per dag er even op uit te gaan, zodat je niet helemaal een kluizenaar wordt (hmm misschien moet ik maar een hond nemen, ik kom nu soms een paar dagen niet buiten).

7. Trek je niet te veel terug

Als je volop aan het schrijven bent – en vooral als er een deadline nadert – kan het gebeuren dat je door de schrijffocus je terugtrekt in jezelf. Dat kan een gevoel van eenzaamheid vergroten, ook bij je huisgenoten als je die hebt. Let dus op dat je je niet 12 uur per dag in jezelf keert om te schrijven, maar dat je regelmatig uit je schrijfhol naar buiten komt en je van je sociale kant laat zien (heb ik ook nog wel eens een handje van… dus dit is ook een note to self!).

Hoe zorg jij dat je je als schrijver of als vanuit huis werkende ondernemer niet eenzaam voelt?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

 1. Wat goed dat je hier over schrijft en tips geeft tegen de eenzaamheid. Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat je je als schrijver best eenzaam kan voelen. Denk dat dat op dit moment misschien ook wel geld voor anderen die thuiswerken.

  1. Dat denk ik zeker ook! Misschien voor die mensen nog wel meer, omdat het noodgedwongen thuiswerken is nu en ze normaal met collega’s de hele dag samenwerken.

 2. zegt:

  Ik voel me eigenlijk nooit eenzaam tijdens het schrijven en vind de rust heerlijk omdat ik vier dagen per week buiten de deur werk. Dan vind ik het wel even fijn om me terug te trekken. Prachtige foto’s!

  1. Dat begrijp ik helemaal! Ik had dat ook toen ik 3-4 dagen buiten de deur werkte, dan ben je blij dat je even een paar daagjes heerlijk alleen kunt werken/schrijven. 🙂 Dankjewel!

 3. Ik werk voor mijn blog ook deels vanuit huis maar daarnaast werk ik ook nog drie dagen buiten de deur. Ik voel me eigenlijk nooit eenzaam tijdens het werken. Nu we onze pomeriaan Sketch hebben ben ik dus ook letterlijk nooit meer alleen. Zij houdt me heel vaak gezelschap. Soms op schoot en dan kan ik prima werken, maar ze ligt ook vaak bij mijn stoel.

  1. Fijn dat jij je nooit eenzaam voelt tijdens het werken. Thuiswerken in combinatie met drie dagen buiten de deur werken is daar zeker een goede remedie tegen. En gezellig dat Sketch je gezelschap houdt tijdens het werken!

 4. zegt:

  Wat leuk dat je social media noemt! Ik zie in berichten vaak veel oppervlakkigheid, maar ik ontdek in persoonlijke ‘gesprekke’ met mensen via social media steeds meer dat daar wel degelijk diepgang in kan zitten. Vind ik, zeker in deze tijd, leuk om te merken!

  1. Ja precies! Dat is heel waardevol, zeker in deze tijd.

 5. zegt:

  Van schrijven heb ik geen verstand, maar ik vind de foto’s wèl mooi.

  1. Dankjewel voor je compliment! Heel leuk om te lezen!

 6. zegt:

  Tof, die foto van het hart van paddestoelen – zelf gemaakt?

  Zo’n dubbele portie huisdier zorgt er trouwens ook voor dat je voldoende in de buitenlucht bent 🙂

  1. Dankje! Ja zelfgemaakt, met mijn telefoon, vorig jaar op vakantie op de Veluwe. We kwamen er al fietsende langs en toen ik dit zag riep ik: stop! Foto! Haha, gelukkig weet John hoe graag ik foto’s maak, ook als we op de racefiets zitten. 😉 De andere paddenstoel maakte ik tijdens diezelfde vakantie, maar dan op het vakantiepark zelf.
   Vorig jaar kwam het er niet van om deze foto’s te gebruiken op mijn site, dus had ik ze nog ‘over’ voor dit jaar.

Reacties zijn gesloten.