beroepen voor schrijvers
Schrijven

Beroepen voor schrijvers

Hoewel schrijven een baan op zich is, is het maar voor weinige schrijvers weggelegd om er hun brood mee te kunnen verdienen. De meeste schrijvers hebben daarom naast het schrijven nog een of meerdere andere werkzaamheden. Zo heb ik naast het schrijven van kinderboeken mijn eigen onderneming waarin ik werk als schrijfcoach en redacteur. Dat heb ik eerst een paar jaar naast een parttime baan in een winkel gedaan. Tot mijn onderneming zo gegroeid was, dat het een paar jaar geleden tijd werd om mijn baan op te zeggen en fulltime ondernemer te zijn.


Maar wat zijn nou beroepen voor schrijvers die te combineren zijn met het schrijven van je boek? Zoek je een baan of werkzaamheid om naast het schrijven te doen? Hieronder een handig overzicht met geschikte beroepen.

Beroepen voor schrijvers

Copywriter/tekstschrijver

Dit kun je zowel zelfstandig, als freelancer, als via een tekstbureau doen. Als copywriter of tekstschrijver kun je korte of langere teksten schrijven, voor verschillende doeleinden, zoals voor websites, tijdschriften, brochures of bulletins.

Corrector/persklaarmaker

Als corrector hou je je bezig met het nakijken en corrigeren van meestal manuscripten. Soms kan het ook gaan om korte teksten, verhalen of artikelen.

Vertaler

Het spreekt voor zich, als vertaler vertaal je teksten of manuscripten uit een andere taal. Hou er wel rekening mee dat het vertalen van boeken al een beroep op zich kan zijn en dat je bij een roman vaak een paar maanden aan één vertaling werkt. Voor het schrijven aan je eigen boeken blijft dan weinig tijd over.

Transcriberen

Bij dit werk typ je audioteksten, bijvoorbeeld interviews, uit. Dit is intensief werk en je moet ervan houden om het te doen.

Stemacteur/voorlezer

Voor het inspreken van audioboeken worden stemacteurs of voorlezers gebruikt. Je wordt hier niet zo makkelijk voor aangenomen, maar als jij een goede voorlezer bent, is dit misschien wel een bijbaan voor jou. Vroeger werden boeken alleen ingesproken of voorgelezen voor slechtzienden en blinden. Maar sinds een paar jaar is het luisterboek of audioboek een populaire aanvulling voor iedereen op het gewone lezen geworden. Dit betekent dat de vraag naar goede stemacteurs/voorlezers gestegen is. Er zijn stemmenbureaus waar je je kan aanmelden, of volg een cursus of opleiding om je erin te ontwikkelen.

Werken in een boekhandel of bibliotheek

Welke schrijver vindt dat nou niet leuk, de hele dag tussen de boeken doorbrengen in een boekhandel of bibliotheek! 😊

beroepen voor schrijvers

Schrijfcoach

Als schrijfcoach draag je jouw kennis over het schrijven over aan andere (beginnende) schrijvers. Je coacht ze bij het schrijven van hun boek en steunt en adviseert ze en zorgt dat hun droom uitkomt: een eigen boek!

Freelance notulist

Als freelance notulist kun je je aanbieden om voor bedrijven te notuleren wanneer ze een vergadering hebben. Dit gaat dan vaak op oproepbasis.

Freelance journalist voor de plaatselijke krant(en)

Als je journalistieke ambities hebt, is dit de ideale plek om te gaan werken en misschien na verloop van tijd wel door te groeien naar een landelijke krant.

Receptionist bij een uitgeverij

Diep in het kloppende hart van de uitgeverswereld, weet jij als receptionist precies wat er speelt.

Werken bij een drukkerij of boekbinderij

Hét beroep om betrokken te zijn bij het maken en drukken van boeken.

Betaald bloggen

Er zijn verschillende bedrijven die betalen voor blogs op hun site, of voor hun blogs op jouw site. Of dit bij je past hangt af van waarover je moet bloggen, en of je achter het product waar je enthousiast over moet schrijven staat. Ook moet je kijken of het wel bij jouw website past om andermans blogs te plaatsen.

