Als (beginnende) schrijver wil je je graag verder ontwikkelen, je een bepaalde schrijfstijl eigen maken en weten wat de do’s en don’ts zijn op taalgebied. Misschien weet je al veel over het schrijversvak, maar mis je nog wat specifieke richtlijnen. Of ben je een aankomend schrijver en wil je graag weten waar je het beste kunt beginnen. Zoals met de meeste dingen, leer je schrijven ook het beste door het in de praktijk te doen. Maar daarnaast is het goed om ook boeken over schrijven te lezen.
Boekentips – boeken over schrijven
Ik lees heel graag en heel veel. Romans (fictie), maar ook non-fictie, waaronder boeken over schrijven. Niet alleen is het boeiend om te lezen wat andere schrijvers over het schrijven van boeken te vertellen hebben, maar ook om mijn coachingsklanten, cursisten en de lezers van mijn blogposts leestips te kunnen geven. De komende tijd zullen er dan ook verschillende blogposts met leestips voor boeken over schrijven online komen. Sommige zijn al eens eerder aan bod gekomen, maar nu in een nieuw jasje, en sommige zijn helemaal nieuw. Omdat ik aan iedereen de keus wil laten welk boek bij hem/haar past, deel ik niet alleen de tips van aanraders, maar ook van de boeken die mij niet lagen. Maar jou wellicht wel.
Schrijven kreng! – Lisette Jonkman
Een geweldig leuk boek waarin Lisette met veel humor verteld hoe het boek-schrijfproces bij haar verloopt. Met heel veel tips en waarin ze alle do’s en don’ts met je deelt. Een absolute aanrader! Ik heb de paperback uit 2014, maar in 2022 heeft ze het boek geüpdate en is het opnieuw uitgebracht als e-book.
On writing, a memoir of the craft – Stephen King
Op internet kwam ik vaak hele goede schrijfquotes van King tegen, dus ik had hoge verwachtingen omtrent dit boek. En hoewel er best hele goede dingen over schrijven in staan, gaat het vooral over zijn vreemde, ietwat lugubere, jeugd. En daar was ik om heel eerlijk te zijn het boek niet voor gaan lezen. Maar ben je Stephen King fan én schrijver, dan is dit ongetwijfeld wel wat voor je. Maar als je dat niet bent en wel benieuwd bent naar zijn schrijftips (en wie is dat niet als die tips zijn van iemand met tientallen bestsellers op zijn naam) zou ik het toch zeker lezen. Dan neem je de lugubere stukjes voor lief, of sla je ze gewoon over. Ik heb hem trouwens in het Engels gelezen. Hij is in het Nederlands vertaald onder de naam Over leven en schrijven.
Een bestseller schrijven voor Dummies – Bart van Lierde
Best een aardig boek, met best goede tips, maar over het algemeen viel dit boek mij toch erg tegen. Het staat vol herhaling van wat hij al herhaald had in de vorige twee hoofdstukken… Ook is het boek een aaneenschakeling van zeer uitgebreide voorbeelden. Veel van die voorbeelden gaan dan ook nog over verfilmingen van boeken, waardoor het mij het gevoel gaf dat het langdradig en regelmatig toch wat off topic was. Geen aanrader dus.
Big Magic – Elizabeth Gilbert
Een boek over creativiteit, perfectionisme, angst en onzekerheid. En hoe die dingen je creatieve brein platleggen. Gilbert verteld in Big Magic, zoals in al haar autobiografische boeken, open en eerlijk over haar worstelingen met het leven. Ondanks dat het soms hele zware worstelingen waren, brengt ze het beeldend en met humor. Ze daagt de lezer uit om zijn/haar creativiteit te zoeken en zich vrij te maken van onzekerheid. En of dat nou gaat om het maken van een schilderij, dansen naar hartenlust, of een boek schrijven, dat maakt niet uit. Laat je passie vrij en creëer! Ik las dit boek in het Engels, het is ook vertaald uitgebracht onder dezelfde titel.
Storytelling in 12 stappen – Mieke Bouma
Dit boek laat je in concrete stappen zien hoe je goede plots en geloofwaardige karakters schrijft. Bij elke stap horen opdrachten en oefeningen. Bouma heeft dit opgetekend aan de hand van twee boeken die haar geïnspireerd hebben. Die hebben haar geholpen leert ze ons, andere boeken en verhalen te ontcijferen. Klinkt dat mysterieus? Dat is het ook en meer ga ik er dan ook niet over verklappen. Je zult er zelf in moeten gaan lezen.
Zo schrijf je een kinderboek – Mireille Geus
De Geus legt aan de hand van alle mogelijke vragen die je als schrijver hebt als je een kinderboek wilt gaan schrijven, uit hoe je dit het beste aan kan pakken. ‘Welk genre kies je? Wie is je doelgroep? Hoe bereid je je voor? Waar begin je?’ is een greep uit de vragen die aan bod komen.
Ik hoop dat je wat aan mijn tips en reviews hebt gehad. Mocht je er mee aan de slag gaan, dan wens ik je veel lees- én schrijfplezier!
Wat zijn jouw favoriete boeken over schrijven?
Groetjes, Giovanna
Leuke categorie dit! Ik heb het boek van Lisette Jonkman ooit al eens gelezen. Vond het een heerlijk boek.
Leuk om te lezen dat deze categorie aanspreekt! Ja geweldig boek van Lisette Jonkman hè, heerlijke schrijfstijl heeft ze.