Ik krijg nog wel eens de vraag wat een succesvol schrijver nou succesvol maakt. Of concreter: ‘Waardoor lukt het sommige schrijvers succesvol te zijn en veel boeken op hun naam te zetten? En wat heb ik ervoor nodig om ook succesvol te zijn?’ Geen mens is hetzelfde en dus ook geen schrijver, toch zijn er wel wat gemeenschappelijke delers. De belangrijkste 5 eigenschappen van een succesvol schrijver heb ik op een rijtje gezet.
Eigenschappen van een succesvol schrijver
1. Doorzettingsvermogen
Het allerbelangrijkste is naast kunnen schrijven, doorzettingsvermogen hebben. Voor het schrijven van een boek, en voor meerdere helemaal, heb je best een lange adem nodig. Schrijven is vaak ploeteren en puzzelen, herschrijven and repeat. Een succesvol schrijver wordt dus alleen succesvol (maar geldt dat niet voor alles?!) door niet op te geven, maar door te zetten. Ook als het moeizaam gaat, ook als je geen zin hebt, ook als je moe bent. Dat is doorzetten.
2. Schrijfdiscipline
Een boek schrijven betekent naast doorzetten ook simpelweg dat je gewoon echt moet gaan schrijven. Dat vergt discipline ontwikkelen, dat is niet makkelijk, dat geef ik toe. Maar ik geloof dat jij dat ook kan doen.
3. Feedback durven vragen en met kritiek om kunnen gaan
Dit is – helaas – een heikel punt voor best wat (beginnende) schrijvers. Geen feedback durven vragen (uit angst voor wat je te horen krijgt) resulteert er dan in dat je het niet op durft te sturen als het af is, of het niet eens durft af te maken, en het onderin de la van je bureau belandt voor, tja wie weet hoelang.
Helaas (ja ook helaas) heeft het niet met kritiek om kunnen gaan vaak hetzelfde effect. Je hebt je boek misschien opgestuurd naar een proeflezer of zelfs naar een uitgeverij, en hebt te horen gekregen dat het niet goed (genoeg) is. Er zijn dan twee reacties met dezelfde uitkomst: het voelen als persoonlijk falen (het is niet goed genoeg – ik ben niet goed genoeg als schrijver). Óf het zien als een persoonlijke aanval (hoe durft hij/zij dat te zeggen over mijn boek, het is hartstikke goed, hij/zij is gewoon jaloers).
De uitkomst die hetzelfde is bij deze reacties: het manuscript belandt in de la van je bureau en ziet waarschijnlijk het daglicht niet meer…
4. Groot inlevingsvermogen (in personages, situaties etc.)
Het spreekt misschien voor zich als je het zo leest, maar toch is dit wel iets waar je bewust aan moet werken als je succesvol wilt worden met je boek(en). Hoe beter jij je inleeft tijdens het schrijven, hoe realistischer het overkomt op de lezer, hoe fijner het boek leest.
5. Kunnen plannen en plotten
Klinkt ook logisch, niet waar? Toch slaan veel beginnende schrijvers dit over onder het mom van ‘ik schrijf als ik inspiratie heb, dat werkt het beste’. ‘Tegen de deadline aan komt het schrijven vanzelf wel en ga ik als een speer’. Of: ‘ik ga mij niet vastleggen hoor, dat blokkeert mijn schrijven’, ‘plotten, dat kan ik niet hoor’. Helaas werkt het in de meeste gevallen niet om op deze manier je boek af te schrijven. En al helemaal niet om een succesvol schrijver te worden.
Zoals ik bij punt 1 al aangaf, geldt dit eigenlijk voor alles waar je succes in wilt behalen. Ook als je carrière wilt maken, een marathon wilt gaan lopen, 20 kilo wilt afvallen of een succesvolle onderneming wilt opzetten. Dat vergt doorzettingsvermogen, discipline, tegen kritiek kunnen, je in kunnen leven in anderen en kunnen plannen (tijd inplannen om eraan te werken).
Wat helpt jou om succes te hebben met dat wat je heel graag wilt?
Groetjes, Giovanna
Mooi artikel. Discipline, daar moet ik nog iets meer aan werken. Het eerste halfjaar van dit jaar ging dat prima, nu met het zomerweer is het een beetje verdwenen. Ik hoop dat ik de discipline weer snel terug heb!
Heel begrijpelijk dat je schrijfdiscipline van de zomer wat verdween, hopelijk heb je het nu het weer kouder herfstweer is weer te pakken.
Toffe blogpost! Het klinkt misschien wel arrogant, maar ik herken me in alle vijf de eigenschappen. Het meeste is ook wel wat ik door de jaren heen geleerd heb of beter in geworden ben 🙂
Thanks! Haha, nee logisch toch, je bent al flink wat jaren aan het schrijven en heb al aardig wat boeken op je naam staan! Leuk juist om te lezen dat jij dit ook zo ervaart en je hierin herkent, bemoedigend ook voor beginnende schrijvers om van jou te weten dat deze dingen echt helpen om succesvol te schrijven, en het dus loont om dit te ontwikkelen.
Vooral dat stukje kritiek herken ik wel. Eerder schreef ik columns en de ‘kritiek’ kwam toen gelukkig van een bekende. Dat hielp bij mij heel erg om het op de goede manier op te pakken en waar nodig in de column te verwerken.
Wat fijn dat die kritiek van een bekende was en dat je er wat aan had!