Beroepen voor schrijvers
Blog

Beroepen voor schrijvers

Hoewel schrijven een baan op zich is, is het maar voor weinige schrijvers weggelegd om er hun brood mee te kunnen verdienen. De meeste schrijvers hebben daarom naast het schrijven nog een of meerdere andere werkzaamheden. Zo heb ik naast het schrijven van kinderboeken mijn eigen onderneming waarin ik werk als schrijfcoach en redacteur. Dat heb ik eerst een paar jaar naast een parttime baan in een winkel gedaan. Tot mijn onderneming zo gegroeid was, dat het tijd werd om mijn baan op te zeggen en fulltime ondernemer te zijn.

Beroepen voor schrijvers

Maar wat zijn nou beroepen voor schrijvers die te combineren zijn met het schrijven van je boek? Zoek je een baan of werkzaamheid om naast het schrijven te doen? Hieronder vertel ik wat geschikte beroepen zijn.

Copywriter/tekstschrijver

Dit kun je zowel zelfstandig, als freelancer, als voor een tekstbureau doen. Als copywriter of tekstschrijver kun je korte of langere teksten schrijven, voor verschillende doeleinden, zoals voor websites, tijdschriften of bulletins.

Corrector

Als corrector hou je je bezig met het nakijken en corrigeren van teksten. Dit kunnen korte teksten, verhalen of zelfs manuscripten zijn.

Vertaler

Dit spreekt voor zich, als vertaler vertaal je teksten of manuscripten uit een andere taal.

Transcriberen

Bij dit werk typ je audio teksten, bijvoorbeeld interviews, uit.

Werken in een boekhandel of bibliotheek

Welke schrijver vindt dat nou niet leuk, de hele dag tussen de boeken doorbrengen! 🙂

Freelance notulist

Als freelance notulist kun je je aanbieden om voor bedrijven te notuleren wanneer ze een vergadering hebben. Dit gaat dan vaak op oproepbasis.

Freelance journalist voor de plaatselijke krant(en)

Als je journalistieke aspiraties hebt, is dit de ideale plek om te gaan werken en misschien wel door te groeien naar een landelijke krant.

Receptionist bij een uitgeverij

Diep in het kloppende hart van de uitgeverswereld, weet jij als receptioniste precies wat er speelt.

Werken bij een drukkerij of boekbinderij

Hét beroep om betrokken te zijn bij het maken en drukken van boeken.

Schrijfcoach

Als schrijfcoach draag je jouw kennis over het schrijven over aan andere (beginnende) schrijvers. Je helpt ze, begeleidt ze, steunt ze en geeft advies waar nodig.

Betaald bloggen

Er zijn bedrijven die bloggers betalen voor blogs op hun site. Het hangt af van waar je over moet bloggen, en of je achter het product waar je enthousiast over moet schrijven staat, of dit bij je past.

In andere bedrijfstakken werken

Maar ook niet schrijf-gerelateerde beroepen kunnen handig zijn voor een schrijver. Denk daarbij aan werken als nachtportier – in de stille uurtjes heb je alle tijd om te schrijven. Dit kan zijn in een ziekenhuis, verzorgingstehuis, hotel of een crematorium. Bij die laatste heb je gelijk een inspirerende omgeving als je een horrorverhaal wilt schrijven. 🙂
En uiteraard is elke andere baan waar jij je prettig in voelt geschikt!

Beroepen voor schrijvers

Wat doe jij naast het schrijven voor werk?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

4 Reacties

  1. Inderdaad best veel beroepen die je als schrijver erbij kunt doen, alleen jammer dat je voor veel beroepen een diploma en/of ervaring nodig hebt. Ik ben nu schrijfcoach en manuscriptbeoordelaar/redacteur en dat vind ik hartstikke leuk! Het is inderdaad ook mijn doel om mijn baan in de zorg ooit op te zeggen als mijn onderneming groeit.

    1. Ja veel nog hè? Ja precies, jij doet naast je baan en het schrijven ook leuke schrijf-gerelateerde dingen! En je kunt leuk dingen uit je werk in de zorg gebruiken in je schrijven. 🙂

  2. Een heel mooi lijstje aan mogelijkheden. Ik werk naast het bloggen en het schrijven aan mijn boek, fulltime. Best een uitdaging soms maar ooit hoop ik ook van het schrijven te kunnen leven.

    1. Dankjewel Darina, ja best nog veel mogelijkheden inderdaad. Dat is best zwaar fulltime werken naast het schrijven en bloggen. Goed zoeken naar schrijfmomentjes en wie weet komt er ooit een switch naar ander of minder werk en komt er meer tijd om te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.