schrijffantasie
Schrijven

Geef je schrijffantasie een boost | 5 tips

Soms komen de ideeën voor je verhaal of voor nieuwe blogs zo ineens op. Maar andere keren kan het veel moeite kosten om ook maar een paar pakkende regels te verzinnen. Je kunt dan wachten tot de inspiratie ineens aanklopt. Maar net als dat het wachten tot prins (of prinses) Charming ineens voor je deur staat als je single bent meestal niets oplevert, zo brengt wachten op inspiratie zelden dat waar je op hoopt. Er is beweging nodig om beweging te krijgen. Dus kom in beweging en geef je schrijffantasie een boost! Met onderstaande 5 tips krijg je zeker weer inspiratie om verder te schrijven.

”[Inspiration] It will come and go, and you must let it come and go.” – Elizabeth Gilbert

1 Doe iets heel anders

Staar je al uren naar die knipperende cursor in dat lege Word document? Ga dan iets heel anders doen. Elizabeth Gilbert vertelt in Big Magic dat ze besloot te gaan tuinieren toen ze geen enkele inspiratie voor een nieuw verhaal had. Terwijl ze dacht dat tuinieren dan maar haar nieuwe bezigheid moest worden en ze het schrijven vaarwel moest zeggen, kwam er een nieuw verhaal op de proppen. Dat is net als bij het op zoek zijn naar de ware, juist als je niet meer zoekt kom je hem of haar tegen.

2 Muziek kan een goede boost geven

Dat kan op twee manieren:

 • Kies je muziekje of playlist en zet het volume op 10. Zing en dans mee zonder ook maar ergens over na te denken. Leef je helemaal uit en ga daarna met een happy en fris hoofd weer aan het schrijven.
 • Luister eens aandachtig naar totaal andere muziek dan je normaal doet. Luister bijvoorbeeld eens naar klassiek of rock, of juist naar countrymuziek. Laat je meevoeren door de klanken en probeer je een voorstelling te maken van waar de artiest/componist speelt/speelde en droom weg waar het nummer voor jouw gevoel over zou kunnen gaan.

3 Wees creatief

Door iets creatiefs te doen ontspan je niet alleen, het legt ook linkjes tussen de verschillende hersenhelften en stuurt andere delen van het brein aan. (Sorry, ik ben geen neurowetenschapper, dus als je precies wilt weten hoe het zit: even Google raadplegen.) Het maakt eigenlijk niet uit wat het is, als jij het maar leuk vindt: tekenen, schilderen, vilten, kleien, quilten, origamivouwen, gitaarspelen, iets met lego bouwen of een taart maken. Alles kan.

schrijffantasie

4 Probeer iets nieuws uit

Zoals naar andere muziek luisteren dan je gewend bent, of iets creatief doen je schrijffantasie een boost kan geven, zo doet iets nieuws uitproberen dat ook. Lees een boek in een heel ander genre dan normaal, bezoek een museum, probeer een nieuw gerecht uit of beklim eens een klimwand.

5 Doodle erop los

Weet je nog dat je vroeger op school in je schriften en agenda’s aan het tekenen en krabbelen was? Doodling heet dat tegenwoordig. Poppetjes, bloemen, dieren, vormen, letters, alles mag! Krabbel er lustig op los om je inspiratie weer uit zijn tent te lokken.

Quote: “Creativity is a gift to the creator, not just a gift to the audience.” – Elizabeth Gilbert

Neemt trouwens niet weg dat inspiratie een wonderlijk ding is en ideeën soms ook geheel onverwachts op komen zetten.

Bonustip

Maak je eigen inspiratiebron. Schijf ideetjes, hoe klein ze ook lijken, op een briefje en stop ze in een pot. (Ze opschrijven in een Word document kan ook.) Doe dit elke keer als je iets leuks te binnenschiet. ‘Vrouw begint hondenuitlaatservice en tijdens het uitlaten ziet ze…’ of ‘Jong stel begint een Bed & Breakfast in Frankrijk en …’ of ‘Man wordt voor het voldongen feit gesteld dat…’ Dit kan ook prima met alleen een woord: ‘hotelschool’, ‘kobaltblauw’ of ‘kanariepietje’. Of gebruik een van deze woorden.

Voor je het weet zit je pot vol ideeën. Zit je een keer zonder schrijffantasie of inspiratie, dan trek je een ideeënlootje uit deze pot en ga je aan de slag met de zin, het idee of woord dat erop staat.

Hoe geef jij je schrijffantasie een boost?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. zegt:

  Die inspiratiepot is echt een heel leuk idee! Misschien ga ik dat eens proberen voor blogartikelen 🙂 En inderdaad, iets heel anders doen helpt ook vaak om weer frisse inspiratie te krijgen. Vaak begint het bij mij weer te stromen zodra ik bijvoorbeeld een wandeling maak of even een warme douche neem tussendoor.

  1. Dat werkt niet alleen inspirerend maar ook heerlijk ontspannend – een wandeling of een warme douche tussendoor. Vind ik ook altijd het voordeel van intensief sporten in de middag, fijn een warme douche erna;-)

 2. zegt:

  Leuke tips! Ik vind het ook heel fijn om muziek aan te hebben. Dat geeft me vaak energie. Die quote van Elizabeth Gilbert vind ik trouwens ook heel mooi!

  1. Muziek werkt ook heel inspirerend, zeker als het past bij de sfeer van je blog of verhaal. Elizabeth Gilbert heeft heel veel mooie, pakkende quotes. Zo inspirerend om die van tijd tot tijd er weer eens bij te pakken.

 3. zegt:

  Leuke tips! Vooral de bonustip pas ik vaak toe. Ideeën gaan bij mij gelijk kort op papier. Als ik dan eenmaal ga zitten, tik ik zo een blog. O, en wandelen. Als ik buiten ben, komen de meeste ideeën;).

  1. Zo werkt dat vaak ook ja, even een ideetje op willen schrijven, en dan vloeit de blog er vanzelf al uit. 🙂 Heerlijk hè om buiten in de frisse lucht ideeën op te doen? Ik kan er ook zo van genieten.

Reacties zijn gesloten.