valkuilen bij research doen
Schrijven

De valkuilen bij research doen | en hoe je er niet intrapt

Research doen is belangrijk, elk boek heeft research nodig. Of je nou fictie of non-fictie schrijft, er zijn altijd dingen die je op moet zoeken of moet checken. Ik raad dan ook iedereen aan om research te doen. Voor je begint te schrijven, maar ook tijdens het schrijven. Toch zijn er wel wat valkuilen bij research doen. In deze blog lees je welke dat zijn en hoe je er niet intrapt.


Te veel ontdekken

Je komt zó veel interessante informatie tegen dat je verzand in het research doen. Je zoekt bijvoorbeeld iets op over een bekend Frans warenhuis in Parijs in de negentiende eeuw omdat je hoofdpersoon daar iets wil gaan kopen. Dan lees je ineens over de prachtige bouwstijl, kleding, modeshows, haute couture, hoe het is om te werken bij een Frans warenhuis… Terwijl je eigenlijk alleen wilde weten hoe het warenhuis er toen uitzag om de sfeer goed te kunnen beschrijven. Je raakt overweldig door alle informatie en weet niet goed meer wat je moet gebruiken. En ga je het schrijven erover uitstellen.

Overvoerd worden met informatie kun je voorkomen door heel gericht te zoeken. Zorg dat je van tevoren helder hebt wat je precies te weten wilt komen. Maak je zoekterm zo specifiek mogelijk. Zie je toch ook andere dingen in je zoekresultaten verschijnen, besluit dan om die – op dat moment – niet te gaan bekijken. Je zocht naar hoe het gebouw eruit zag, dus daar focus je op.

Te veel willen gebruiken

Soms is het toch nodig om precies te weten hoe iets gemaakt is of hoe iets werkt, en moet je er wel meer research naar doen. Hoe een wolkenkrabber gebouwd is als je schrijft over dat er een instort door een aardbeving, bijvoorbeeld. Of je wilt toch alle ruimtes van het warenhuis op foto of film gezien hebben om beter te weten hoe de sfeer er was. Het gevaar sluip er dan in dat je al die informatie in je verhaal wilt stoppen, omdat het allemaal relevant lijkt. Ook is het voor jou door al die informatie meer gaan leven, waardoor je al die informatie op je lezer over wilt brengen. Dit is mijn valkuil en geloof me, dit is best een venijnige om in te trappen (en lastig om al die informatie weer uit je verhaal te moeten halen). 😉

Ook dit kun je voorkomen door heel gericht te zoeken en tevens door niet te diep erin te graven, zodat de gevonden research niet al een verhaal op zich wordt. Sla dan ook niet alle informatie op die je tegenkomt, het is gauw te veel. En hou in gedachten dat de informatie alleen voor jou is om in de sfeer te komen bij het schrijven, en voor het checken van details. Achter-de-schermeninformatie, zeg maar. Die dingen zijn inhoudelijk voor je lezers niet van belang.

Afgeleid worden

Je komt zo veel andere dingen tegen (voor volgende verhalen, voor blogs, recepten, vakantiebestemmingen…) dat er van schrijven nog maar weinig terecht komt.

Pinterest kan een handige plek zijn om bepaalde dingen op te zoeken. Ik kan er echter nooit kijken zonder heel veel andere dingen tegen te komen waar ik eigenlijk niet naar op zoek was, maar die mij wel gelijk afleiden. Voor minstens een uurtje, of zo. Vermijd dus zoekplekken die je heel veel irrelevante, maar o zo leuke, informatie geven. Zoek op de plekken die je alleen de informatie geven die jij zoekt. Zoek ook in dit geval heel gericht.

Er te veel tijd in stoppen

Er gaat meer tijd zitten in het doen van research dan in het daadwerkelijk schrijven van je verhaal. Zoals ik in de intro al schreef, research doen is belangrijk, maar als er té veel tijd in research gaat zitten is het te belangrijk geworden. Je wilt het research doen dan, of te perfect, of het is een manier van SOGGEN.

Als dit een van jouw valkuilen bij research doen is, kijk dan vooral even naar wat er de oorzaak van is. Speelt perfectie je parten bij het doen van research? Als je dit al zo perfect wilt doen, hoe perfect wil je dan straks het schrijven doen?
Is het een manier geworden om maar niet aan het schrijven te hoeven te beginnen (SOGGEN dus)? Ga dan na waarom je het schrijven zelf uitstelt. Zie je er tegenop? Twijfel je of je het wel kan? Of ben je vastgelopen in je verhaal omdat je niet geplot hebt en probeer je op deze manier toch ‘met je boek bezig te zijn’? Schrijven was de manier hoe je met je boek bezig wilde zijn, dus pak dat weer op en doe alleen research als je echt iets moet weten.

