Schrijven is leuk. Of je nou boeken, korte verhalen, artikelen, blogpost of gedichten schrijft. Maar soms is het ook een eenzame bezigheid en soms voelt het ook gewoonweg als ploeteren. Het hebben van een schrijfmaatje is niet alleen gezellig, maar je kunt elkaar ook steunen en motiveren. Wat je als schrijfmaatjes voor elkaar kan betekenen lees je in deze blogpost.
Het is vaak heerlijk om in alle rust en met volle focus in je eentje te schrijven. Zonder afleiding lekker in je eigen bubbel zitten. Maar er zijn van die moment dat je even niet in je eentje wil schrijven, dat dat best alleen voelt. Samen met iemand (of meerdere anderen) schrijven van tijd tot tijd is daarom een welkome afwisseling.
Voordelen van een schrijfmaatje hebben:
- Gezellig samen schrijven – In een leuk koffietentje bijvoorbeeld. (Check altijd eerst of je er met een laptop mag zitten.)
- Werkt motiverend – Zeker als je ook echt gaat schrijven samen.
- Je kunt elkaar steunen – Weten dat de ander ook wel eens worstelt met schrijven helpt.
- Elkaars stok achter de deur zijn – Deel je deadlines met de ander. Je kan vragen of die je eraan wil herinneren. Maar vaak helpt het je al te weten dat de ander je deadline weet. (Dan schuif je ‘m minder makkelijk stilletjes op.)
- Je hebt iemand om mee te sparren – Twijfel je over een stuk, een personage, een (blogpost)onderwerp of over je insteek, spar erover met je schrijfmaatje.
- Gedeelde smart is halve smart – Ook wanneer je niet samen aan het schrijven bent, is het fijn om te weten dat je schrijfmaatje ook gaat schrijven die dag/week en dat hij of zij ook regelmatig worstelt met schrijven.
Hoe vaak spreek je af?
Dat bepalen jullie uiteraard helemaal zelf. Wat jullie fijn vinden en wat past in jullie (drukke) schema’s met werk, gezin, sociale leven en je eigen schrijftijd. Sommige mensen schrijven graag elke week samen met iemand, andere eens in de twee weken of één keer per maand. Of gewoon eens in de zoveel tijd als jullie zin hebben. Het moet zeker geen verplichting zijn.
Zorg dat er naast gezelligheid ook productiviteit is
Het hangt natuurlijk helemaal af van jullie beider doel, alleen kletsen over schrijven kan ook een doel zijn. Maar wil je ook echt graag samen schrijven en daardoor gemotiveerd worden om te schrijven, plan dan schrijftijd in tijdens jullie samenkomst. Bijvoorbeeld eerst een uurtje kletsen en koffie/thee drinken, dan een uurtje (met een timer) schrijven aan je eigen werk. Dan weer een blok kletsen (en lunchen misschien) en vervolgens nog een uurtje schrijven.
Hoe vind je een schrijfmaatje?
Een schrijfmaatje kun je op vele manieren vinden. Online op social media, via een schrijfgroep of via schrijfcoaching. Een aantal van mijn coachees wonen redelijk bij elkaar in de buurt en spreken wel eens af om samen te schrijven. Superleuk! Voordeel is dat ze elkaar op een van de live dagen die ik organiseer in het echt ontmoet hebben (eind van de maand is er weer een live dag!) en zo makkelijker afspreken. En ook in de appgroep die daar uit voortgevloeid is delen ze onderling schrijftips en schrijf lief en leed.
NaNoWriMo buddy’s
Ook NaNoWriMo is een mooie manier om schrijfmaatjes (buddy’s zoals het op de site van NaNoWriMo heet) te vinden. Je kunt online buddy worden (je kunt mij er vinden onder ‘Giovanna Jansen’) en elkaars voortgang volgen. Er zijn via het forum van NaNoWriMo op verschillende plekken in Nederland write-ins of misschien wil je zelf wel iets afspreken met een medeschrijver. Maar via deze weg kun je ook heel goed online met anderen schrijven als in het echt afspreken om wat voor reden dan ook niet mogelijk is.
Wil je meer weten over wat NaNoWriMo is, lees dan zeker deze blogpost. Daar lees je ook hoe je je aan kunt melden voor mijn gratis NaNoWriMo motivatiemail.
Schrijf jij wel eens met anderen samen?
Groetjes, Giovanna
Zelf schrijf ik nooit met iemand samen en heb ik daar ook niet per se behoefte aan.
Ik kan me echter wel voorstellen dat als je veel schrijft het inderdaad fijn kan zijn om dat soms samen te doen!
Leuke blog! Ik heb iemand die ik een ‘blogmaatje’ noem. We bloggen niet samen, zien elkaar heel af en toe en sparren (vrijwel) dagelijks in berichten naar elkaar over onze blog en andere dingen. Vind ik heel waardevol.