writer's block
Schrijven

Als schrijven niet lukt… Een writer’s block

Je was vol enthousiasme begonnen aan je boek. Al lange tijd droomde je ervan een boek te gaan schrijven en een tijdje geleden besloot je om het te gaan doen. Gemotiveerd en geïnspireerd ging je van start. Een aantal hoofdstukken schreef je. Dat gaat best goed, dacht je. Tot het ineens niet meer zo lukte. Misschien heb je wel een writer’s block, zei iemand tegen je. Vandaag de eerste aflevering in de nieuwe schrijfblogserie ‘Als schrijven niet lukt…’.


Een wat?

Writer’s block [definitie] het writer’s block /rajtersblok [uitspraak] (o) (-s) tijdelijk onvermogen van een schrijver om werk te produceren = schrijversblok

Een writer’s block, ook wel een schrijfblok of schrijfblokkade genoemd, zorgt ervoor dat schrijven een periode, soms een langere tijd, niet lukt. Het voelt alsof je geblokkeerd bent. Voor sommige zelfs alsof er een enorm blok bovenop hun schrijfwerk ligt. Je wil wel schrijven, maar krijgt dat blok niet weg.

Het kan voelen alsof het blok er ineens is. Je wordt er door overvallen. Toch komt er zelden een enorm blok uit de lucht vallen, precies boven jouw schrijfwerk. Het zit er vaak al een tijdje aan te komen, alleen heb je dat niet in de gaten of negeerde je de voortekens. Geloof je dat jouw blok uit de lucht is komen vallen en je gewoon vette pech hebt, dan ga je wachten op inspiratie, zodat het blok weggaat. En je wacht en je wacht en je wacht…

Maar als je weet dat die blokkade eigenlijk vanbinnen zit, weet je ook dat jij er wat aan kan doen. Want blokkeren betekent eigenlijk dat je onbewust de handrem erop hebt gegooid. Ik weet niet hoe het met jouw handrem zit, maar de mijne gaat er nooit zomaar vanzelf op en ook niet vanzelf eraf. (Note: mocht dat bij jouw auto wél gebeuren, rijd dan, na het uitlezen van deze blogpost, gelijk naar je garage.)

Innerlijke criticus

We zijn onze eigen grootste criticus en tijdens ons schrijven gaan onze gedachten niet alleen inhoudelijk over wat we schrijven, maar ook over dát we schrijven. Doe ik het wel goed? Moet dit niet veel beter/leuker/pakkender/sterker? Ik bak er vast niets van… En meestal antwoord je daar ten nadele van jezelf op. Stel, je beste vriendin wil voor het eerst in haar leven een taart bakken en jij zegt tegen haar dat ze er – letterlijk – vast niets van zal bakken. En als ze bezig is zeg je dat het beter/leuker/mooier/lekkerder moet. Regelmatig zeg je dat ze het niet goed doet. Misschien mompel je nog wel even dat vast niemand het gaat eten.

Absurd? Als je het echt tegen je vriendin zou zeggen (of alleen al zou denken) wel ja. Toch is dit precies wat we bij onszelf doen als we iets proberen wat we nog niet eerder gedaan hebben en waarvan we bang zijn dat we het niet kunnen. Om niet te hoeven falen maakt je innerlijke criticus je zo al duidelijk dat je maar beter kan stoppen voor het beschamend kan worden. En daar ligt je blok. Figuurlijk op je schrijfwerk, letterlijk in je hoofd op je creativiteit en je zelfvertrouwen.

writer's block

Kies voor de juiste input

Nou is je innerlijke criticus misschien de aangever van de twijfel-input geweest, toch zijn wij het zelf die dat alsmaar herkauwen en voor waar aannemen. Als iemand alsmaar negatieve dingen tegen je zegt wil je toch niet met die persoon om blijven gaan? Ga dan ook niet zo om met jezelf. Bemoedig jezelf zoals je je vriendin zou bemoedigen. Zeg tegen jezelf: wat goed dat ik deze stap durf te nemen. Ik ben trots op mijzelf dat ik een boek ga schrijven/voor het eerst een taart ga bakken/mijn eigen bedrijf ga starten/af ga vallen/etc.

Onzekerheid brengt twijfel, en twijfel brengt angst om het fout te doen. Een writer’s block aanpakken, en beter nog: een volgende keer voorkomen, doe je door je onzekerheid aan te pakken. Verdiep je in dingen die je nog niet weet, en waar je onzeker over bent. Volg een cursus of schakel de hulp in van iemand die verder is of zelf professioneel ermee bezig is. Leer, oefen en groei in dat wat je wilt doen. Bij bijna niemand is het eerste dat je iets maakt helemaal goed gelukt (mijn allereerste taart eeuwen geleden zeker niet…), en dat hoeft ook niet.

Soms kan het ook zijn dat je niet echt een writer’s block hebt, maar toch wel een schrijfdip waardoor je weinig motivatie voelt om te schrijven. In deze blogpost van Marloes lees je fijne tips om weer gemotiveerd te raken.

Heb jij wel eens een tijdje niets geschreven, terwijl je eigenlijk wel wilde?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Fijn artikel. Ik heb eens een jaar niet geschreven, het ging gewoon niet, dacht ik! Ik ben op een gegeven moment gaan zitten en iets gaan schrijven en zo kwam ik weer in de flow terug. Met af en toe wel eens een writersblock, maar dan ging ik even iets anders doen en dan kwam de inspiratie wel weer terug.

    1. Ja herkenbaar dat je dan denkt dat het echt niet gaat en dan dus lang niet schrijft. Zo fijn dat je ontdekte dat als je op een gegeven moment er gewoon voor gaat zitten en gaat schrijven het echt wel weer gaat lukken en dat de flow dan zelfs ook weer terug komt.

  2. zegt:

    Mooie uitleg. Ik herken die negatieve gedachten wel als het gaat om ‘ik wil ooit een boek schrijven’ en toch niet beginnen.

    1. Ik denk dat iedereen die (ooit) een boek wil schrijven daar in meerdere of mindere mate last van heeft. Goed om te weten dus dat het erbij hoort, maar dat het niet per se een kloppende of een helpende gedachten is. 🙂

Reacties zijn gesloten.