oktober 2020
Blog

Oktober 2020 | een overzicht

Met het naderen van het einde van de maand is het weer tijd voor een maandoverzicht. Oktober 2020 was voor mij een maand waarin ik vooral heel veel achter de schermen van mijn onderneming bezig was met onder andere het automatiseren van verschillende gave dingen. Hierover en over andere belangrijke highlights, nieuwtjes, mijlpalen en een nare schuiver vertel ik je in deze blog.


Oktober 2020

 • Oktober 2020 was een echt herfstige maand met flink wat stormen en regen, maar gelukkig ook veel zonnige dagen. Dus genoot ik van een paar fijne natuurwandelingen, met heerlijk knisperende blaadjes onder mijn voeten. Ook zag ik best wat verschillende paddenstoelen die ik uiteraard op de foto moest vastleggen (in mijn stories op social media heb je er vast een paar langs zien komen).
 • Gelukkig maar dat het toch regelmatig buiten wandel (en fiets!) weer was, want helaas zitten we door het coronavirus weer in een gedeeltelijke lockdown (met waarschijnlijk weer een totale  lockdown opkomst). De horeca is weer gesloten en geadviseerd wordt om zo veel mogelijk in je eigen bubbel te blijven en contact met anderen (buiten je gezinsleden dan) te vermijden. Dat doe ik dan ook.
 • En gelukkig is dat voor een zelfstandig ondernemer die fulltime vanuit huis werkt geen probleem. Ik kan alles net als anders van achter mijn computer regelen en doen.
 • Wel konden er deze maand helaas een paar meetings niet door gaan, althans niet live en werden ze verplaatst naar het online terrein. Zo werd een meeting met drie andere redacteuren een Zoom-sessie. En de live dag van mijn coach Mira Hannink (normaal samen met andere coachees op een leuke locatie aan de andere kant van het land) een online dag met verschillende webinars. Ook leuk voor de variatie, maar het gebrek aan elkaar live zien en kunnen spreken was wel een gemis.
 • Dat vind ik sowieso een gemis in deze tijd, het gebrek aan live contact met mensen. Als zelfstandig ondernemer zit ik al in mijn eentje te werken de hele dag. Dat vind ik op zich ook heerlijk, maar normaal had ik dan wel regelmatig meetings tussendoor of lunches met vriendinnen en natuurlijk regelmatig familiebezoekjes. Nu dat allemaal wegvalt is het soms toch wel wat eenzaam. Er klinken veel geluiden van mensen die zich eenzaam voelen en sommige zelfs depressief worden. Het is voor iedereen een zware tijd, en ik hoop dat we er allemaal sterker uit zullen komen. Hou vol!
 • Begin van de maand (nog voor de nieuwe maatregelen) werd onze middelste kleinzoon 3 jaar. Helemaal blij was hij met zijn Bob de Bouwer verkleedkleren.
 • Nog meer feest begin oktober: we vierden John’s verjaardag, alleen met de kinderen en kleinkinderen, en in blokken, zodat er nooit te veel mensen tegelijk in huis waren. Het was voor mij weer dé gelegenheid om een taart te bakken. Zijn favoriet: een slagroomtaart.
 • Helaas kon het geplande verjaardagsweekend eind oktober niet doorgaan. We hadden een groot huis bij Landal GreenParks gehuurd om met de kinderen en kleinkinderen samen John’s verjaardag uitgebreid te vieren. Een jaar geleden al geboekt, maar je begrijpt waarom het nu uitgesteld is tot in het voorjaar… hopelijk kan het dan wel doorgaan.
 • Gelukkig had ik deze maand wel heel veel te doen, waardoor de dagen voorbij vlogen. Zoals ik in de intro schreef was het vooral veel achter de schermen en vooral veel automatiseringen en technische dingen. Maar wel van hele leuke dingen. Zo staat de vernieuwde schrijfcursus Schrijf je boek online en ben ik bezig met het ontwikkelen van een tweede cursus. Een cursus social media voor ondernemers. Ik heb diverse klanten voor wie ik social media posts schrijf en voor mijzelf natuurlijk. Daarnaast kreeg ik steeds vaker vragen van verschillende beginnende ondernemers en schrijvers hoe ze dat nou aan moeten pakken het ‘online zichtbaar zijn’. ‘Jij bent zo goed zichtbaar, hoe doe je dat?’ Omdat graag met anderen deel hoe ik dat doe, ben ik deze cursus gaan ontwikkelen, waarin ik je stap-voor-stap meeneem in het creëren van goede posts, uitleg welke platformen je het beste kan kiezen, hoe vaak je moet posten om goed zichtbaar te zijn, hoe je het posten kan inplannen en hoe je aansprekende foto’s bij je berichten plaatst. De planning is om de cursus uiterlijk over twee weken ook online te hebben.