Tips

1. Ken je valkuilen bij research doen en stuur op tijd bij om er niet in te trappen.

2. Bespreek je valkuil met iemand die met je meeleest of je coacht. Ben je toch (weer) in je valkuil getrapt, dan kan hij/zij je daarop attent maken.

3. Is je valkuil te veel gevonden informatie in je verhaal stoppen? Herlees bij het herschrijven dan met deze valkuil in gedachten. Je ziet dan sneller als je er te veel informatie in hebt gestopt.

4. Weet waarnaar je zoekt en zoek gericht (zo verzand je niet en krijg je geen overkill aan informatie).

5. Leg alle extra informatie die je tegenkomt (en niet nodig hebt) naast je neer en besluit om er niet verder naar te kijken (en je niet af te laten leiden).

6. Plan net als schrijftijd ook researchtijd in. Zo voorkom je dat je er veel te veel tijd instopt.

7. Onthoud dat research doen niet je hoofddoel is, het is ondersteunend aan het schrijven.

8. Zorg dus dat je de meeste tijd bij het schrijven van je boek ook echt besteed aan het schrijven ervan.

Wat is/zijn jouw valkuilen bij research doen?

Groetjes, Giovanna

14 reacties

  1. Miaia zegt:

    Wat een interessante blog. Zet me aan het denken. Fijn! Dankje!

    1. Fijn om te lezen dat je er iets aan hebt!

  2. Ik ga meestal te lang door en wil dan teveel aanhalen in mijn blogpost. Ik heb al eens een Engelse zin in het Italiaans vertaald omdat ik wilde weten wat er aan de hand was in Italië met covid. Dat zorgde er toen voor dat ik halverwege februari al voorraad in ging slaan en mensen waarschuwde. Ik weet dat er mensen zijn die het ter harte hebben genomen maar een aantal ervan is toch overleden.

    1. Ook in een blog is het niet fijn als je er te veel in wilt stoppen en te lang door gaat. Wat verdrietig dat het voor sommige mensen helaas niet hielp dat jij ze voortijdig waarschuwde.

  3. zegt:

    Research doen en blijven hangen in artikelen en Pinterest is wel echt mijn valkuil. Fijne tips hoe ik gerichter onderzoek kan doen!

    1. Pinterest is heel leuk en handig, maar ook echt lastig om er maar ‘even’ te kijken. Pinterest doet er zelf ook alles aan om je op de site (of in de app) te houden, door zodra je iets bekijkt of aanklikt eronder meteen allemaal nieuwe suggesties te geven. Ook leuk allemaal, natuurlijk… Ik klik expres meteen het tabblad weg op internet als ik het gevonden heb, en als ik toch nog iets anders moet zoeken spreek ik met mijzelf af dat ik maar een paar keer (twee of drie of zo) wat aan mag klikken, dan is het klaar en sluit ik Pinterest af.

  4. zegt:

    Bij schrijven komt meer kijken, dan de meesten van ons beseffen.

    1. Zeker weten!

  5. zegt:

    Ik hoef niet zoveel research te doen, maar ik kwam er vorige week achter dat ik iemand naar de verkeerde instantie wilde verwijzen en toen ik bij de goede organisatie kwam was ik zo enthousiast over die organisatie, dat ik eigenlijk ook vrijwilliger voor ze wil worden. Valt dat ook onder een valkuil? 😉

    1. Soms zijn het maar kleine dingetjes die gecheckt hoeven te worden, maar toch essentieel als ze onjuist blijken te zijn. Haha, geweldig voorbeeld! Nieuw soort valkuil bij het research doen. 😉 Als je het goed vindt gebruik ik die misschien nog eens (zonder je naam hoor) als voorbeeld.

  6. zegt:

    Dit is denk ik precies waarom ik nooit verder ben gekomen dan een eerste hoofdstuk van een boek. Ik verdwaal in allerlei informatie en dan stop ik er weer mee. Daarom maar een blog. Gewoon over mezelf, daar weet ik genoeg van;).

    1. In te veel informatie verdwalen is een afstopper van het schrijven. Blogs zijn een stuk overzichtelijker om te schrijven, zeker als je over het onderwerp (jezelf) geen research hoeft te doen. 😉

  7. zegt:

    Pinterest is mijn valkuil. Of eindeloos doorklikken op Google… Alles lijkt dan relevant en aan het eind heb ik geen overzicht meer. Oeps! Tegenwoordig zet ik een timer, zodat ik niet te lang door zoek. Werkt goed 🙂

    1. Heel herkenbaar, Pinterest is net een magneet, en vooral van onze aandacht en tijd. 😉 Herkenbaar ook dat alles dan relevant lijkt, terwijl je er uiteindelijk het overzicht door kwijtraakt. Goed dat je met een timer nu er zelf de baas overblijft!

Reacties zijn gesloten.