schrijf een spannend verhaal
Schrijven

Hoe schrijf je een spannend verhaal? | 7 tips

Wil je ook graag een spannend verhaal schrijven? Of meer spanning toevoegen aan je verhaal? Met deze 7 tips lukt jou dat ook!


Ook al lees ik tegenwoordig nog maar zelden een thriller, ik heb er vroeger veel gelezen. Ik was elf toen we nieuwe buren kregen. Naast het feit dat ik er erg graag over de vloer kwam, ik het geweldig vond om op mijn buurmeisje te mogen passen, verslond ik de thrillervoorraad uit hun boekenkast. Waarbij Stephen King veruit favoriet was. Christine, Carrie, Dichte mist, Het, Cujo, Silver Bullet, Pet Sematary; noem maar op, ik las ze allemaal. Toen ik ouder werd ging de voorkeur meer uit naar whodunits, en verdween het thrillergenre naar de achtergrond. Maar ik kan een spannend verhaal zeker nog steeds waarderen. Wie weet wat ik ga lezen tijdens de Spannende Boeken Weken?

Hoe schrijf je een spannend verhaal

Wil jij graag een thriller, whodunit of ander spannend verhaal schrijven? Met onderstaande tips zorg je dat jouw lezer je verhaal niet weg zal kunnen leggen.

7 tips om een spannend verhaal te schrijven

1. Wees origineel

Uiteraard is er over elk onderwerp al wat geschreven. Iets verzinnen wat nog nooit beschreven is, is moeilijk. Maar ook al schrijf je over bijvoorbeeld een moord, zorg dan dat jouw manier van erover schrijven origineel is. Vertel het anders dan andere schrijvers voor jou, benader het vanuit een andere hoek, kies andere methodes of geef er een bijzondere wending aan. Probeer zeker niet de schrijfstijl van een thrillerschrijver – laten we voor het gemak even Stephen King zeggen – te kopiëren. Wees verrassend, wees origineel.

2. Doe onderzoek

Research doen is voor elk boek belangrijk, maar zeker voor een spannend verhaal. Je wilt niet dat niet-kloppende details de geloofwaardigheid en spanning uit je verhaal halen. Ook als het volledig fictie is, zijn er genoeg feiten/handelingen die je toch wilt checken of waar je onderzoek over moet doen. Denk aan omgeving – ga er het liefst echt naar toe, maar ook aan onderzoeksmethoden of medische termen. Probeer om feiten te checken bij bijvoorbeeld een arts, ziekenhuis, apotheker of politieagent.

3. Zorg voor conflict

Elk verhaal heeft een probleem of conflict nodig. Iets wat de hoofdpersoon tegenhoudt zijn doel te bereiken, of iets wat hij moet oplossen/overwinnen. In een spannend verhaal zorg je dat dit een spannender, misschien wel levensbedreigend, conflict is. Een nu-of-nooit of alles-of-niets conflict. De stappen die de hoofdpersoon moet ondernemen maken het verhaal spannend en de ontwikkelingen die je hoofdpersoon daardoor doormaakt, maken het verhaal het waard om te lezen.

spannend verhaal

4. Licht tipjes van de sluier op

Geef gedoseerd informatie weg. Telkens een stukje. Soms verkeerde informatie om de lezer op het verkeerde been te zetten. Een red herring is daar een mooi voorbeeld van. Een red herring, of rode haring, is een goede manier van misleiden en de aandacht van de lezer af te leiden door verkeerde informatie uit te lichten. Die informatie kan zijn een aanname van de hoofdpersoon wat het motief van iemand kan zijn (wat later niet zo blijkt te zijn maar nu heel logisch klinkt) of een verdenking op basis van verkeerde informatie of invulling. Of een gevonden bewijsstuk dat er achteraf niets mee te maken bleek te hebben of niet van de verdachte bleek te zijn. Een zakdoek met de initialen van de verdachte, die later van een ander (de echte moordenaar) blijkt te zijn. Met de initialen van zijn moeder… Zo zorg je dat het in eerste instantie een duidelijke zaak lijkt, maar het toch anders blijkt te zijn. En hebben die initialen uiteindelijk toch wel een link met de moordenaar. Alles moet tenslotte kloppen. Hier lees je een aantal leuke voorbeelden van red herrings door beroemde schrijvers.

