vergelijken
Blog Schrijven

Vergelijken is een killer

We doen het allemaal: vergelijken. En dan bedoel ik niet prijsvergelijken bij verschillende supermarkten. Maar het jezelf vergelijken met anderen. Kijken wat een ander heeft, is of doet. Of diegene mooier is. Een groter huis/auto heeft. Of beter kan schrijven. Maar vergelijken is een echte killer. Het remt je af. Het geeft stress. Het zorgt dat je ontevreden wordt over jezelf en over wat je hebt. En het geeft je een minderwaardig gevoel. Waarom doen we het dan toch?

Wat vergelijken nog meer met je doet

Kijken naar een ander en die knapper vinden, zorgt ervoor dat je jezelf minder mooi vindt. Jaloers zijn op wat een ander verdient of voor functie heeft, zorgt dat je ontevreden bent met je eigen salaris en werk. Kijken naar het huis van een ander en die mooier/groter/beter vinden zorgt ervoor dat je niet lekker meer woont in je eigen gezellige paleisje. Jezelf met andere schrijvers vergelijken en vinden dat jij een mindere schrijver bent remt je bij het schrijven onbewust af. Het kan zelfs een writer’s block veroorzaken.

Comparison of people is a lose-lose. You immediately lose the uniqueness of both persons. – unknown

Iedereen vergelijkt

Het gras is altijd groener bij de buren, dus waarom zou je het vergelijken? Jouw gras is ook groener in de ogen van die buren. Als je vergelijkt schat je niet op waarde wat je hebt of wie je bent, want door vergelijken maak je de dingen van jezelf onbewust kleiner. Bovendien, als je jezelf alsmaar aan het vergelijken bent met anderen, en je je daardoor minder voelt, zie je niet dat anderen zich juist met jou vergelijken en jou juist rijker/mooier/slimmer/liever/betere schrijver et cetera vinden. En jouw gras dus groener vinden.

vergelijken

Vergelijken vanuit onvrede

In het boek Sterker dan ooit van Brené Brown zegt Brené daarover: ‘We vergelijken niet als we ons goed over onszelf voelen; dan zoeken we naar wat goed is in anderen.’ Merk je dat je jezelf veel vergelijkt met anderen, weet dan dat dit een signaal is dat je ontevreden bent over jezelf. Inzien hoe waardevol jij bent en inzien wat je hebt, dat waarderen en er dankbaar voor zijn helpt je vele malen meer dan vergelijken met anderen.

Leer te zien wat je hebt en wie je bent

Een eerste stap daarbij is te leren luisteren wat anderen door middel van complimenten tegen je zeggen. Krijg je een compliment over je mooie outfit? (Nou én dat die niet duur was of nog van vorig jaar.) Over je mooie kapsel? (Nee, niet zeggen: mijn haar, ach nee dat is slap en futloos.) Je leuke schrijfstijl? (Zeg niet: o, ik begin pas net hoor, ik moet nog zoveel leren.) Of over je mooie, gezellige huis? (Nee, niet zeggen: deze meubeltjes? Die zijn hard aan vervanging toe hoor.) Neem dat dan in ontvangst en geloof wat de ander zegt. Want je bent een prachtig mens, hebt een mooie outfit, bent creatief en getalenteerd!

Be yourself, everyone else is taken. – unknown

Vergelijken is misleidend

Daarnaast, wie zegt dat diegene die jij zo benijd om haar uiterlijk, status, relatie, schrijfwerk of hoger salaris ook gelukkiger is? Zij is misschien juist wel jaloers op jou omdat jij kinderen hebt en zij niet. Of op de band die jij hebt met je zussen. Of op je creativiteit en hartelijkheid.

En vergeet niet: meer hebben maakt niet gelukkig. En een knap uiterlijk ook niet. Tevreden zijn met wat je hebt is het echte geluk.

Op welk gebied vergelijk jij je wel eens met anderen?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. zegt:

    Wat een prachtige blog! “Jouw gras is ook groener voor die buren.” Ik denk dat je daar een heel raak punt hebt.

  2. “Tevreden zijn met wat je hebt is het echte geluk.” Mooi gezegd en in mijn ogen zeker waar! Zelf ben ik over het algemeen ook wel tevreden. Soms kan ik wel vol verlangen kijken als ik een gezin met kleine kinderen voorbij zie komen.

  3. zegt:

    Ik vergelijk mijzelf nooit met een ander, iedereen heeft specifieke kwaliteiten.

Reacties zijn gesloten.