 • Maar nog even terugkomend op de schrijfcursus, het is een cursus voor iedereen die ervan droomt een eigen boek te schrijven. Want hoe pak je dat nou aan, een boek schrijven? Waar begin je, wat heb je nodig en waar let je op? Hoe blijf je gemotiveerd schrijven en wat als je toch vastloopt? Of als het schrijven misschien zelfs al een hele tijd stil ligt, omdat je twijfelt, bijvoorbeeld? Twijfelen over of het wel goed is, of het wel gelezen gaat worden en of je het ooit uitgegeven gaat krijgen. En ja, dat is ook een ding waar je tegen op kan zien, uitgeven, wat komt daar allemaal bij kijken? Op dit en vele andere vragen krijg je in deze cursus antwoord. Met deze cursus ga je gericht aan het schrijven en zorg je ervoor dat je boek er gaat komen! De cursus bestaat uit 6 uitgebreide lessen vol met schrijftips, verdieping en praktische opdrachten die je zullen uitdagen om je boek nu echt te gaan schrijven.
oktober 2020
 • Over boeken gesproken, in oktober 2020 las ik 14 boeken (waarvan 5 favorieten). Twee van die 14 waren boeken die binnenkort uitkomen, en die ik las en persklaarmaakte als redacteur voor twee uitgeverijen.
 • Ik heb in oktober 2020 zelf minder geschreven dan ik gehoopt had deze maand. Ik had een grote sprong vooruit willen maken met mijn schrijfboek. Door het werken aan de cursus, het instellen van diverse automatiseringen op mijn website en het overstappen naar een andere mailhost voor het versturen van mijn nieuwsbrief, bleef er minder tijd over voor het schrijven van mijn eigen boek. Daar komt hopelijk komende maand tijdens NaNoWriMo verandering in. Ik zal daarbij dus geen nieuw project starten om aan te werken, maar mijn schrijfboek afmaken. Dat is tenminste mijn doel. Met de beoogde 50.000 woorden die ik hoop te schrijven moet het boek zeker groot genoeg zijn. Ik denk zelfs dat ik minder woorden nog nodig heb. Maar goed dat is voor later, zo ver is het nog niet. Mocht je ook mee doen aan NaNoWriMo, laat het mij weten! Leuk om elkaar te steunen en te bemoedigen.
 • Ik vertelde net al dat ik naar een andere mailhost ben overgestapt, van Mailchimp naar Zoho. Dit omdat ik met Zoho zo veel meer kan dan alleen mailings versturen. Zoho is een totaalpakket, waarbij je zelf kan kiezen welke onderdelen je wil gebruiken en welke (nog) niet. Het kan dus ook heel veel andere dingen om mijn website en andere zakelijke processen te automatiseren. Het is zo veel om in één keer te nemen en te leren gebruiken, dat ik het stapje voor stapje ga uitbreiden. Ik ben er nu ook mijn social media mee in aan het plannen. Dat deed ik eerst gratis via Later en Buffer. Beide absoluut prima programma’s, maar als je onderneming groeit wordt het tijd voor meer. 😉 Maar ook qua mailings kan ik er met Zoho veel meer mee dan alleen een nieuwsbrief versturen. Binnenkort verstuur ik de eerste nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’. Ben je nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Doe dat dan snel nog even via het aanmeldveld rechts bovenaan op de site (onder het blok schrijfcoachsessie), of onderaan de site in het aanmeldveld in de footer. Ik heb nog een paar hele leuke ideeën voor mailseries met schrijftips, schrijfopdrachten en schrijfmotivatie. Hierover binnenkort meer!
 • Gisterochtend schreef ik deze blog en toen schreef ik onder andere dat we vanwege de nieuwe maatregelen geen uitjes hadden gehad in oktober. Nou, dat had ik beter niet kunnen zeggen want ’s middags maakten we een uitje naar de eerste hulp/huisartsenpost in het ziekenhuis… Tussen de middag gingen John en ik nog even trainen op de racefiets. Omdat het zou gaan regenen besloten we in de buurt te blijven en wat rondjes door het natuurgebied nabij ons te maken. John reed een eind voor mij uit in zijn eigen tempo en ik reed het mijne. Dat ging super, tot ik bij een bocht kwam die altijd al naar is, maar nu ook nog eens vol zand lag. Ik zag dat te laat,  probeerde nog te remmen, maar toen ik dacht ‘dit gaat fout’ was ik al onderuit aan het gaan. Vol op mijn elleboog, vervolgens klapte mijn gezicht hard op mijn arm en natuurlijk mijn heup en schouder ook flats tegen het asfalt. Elleboog open en zo veel pijn dat ik er helemaal naar van werd. Toch maar even naar het ziekenhuis. Daar werd de wond aan mijn arm schoongemaakt en werden er foto’s gemaakt. Ik zag al gebeuren dat ik 6 weken niet zou kunnen fietsen… Maar gelukkig bleek er niets gebroken!! Alleen een fikse kwetsuur. Ik mag alles doen, dus zodra de pijn zakt hoop ik met een paar dagen toch weer op de fiets te kunnen zitten. Gelukkig zat er vlakbij het ziekenhuis een goede Chinees, dus haalden we onderweg naar huis een heerlijke maaltijd af. Troostfood zeg maar. 😉
 • Morgen komen onze twee oudste kleinzoons (3 en 5) gezellig weer een nachtje logeren. De planning is om naar de kinderboerderij te gaan en ’s middags koekjes te bakken. Hoop dat mijn arm dan voldoende meewerkt om koekjesdeeg uit te kunnen rollen…
 • (P.s. ik hoop dat deze blog niet vol met fouten zit, het was een rare dag gisteren en met pijn in je lijf je blog nalezen voor het plaatsen wil de scherpe blik nogal vertroebelen…)