5. Spanningsboog

Denk hierbij niet alleen aan de grote spanningsboog – het HOE LOOPT DIT BOEK AF-gevoel, maar ook aan korte spanningsbogen door het verhaal heen, die ontstaan door conflict of dingen die nét niet lukken. Of waar iemand op het nippertje aan ontsnapt.

6. Zorg voor cliffhangers

Die korte spanningsbogen waarvan je er meerdere in je verhaal nodig hebt, kun je ook goed gebruiken als cliffhanger aan het einde van een hoofdstuk. Gebruik niet te veel cliffhangers, anders wordt het eerder irritant dan spannend. Ook kunnen te veel cliffhangers ervoor zorgen dat je verhaal ongeloofwaardig wordt. Een spannend moment aan het einde van een paar hoofdstukken, en dat de lezer pas in het volgende hoofdstuk zal weten hoe het afloopt, of dat er zelfs eerst een ander hoofdstuk tussen is en de lezer pas na het daaropvolgende hoofdstuk weet hoe dit afloopt, maken het leuk. Maar door niet te veel cliffhangers te gebruiken, geeft je de lezer ook de kans om op adem te komen.

7. Maak hoofdstukken niet te lang

Dit houdt niet alleen de vaart en de spanning erin, maar zorgt er ook voor dat je de lezer langer vast kan houden: ‘Nog één hoofdstuk lezen, ik moet weten hoe het verder gaat.’ Dit doet een lezer minder snel als hoofdstukken lang zijn.

spannend verhaal schrijven

Niet spannend, maar wel leuk: dit is de 200e blog die ik voor mijn website schrijf! 😊

Lees en/of schrijf jij graag spannende verhalen?

Groetjes, Giovanna

10 reacties

  1. Wat een goede, originele tips! Wat ik altijd zo knap vind is als mensen spannende boeken schrijven of spannende films maken die je toch meerdere keren kan lezen, zonder dat het gaat vervelen;-)

    1. Dank je wel! Ja mooi is dat hè? En dat je er als je ze weer leest (of kijkt) na een tijdje, dat je er dan nog weer nieuwe en andere dingen in ontdekt.

  2. johanna zegt:

    Leuk 200! Een hele prestatie. Ik lees geen thrillers, maar een beetje spanning in een goed literair boek is geen nadeel! Toch zou ikzelf graag eens willen probieren iets spannends te schrijven, gewoon als experiment of oefening.

    1. Bedankt! Een beetje spanning past zeker ook in een goed literair boek. Leuk dat je eens wil proberen iets spannends te schrijven als experiment of oefening! Moet je zeker doen. Gewoon als kort verhaal, kijken hoe het bevalt. Korte verhalen lenen zich uitstekend om eens ‘out of the box’ te schrijven en eens een ander genre te proberen.

  3. Lore zegt:

    Gefeliciteerd met je 200 posts.
    Ik heb nog nooit een thriller geschreven maar ik ga dat nu wel proberen.

    1. Dankje!
      Wat leuk dat je het gaat proberen! Heel veel succes.

  4. 200 blogs is geen kleinigheid hoor, gefeliciteerd!

    1. Ah leuk, dank je wel!

  5. zegt:

    Leuk, je tweehonderdste post. Toch een mijlpaal. Ik vind goed onderzoek heel belangrijk bij een thriller. Als ik het idee heb dat het verhaal niet kan kloppen met de werkelijkheid vind ik dat echt een afknapper.

    1. Zeker, je gaat dan alles in twijfel trekken bij het verhaal als er wat dingen niet kloppen.

Reacties zijn gesloten.