Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik deze maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las – zoals altijd – boeken in verschillende genres, en las weer eens een paar absolute toppers. Benieuwd wat ik las? Je leest het in minireview #14.
De boeken die ik las uit deze minireview #14 waren op één na bibliotheekboeken en gingen direct na onze vakantie terug naar de bibliotheek. Voordat ik er foto’s van gemaakt had… Van die boeken daarom de afbeelding van internet.
1. Manifesteren kun je leren – Willemijn Welten
Het verhaal:
Manifesteren is de kunst om je dromen te realiseren. En het mooie eraan is: iedereen kan het leren! Willemijn Welten heeft een missie om met dit boek manifesteren voor iedereen zo makkelijk, leuk en praktisch mogelijk te maken. Ze haalt spiritualiteit uit het hokje ‘zweverig’ en vertaalt dit naar nuchtere tools zodat je op elk moment van de dag kunt manifesteren.
In Manifesteren kun je leren deelt Willemijn haar eigen verhaal en dat van anderen om te laten zien wat manifesteren je kan brengen. Ze helpt jou op weg om zelf aan de slag te gaan. Leer te vertrouwen op je intuïtie, je blokkades los te laten en ontdek hoe je een shift in je energie teweeg kunt brengen. Zodat jij weet wat je wilt en de moed hebt om hiervoor te gaan.
Hoe ik het boek vond:
Hoewel ik het boek op sommige punten juist wel zweverig vond, vond ik het verder een leuk, inspirerend en praktisch boek.
2. De Cock en de moord in het circus (#72 ) – Baantjer
Het verhaal:
De Cock heeft met zijn vrouw een avondvoorstelling van Circus Kramsky bijgewoond. Wanneer hij met zijn vrouw op het punt staat het terrein te verlaten, krijgt de avond een andere wending: hij krijgt te horen dat de beroemde clown Grimaldo dood is aangetroffen in zijn woonwagen. De Cock (met ceeooceekaa) kan meteen aan de slag… Hij constateert al snel dat Grimaldo is vermoord. Hoe meer hij in de zaak duikt, hoe meer hij ontdekt dat het circus niet alleen een wereld is van glitter en klatergoud, maar ook een poel van jaloezie en achterdocht. Het kost De Cock dan ook de grootste moeite om ondanks alle emoties en oplaaiende circusvetes, de waarheid boven tafel te krijgen.
A.C. Baantjer is onsterfelijk geworden met zijn ‘De Cock’-reeks. Peter Römer is auteur en acteur. Nadat de ‘De Cock’-reeks werd voortgezet met vijf door hem geschreven delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer, vervolgt hij nu de reeks met nieuw geschreven boeken. Peter Römer schrijft geheel in de geest van Appie Baantjer, en zijn ‘De Cock’jes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen.
Hoe ik het boek vond:
Ook dit deel, geschreven door Peter Römer (voor wie het niet weet: de zoon van wijle Piet Römer, die jaren De Cock speelde in de tv-serie Baantjer) vond ik erg goed. In de sfeer van hoe Appie Baantjer jaren de De Cock-boeken schreef, maar daarnaast ook verfrissend. Waar in de boeken door A.C. Baantjer zelf geschreven vaak exact dezelfde handelingen op de exact dezelfde wijze beschreven worden boek na boek, op den duur gaan vervelen, zet Römer De Cock authentiek neer, maar wel in andere woorden.
3. Mijn vader, alzheimer en ik – Esmir van Wering
Het verhaal:
De ziekte van Alzheimer staat erom bekend dat je elkaar langzaam kwijtraakt. Maar als de vader van auteur Esmir van Wering de diagnose alzheimer krijgt, (en zij de enige mantelzorg-kandidaat is), heeft dit naast alle ellende en verdrietige momenten ook onverwacht positieve gevolgen die ze voor geen goud had willen missen. Door het mantelzorgen – haar wekelijkse vaderdochterdagen – krijgt ze alsnog de band met haar vader die ze in haar jeugd zo heeft gemist. Terwijl de alzheimer meer en meer vat op haar vader krijgt, leren ze elkaar steeds beter kennen én liefhebben. Dit zorgt niet alleen voor treurige en wrange situaties, maar ook voor herkenbare, vrolijke en ontroerende momenten.