Oktober 2020 favorieten

Boeken: Ongetemd leven – Glennon Melton; Het Happiness Project – Gretchen Rubin; Op de motor dwars door Amerika – Huib Maaskant; Schildpadden tot in het oneindige – John Green; Een dag in december – Josie Silver;
Tijdschriften: Santé, Schrijven Magazine, Libelle en Libelle Lekker
Uitjes: Wandelingen in de natuur, naar Boerderij Het Geertje met de kleinzoons
Gerecht
: Verse tomatensoep
Fruit: Verse ananas en granaatappelpitjes
Bakken: Taart, appelflappen, pizza, koekjes
Bloem/plant: Zonnebloem
Quote: If not now than when – Anonymous

Mijn zakelijke doelen voor november

 • Automatiseren zakelijk processen website verder uitbreiden;
 • Focussen op energiegevers, afstand houden van energievreters;
 • Cursus Social media voor ondernemers lanceren;
 • Mailseries met schrijftips en meer uitwerken;
 • E-book maken.

Wat is jouw mooiste highlight van oktober 2020?

Groetjes, Giovanna

14 Reacties

 1. zegt:

  Oei wat een nare val moet dat zijn geweest. En wat een fijn overzichtje verder van deze maand. Mijne staat ook vandaag online 🙂 Altijd leuk om bij andere deze overzichtjes ook te lezen.

