ideeën voor deze zomer
Blog

10 ideeën voor deze zomer

Kun je het geloven, het is alweer bijna zomer! Na een koud en nat voorjaar waren we allemaal wel toe aan zon. Gelukkig liet die zich volop zien de afgelopen weken, en de komende weken wordt het zelfs zomers warm. Ook al duurt het nog iets van twee weken voor het echt zomer is, het nodigt wel uit om alvast te kijken naar ideeën voor deze zomer.

1. Boottochtje maken

Leuk, gezellig, en – neem maar van mij aan – als je het met je geliefde samen doet: super romantisch! Wat dacht je van samen in een roeiboot door leuke watertjes, langs molens en weilanden? Onderweg of nadien ergens wat drinken. Of, romantischer nog, picknickmand mee en ergens aanmeren voor een heerlijk hapje en drankje.

2. Maak eens een extra lange fietstocht

Op je gewone fiets, e-bike, mountainbike of racefiets, tandem of wat voor fiets je ook hebt. Plan een mooie route door een natuurgebied of juist door of langs mooie dorpen en steden. Zo kun je een knooppuntenroute rijden. (Ik zeg ‘je’, want om de een of andere onverklaarbare reden gaat dat bij mij altijd de mist in). Je kan ook, net als ik, een route maken op Strava en die rijden op je fietscomputer of telefoon in telefoonhouder. Of kies een van de vele andere apps voor fietsroutes, bijvoorbeeld Komoot, of kies een kant-en-klare route van internet.

3. Ga een dagje rondzwerven

Vroeger had je ‘zomertoeren’ van de NS, en hoewel ik dat nooit gedaan heb, moest ik daar wel aan denken toen ik dit begon te typen. Het idee was dat je met je zomertoerkaartje een willekeurige trein in kon stappen en zo door Nederland kon toeren en gaan waar je maar wilde. Maar rondzwerven kan ook zonder zomertoer. Ga naar het dichtstbijzijnde treinstation en neem de eerste trein die vertrekt. Stap ergens willekeurig uit en zwerf fijn rond. Of ga naar het station en neem je voor dat je de trein van spoor x neemt, waar die ook heen gaat. (Overigens kwam ik tegen dat de NS zomertoer in 2019 terug is geweest. Maar er nu niet meer is.)

Rondzwerven gaat uiteraard ook prima op de fiets. In je eigen omgeving door andere wegen in te slaan, of door die extra lange fietstocht. Die brengt je zeker verder dan waar je normaal komt. Ook leuk: met je fiets in de trein ergens naartoe (niet te ver, of juist wel…) en dan terug naar huis fietsen.

ideeën voor deze zomer

4. Maak je eigen top 5 zomergenieters

Maak een klein lijstje met vijf of tien dingen die je echt heel graag zou doen deze zomer. Omdat ze je energie geven, omdat je er blij van wordt of omdat ze zo ontspannend voor je zijn. Als het maar dingen zijn waar jij van geniet.

5. Schrijf dat boek

Als je het schrijven van een boek al heel lang op je dromenlijstje hebt staan, maar het tot nog toe telkens uitgesteld hebt, dan is deze zomer dé gelegenheid om er eindelijk aan te beginnen. Installeer je op een heerlijke, zonnige plek met je laptop of een notitieboekje en begin met je boekidee op te schrijven. Waar moet het over gaan? Wie wordt de hoofdpersoon? Wie de bijfiguren? Welk genre? Et cetera.

6. Of schrijf een kort verhaal

Het klinkt misschien raar, maar de zomer is een zeer geschikt moment om een kerst- of winterverhaal te schrijven. Nee, echt. Misschien denk je: maar ik ben totaal niet in de stemming nu voor kerst of kou. Dan heb ik drie redenen voor je. Ten eerste word je dat wel als je je erin verdiept. Ten tweede werkt het verkoelend als het erg zomers warm is. En ten derde heb je er nu nog alle tijd voor. Hoe groot is de kans *spreekt uit ervaring* dat het er in oktober/november/december niet van komt omdat je druk bent of het vergeet? Yep, groot. Voor je het weet is het alweer kerst en ben je te laat om nog te beginnen. Dus: no better time then the summer.