Hoe ik het boek vond:
Ik zag dit boek toevallig liggen op de tafel met uitgelichte boeken (geen idee of die tafel zou heet, maar die boeken springen wel altijd in het oog) in de bibliotheek. De omslagfoto trok meteen mijn aandacht, en ik moet zeggen dat ik al lezende vaak ook nog weer even naar de omslag heb gekeken. Een fascinerende foto die goed past bij het boek vol grappige, aangrijpende, ontroerende en liefdevolle verhalen over Esmir en haar vader die alzheimer heeft.
4. De buitenjongen – Paolo Cognetti
Het verhaal:
De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.
De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen.
Hoe ik het boek vond:
Ondanks dat het verhaal soms aandeed als losse verhalen in plaats van als één verhaal, vond ik het een fijn boek om te lezen. Niet zo mooi als zijn eerdere De acht bergen, maar wel in die sfeer en in Cognetti’s fijne schrijfstijl.
5. Mevrouw mijn moeder – Yvonne Keuls
Het verhaal:
Met Mevrouw mijn moeder richt Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder. Het is een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriëring naar Nederland, de vestiging in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger.
Hoe ik het boek vond:
Ik hou zeer van Keuls gevatte en humoristische schrijfwijze. Ook in dit boek, een ode aan haar bijzondere (tamelijk moeilijke) moeder, weet ze pijnlijke, soms tragische zaken nuchter en met (lichte) ironie te brengen zodat je moet lachen en er toch de tragiek van in ziet zonder dat het zwaar of klagerig is. Een mooi beeld over Keuls jeugd, het leven in voormalig Nederlands Indië en de vermenging met het westerse leven in Den Haag.
Niet alleen maar toptitels
Helaas las ik deze maand ook een paar mindere boeken die van mij slechts 2 sterren kregen op GoodReads, waaronder: De Cock en moord bij maanlicht (#45 ) – Baantjer (zwak plot); Transit – Hella S. Haasse (slap verhaal, paar (plot)fouten en ongeloofwaardig); Zijn mooiste versjes – Toon Hermans (slap en kinderlijk). En verder las ik ook nog wat boeken die 3 en 3½ ster kregen. Te veel om op te noemen, want ik had vakantie en las veel. 😉
Meer boekreviews lezen? Je vindt ze hier!
Welke boeken las jij afgelopen maand?
Groetjes, Giovanna
Het boek over manifesteren heb ik ook gelezen. Vond het interessant. Ik las afgelopen maand Palazzo Puro door Mirella Rosa, echt een aanrader!
O leuk, ga ik naar op zoek, bedankt voor de tip!
Ik las veel oorlogsboeken, dat is de periode in deze hoek van het land, Oorlogsvader van Catherine Keijl is me bijgebleven en ook ‘ik vocht voor Arnhem’ een oud boekje las ik met plezier. Ik heb wat Baantjers liggen ook al eerder we gelezen maar geen herinnering aan slechte boeken, misschien had ik mazzel.
Fijn dat je geen slechte boeken hebt gelezen de afgelopen tijd, anders altijd zo zonde van de tijd. Baantjers doen het altijd goed. En wat interessant, ik wist niet dat Catherine Keijl ook een boek geschreven heeft.
Toch bijzonder hoe dat werkt, dat boeken over Baantjer zowel top als flop kunnen zijn, omdat je er ook één noemt bij de laatste boeken.
Geen boeken voor mij deze keer en dat is voor mijn lange leeslijst wel goed;).
Ja zeker bijzonder, ik had dat ook echt niet verwacht. Uiteraard is de ene Baantjer wat beter dan de ander, maar dit is de eerste keer dat ik er eentje twee sterren heb gegeven en het plot echt zwak vond.
Haha, gelukkig dat er niet weer leuke dingen voor op je leeslijst bij zaten, af en toe moet die lijst ook weer wat slinken. 😉