Vergelijken
Blog

Vergelijken is een killer

We doen het allemaal: vergelijken. En dan bedoel ik niet prijsvergelijken bij verschillende supermarkten. Maar het jezelf vergelijken met anderen. Kijken wat een ander heeft, is of doet. Of diegene mooier is. Of beter kan schrijven. Vergelijken is een echte killer. Het remt je af. Het geeft stress. Het zorgt dat je ontevreden wordt met jezelf en met wat je hebt. En het geeft je een minderwaardig gevoel. Waarom doen we het dan toch?
Wat vergelijken nog meer met je doet

Kijken naar een ander en die knapper vinden, zorgt ervoor dat je jezelf minder mooi vindt. Jaloers zijn op wat een ander verdient of voor functie heeft, zorgt dat je ontevreden bent met je eigen salaris en werk. Kijken naar het huis van een ander en die mooier/groter/beter vinden zorgt ervoor dat je niet lekker meer woont in je eigen gezellige paleisje. Jezelf met andere schrijvers vergelijken en vinden dat jij een mindere schrijver bent remt je af. Het kan zelfs een writers block veroorzaken.

“Comparison of people is a lose-lose. You immediately lose the uniqueness of both persons.” – unknown

Iedereen vergelijkt

Het gras is altijd groener bij de buren, dus waarom zou je het vergelijken? Jouw gras is ook groener in de ogen van die buren. Als je vergelijkt schat je niet op waarde wat je hebt of wie je bent, want door vergelijken maak je je de dingen van jezelf kleiner. Bovendien, als je jezelf alsmaar aan het vergelijken bent met anderen, en je je daardoor minder voelt, zie je niet dat anderen zich juist met jou vergelijken en jou juist rijker/mooier/slimmer/liever/betere schrijver etc. vindt.

Leer te zien wat je hebt en wie je bent

Een eerste stap daarbij is te leren luisteren wat anderen door middel van complimenten tegen je zeggen. Krijg je een compliment over je mooie outfit (nou én dat die niet duur was of nog van vorig jaar), je mooie kapsel (nee niet zeggen: mijn haar, ach nee dat is slap en futloos), je leuke schrijfstijl (zeg niet: oh ik begin pas net hoor, ik moet nog zoveel leren) of je warme gezellige huis (Nee, niet zeggen: deze meubeltjes? Die zijn hard aan vervanging toe hoor). Neem die dan in ontvangst en geloof wat de ander zegt. Want je bent een prachtig mens, hebt een mooie outfit, bent creatief en getalenteerd!

Vergelijken is misleidend

Daarnaast, wie zegt dat diegene die jij zo benijd om haar uiterlijk, status, relatie, schrijfwerk of hoger salaris ook gelukkiger is? Zij is misschien juist wel jaloers op jou omdat jij kinderen hebt en zij niet. Of op de band die jij hebt met je zussen. Of op je creativiteit en hartelijkheid.

En vergeet niet: geld maakt niet gelukkig. En een knap uiterlijk ook niet. Tevreden zijn met wat je hebt is het echte geluk.

“Be yourself, everyone else is taken.” – unknown

Op welk gebied vergelijk jij je wel eens met anderen?

 

Tot de volgende keer!

Groetjes,
Giovanna Jansen

Dit artikel verscheen eerder, in iets andere vorm, op Your Own Style Magazine.

Photo credits: Lukas via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.