In andere bedrijfstakken werken

Maar ook niet schrijf-gerelateerde beroepen zijn soms handige beroepen voor schrijvers. Denk daarbij aan werken als nachtportier – in de stille uurtjes heb je alle tijd om te schrijven. Dit kan zijn in een ziekenhuis, verzorgingstehuis, hotel of een crematorium. Bij die laatste heb je gelijk een inspirerende omgeving als je een horrorverhaal wilt schrijven. 🙂

En uiteraard is elke andere baan waar jij je prettig in voelt geschikt!

Wat doe jij voor werk naast het schrijven?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

14 reacties

 1. zegt:

  Wat zijn er eigenlijk veel beroepen! Het lijkt me echt hilarisch om stemactrice te zijn. En dan het liefst in een leuke animatiefilm. Dat is toch geweldig!

  1. Dat zou helemaal superleuk zijn inderdaad! 🙂

 2. Wat een leuk artikel;-) Eigenlijk noem je best veel beroepen waar je normaal niet zo bij stil staat, maar aan de andere kant moet er toch bij inderdaad heel veel beroepen flink wat geschreven worden!

  1. Ja klopt! Bij veel dingen heb je niet eens zo in de gaten dat er veel tekst voor geschreven moet worden, en er dus schrijvers aan te pas komen.

 3. Wat een handige lijst. Zoals je volgens mij wel weet werk ik elke dag als ondernemer voor m’n eigen website, heel afwisselend werk en dat vind ik ook wel prima. Op zich lijkt het me wel fijn om wat meer te kunnen schrijven ook voor andere dingen (bijvoorbeeld journalistiek, ik ben eigenlijk afgestudeerd journalist), en die vrijheid heb ik op zich ook wel, dus misschien dat ik daar na corona wat meer mee bezig ga.

  1. Ja, zo leuk dat je dat doet! En dat zou wel gaaf zijn als je met je opleiding journalistiek ook verder iets zou kunnen gaan doen.

 4. Toch jammer dat je vaak niet van het schrijven alleen kan leven. Wel fijn dat er dit soort opties zijn om ernaast te kunnen doen!

  1. Dat is het zeker!

 5. zegt:

  Dankjewel voor deze blog! Er staan een heleboel dingen tussen waar ik wel mijn toekomstige werk van zou willen maken. Een keer een boek inspreken lijkt me trouwens ook geweldig. Stiekeme droom van me. Ik vrees alleen dat ik word afgekeurd, want hoewel ik zelf vind dat ik keurig ABN praat, sluipt er hier en daar soms toch een vleugje dialect tussendoor.

  1. Wat leuk dat je graag eens een boek in zou spreken! Niet geschoten is altijd mis, dus ik zou gewoon eens de sprong wagen hoor. Als je goed en keurig ABN spreekt, hoeft een vleugje dialect een enkele keer geen probleem te zijn denk ik. En zinnen kunnen altijd opnieuw ingesproken worden natuurlijk, dus dat zou ook op die manier nog te corrigeren kunnen zijn.

 6. zegt:

  Leuk om te lezen en wat een hoop keuze eigenlijk he? Ik heb eigenlijk maar 1 betaalde baan en met mijn blog soms betaalde samenwerkingen, maar niet genoeg om het een bedrijf te noemen. Hoeft van mij ook niet. Ik heb liever leuke goederen waar ik wat aan heb dan betaalde samenwerkingen (hoewel het nu zeker wel fijn is een extra zakcentje voor onze Noa)

  1. Fijn dat je een betaalde baan hebt naast het bloggen en dat dat genoeg is, kan mij zeker voorstellen dat je met een kleintje om je heen niet ook nog allerlei manieren moet hoeven te bedenken om werk en inkomsten te krijgen. Leuke goederen krijgen voor samenwerkingen is ook fijn!

 7. zegt:

  Dat zijn er echt veel meer dan ik zelf zou kunnen bedenken! Fijn dat schrijven toch wel veel meer kan zijn, dan enkel copywriter of auteur!

  1. Ja absoluut! Heel fijn dat er heel veel mogelijk is om als schrijver schrijf-gerelateerd te werken.

Reacties zijn gesloten.