Het is goed om te schrijven over wat je weet, wat je kent. Zo blijf je dicht bij jezelf. Je kunt putten uit je ervaringen. Schrijf over wat je meegemaakt hebt, wat je begrijpt, wat je voelt. Daar kan je in ieder geval goed over schrijven, want dat ken je, is vertrouwd.
Maar… dat betekent niet dat je niet kan schrijven over wat je niet weet. Alleen schrijven over wat je nu weet is natuurlijk best saai, als je je kennis niet uitbreid. Daarom:
Schrijf over wat je weet, leer te schrijven over wat je niet weet.
Schrijven over wat je niet weet kun je leren. Verdiep je in het onderwerp waar je weinig over weet. Doe research, lees erover, praat er met mensen over, leef je in. Alles is te leren, ook dat wat je nu nog niet weet. Als tekstschrijver heb ik voor opdrachtgever mij vaak moeten verdiepen in onderwerpen waar ik niets tot weinig van wist. Niet alleen heel leuk om zo je algehele kennis te vergoten, maar ook te schrijven over dingen waar je niet altijd over schrijft.
Schrijven over wat je niet weet
Te leren schrijven over wat je niet weet kan op verschillende manieren.
- Ben je tekstschrijver, dan is de kans groot dat die mogelijkheid zich vanzelf aan doet. Anders tijd om je netwerk en werkveld uit te breiden.
- Ben je blogger en wil je wel eens over andere dingen bloggen? Kies wat onderwerpen die je in een tijdschrift tegenkwam en interessant vond, of google eens op trending topics. Kies daarbij een onderwerp uit waar je nog niets over wist en verdiep je erin. Een insteek voor een blogpost kan dan zijn: wat ik nog niet wist over …
- Ook kun je als gastblogger voor anderen blogpost gaan schrijven, liefst in een andere niche dan waar jouw blog in valt.
- Als schrijver kun je een uitstapje maken naar iets waar je niets over weet, door een kort verhaal te schrijven over een heel ander onderwerp of in een heel ander genre.
- Of maak een schrijfoefening of een writing prompt over iets waar je zelf nooit op gekomen zou zijn. Op internet staan heel veel oefeningen en prompts.
- In de Over Schrijven Gesproken nieuwsbrief staan heel regelmatig leuke, bijzondere en out of the box schrijfoefeningen om je schrijfzinnen te prikkelen. Of abonneer je op de 365 schrijftips mailing met ook regelmatig schrijfoefeningen en motiverende mailtjes op je uit te dagen nieuwe dingen op schrijfgebied uit te proberen.
Schrijf jij over wat je weet, of leer je ook graag te schrijven over wat je niet weet?
Groetjes, Giovanna
Leuk artikel! Ik schrijf absoluut alleen over wat ik weet. Schoenmaker, blijf bij je leest, zeggen ze toch;-) Ik denk dat dat ook de kracht is van een blog: schrijven over wat je echt leuk vind en waar je ook echt wat over te vertellen hebt. Ik zie te veel blogs veranderen in reclame-zuilen met allerlei onderwerpen die totaal afwijkend zijn van waar de blog eigenlijk over gaat, erg jammer!
Goede tips! Zelf verval ik eigenlijk toch altijd wel in het bloggen over dingen die ik week. Misschien toch eens anders aanpakken, haha!
Dat schrijven over wat je niet weet lijkt me dus het lastige van tekstschrijver zijn (wat me best een leuk toekomstig beroep lijkt). Want hoe vergaar je je informatie en deel je dat weer zonder die ander te kopiëren? Dat lijkt me dus het meest ingewikkeld.