  1. Ja klopt, je komt natuurlijk nooit ‘gelukkig’ terecht bij een val, maar dit was er helaas wel eentje in de categorie erg ongelukkig terecht komen… Mee eens, altijd leuk om bij anderen dit soort overzichtjes ook te lezen, vond die van jou ook weer heel leuk, met veel leuke foto’s.

 2. bychristiana zegt:

  Jeetje, nooit geweten dat jij al oma was, wat enorm leuk! Ai, wat een nare val, ik kan me voorstellen dat dat schrikken was, maar gelukkig had je niets gebroken. Juist nu is het zo heerlijk om er toch op uit te gaan.

  1. Heb het er niet heel vaak over, maar vertel er wel af en toe wat over. 🙂 Misschien net over heen gelezen. Maar het is zeker leuk inderdaad! 3 kleinzoons via John’s kinderen en mijn zoon krijgt begin volgend jaar een dochter, dus dan krijgen we een kleindochter erbij.

 3. zegt:

  Dat is schrikken van de val! Ik hoop dat het snel geneest. Je hebt verder een mooie en productieve maand achter de rug.

  1. Dankjewel! 🙂 Dat zeker.

 4. zegt:

  Groot gelijk dat je troostfood hebt gehaald na dat ‘uitje’ naar het ziekenhuis. Gelukkig niets gebroken, maar wel flink schrikken.
  Balen van alle afspraken die niet door konden gaan en dat van die eenzaamheid herken ik wel. Het duurt allemaal wel erg lang nu…

  1. Het is hier de afgelopen week een beetje de grap geworden in huis, zo van ‘volgende weer even naar het ziekenhuis en Chinees halen, maar dan zonder naar het ziekenhuis te gaan.’ Dat krijg je als de beste Chinees hier in de buurt vlakbij het ziekenhuis zit. 😉
   Snap je helemaal, het duurt al zo lang en met het terug aanschroeven van de maatregelen begint het ook wat uitzichtloos te voelen… Hoop dat er toch gauw verbetering in komt allemaal.

 5. Lilian zegt:

  Wat jammer dat het verjaardagsweekend niet door ging. En vervelend dat je bent gevallen. Maar leuk dat jullie logees hebben! 🙂 En die cursus social media hou ik in de gaten.

  Mijn afgelopen maand stond in het teken van een nieuwe boekhoudprogramma implementeren, véél schrijven en het huis verven 🙂

  1. Jij hebt het zo te lezen (en las er op je site/social media ook al iets over) ook goed druk gehad met het nieuwe boekhoudprogramma en je huis verven. En gaaf dat je zo veel hebt kunnen schrijven aan je roman!

 6. Johanna zegt:

  Fijn dat je nog genoeg te doen hebt en veel ideeën om de volgende lockdown door te kkmen. Mij gaat het niet anders, je raakt ervaren in zulke dingen. Maar hopelijk gaat het snel weer beter met je lichaam, zo’n val is niet niets. Beterschap.

  1. Zeker heel fijn, en gelukkig dat dat voor jou ook geldt. Dankjewel. Het is nu een week geleden, en de pijn is gelukkig aanzienlijk minder, maar merk aan mijn lichaam inderdaad dat het in alle opzichten een klap was en echt tijd voor herstel nodig heb. Had het de eerste dagen bibberend koud bijvoorbeeld. Maar ben heel blij in ieder geval dat er niets gebroken is!

 7. zegt:

  Ik zag een foutje bij het stukje over de verjaardag van je kleinzoon: ‘het’ moet ‘hij’ zijn.

  Jammer dat er een aantal dingen niet door kon gaan – zeker dat familieweekend! – maar je hebt je volgens mij wel vermaakt. Wel schrikken van die val, zeg!

  1. Bedankt voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast. 🙂
   Ja zeker!

Reacties zijn gesloten.