7. Probeer nieuwe recepten uit

De zomer is ook zeer geschikt om met nieuwe recepten aan de slag te gaan. Zo zag ik heerlijke recepten in het boek Zin in salades, dat ik afgelopen december heb mogen persklaarmaken voor de auteur en de uitgeverij. Toen was het nog winter (ja, uitgeverijen plannen ook vooruit 😉). Maar nu het boek uit is en ik een exemplaar van de uitgeverij heb mogen ontvangen, wil ik er zeker wat heerlijke recepten uit gaan maken. Fijne salade ideeën voor deze zomer. Daarnaast wil ik ook wat nieuwe picknickrecepten gaan uitproberen. Er zijn vast ook lekkere recepten die jij al heel lang wilt proberen. No time like the summer.

ideeën voor deze zomer

8. Leer iets nieuws

Sowieso leuk deze zomer, om iets nieuws te leren. Iets wat je altijd al hebt willen doen, maar nooit durfde of gewoon al heel lang uitstelt. Of waarvan je niet goed weet of het je ligt, of je het kan of hoe je het aan moet pakken. Dan zeg ik: gewoon doen. Ga leren salsa dansen, gitaar spelen, kleren maken, sokken breien, wordt stewardess, ga bungy jumpen, of volg een kookcursus als je graag echt wilt leren koken. Ideeën voor deze zomer genoeg!

9. Begin een minibieb of een plantenbieb

Je kent ze vast wel, die geweldig leuke – vaak vrolijk gekleurde – kastjes met boeken. Ze worden ook wel boekenkastjes, boekenhuisjes of little free library’s genoemd. Vol met boeken die mensen gratis mogen lenen, meenemen of – het leukste – ruilen voor een eigen boek. Je kunt er eenvoudig een zelf maken. Ben je geen timmeraar, dan kan iemand je vast wel helpen. Anders kun je ook een bestaand (oud) kastje gebruiken en voor je deur zetten. Hieronder wat foto’s van prachtige, originele minibiebs die ik wel eens tegen ben gekomen.

ideeën voor deze zomer
ideeën voor deze zomer

Maar ook een plantenbieb en/of stekjesbieb beginnen is erg leuk! En waar je bij de minibieb voor boeken moet zorgen dat het kastje goed geverfd en weersbestendig is met buitenverf en dat het goed afgewerkt is zodat er geen vocht en regen bij de boeken kan, hoeft dat bij een plantenbieb niet. Die mogen best (graag) wat regen mee pakken. Het doel van een planten- of stekjesbieb? Je planten/stekjes delen met anderen! Dat kunnen planten zijn die je te veel hebt, zeker planten die zich makkelijk uhh… voortplanten. Of ga juist planten stekken om je plantenbieb mee te voorzien.

10. Lekker plukken

Ik heb het nog nooit gedaan, maar het staat al een paar jaar op mijn bucketlist, dus een goede aanvulling voor het lijstje met ideeën voor deze zomer denk ik: naar een pluktuin. Zo zijn er pluktuinen waar je bloemen kunt plukken, fruit of zelfs groenten. Vaak kun je voor een klein bedrag een mooi boeket of een mandje met heerlijk eten plukken. Tips voor pluktuinen vind je hier en hier.

Heb jij al ideeën voor deze zomer?

Groetjes, Giovanna

7 reacties

 1. Met de NS is zwerven niet meer zo leuk maar ik raad mensen al jaren aan het hele jaar door rond te neuzen naar leuke plaatsen. Kleine en grote dingen, dus ja een pluktuin en wat kan er dan nog voor want die bloemen moeten in een vaas. Ik doe behalve minibieb- ook kringlooprondjes, ideaal voor als het bloedheet of heel slecht weer is.

 2. zegt:

  Leuke dingen! Ik heb altijd in Giethoorn gewoond, dus bootje varen vond ik altijd erg leuk. Deze zomer ga ik ook zeker weten weer fruit en bloemen plukken. Meestal wordt het blauwe bessen. Zo leuk om te doen!

  1. Wat leuk te weten dat je uit Giethoorn komt! We zijn er een paar jaar geleden geweest en hebben uiteraard een rondvaart gedaan; zo mooi en sfeervol Giethoorn.
   O blauwe bessen plukken, wat heerlijk! Heb je een fijn plukadresje dat je kan delen met ons?

 3. zegt:

  Wauw, wat een enorme verzameling minibiebs! Hier in de buurt zie ik er ook steeds meer en ik vind het zo’n leuk concept.

  1. Ja gaaf hè! En zo verschillend vaak ook. Echt zo leuk om te zien hoe creatief mensen zijn met het bedenken en maken van een minibieb. Heel leuk dat er bij jou in de buurt ook steeds meer minibiebs komen. Ik heb tegenwoordig standaard in de fietsmand van mijn stadsfiets een tasje met boeken om te ruilen liggen, mocht ik iets leuks in een minibieb zien staan.

 4. Darina zegt:

  Mooie ideeen, vooral het rondzwerven, zo ontdek je weer eens wat nieuws!

  1. Jaaa zo leuk om op deze manier nieuwe plekken te ontdekken. 🙂

Reacties zijn gesloten.