Het lijkt heel handig om van alles op je schrijf- of werkplek te bewaren, zodat je het snel bij de hand hebt. Toch wordt het snel rommelig en onoverzichtelijk en maakt het onproductief. Zeker als je (deels) thuis werkt of je werkplek ook je schrijfplek is. Sparen is leuk als er acties zijn in de supermarkt, maar niet met projecten, ideeën en herinneringen. Teveel dingen eisen dan je aandacht op, roepen dat je er nog iets mee moet. Onbewust geeft het onrust en het werkt vermoeiend. Telkens is er een prikkel dat je nog iets moet met die dingen die daar als quasi keurige stapeltjes liggen. Of juist als bijna omvallende bergen. Terug naar een opgeruimde werkplek!
5 tips voor een opgeruimde werkplek
1. Sorteren
Het snelste krijg je overzicht door je papieren, schrijfwerk en overige spullen grofweg te sorteren in drie stapels:
-> Kan weg
-> Moet ik nog iets mee
-> Is belangrijk (bewaren)
Het handigste is het om drie dozen te hebben, maar heb je die niet bijdehand, maak dan gewoon drie stapels op de grond. Maak een stapel met alle dingen die de vuilnis- of oud papierbak in kunnen. Kijk kritisch als je twijfelt of je het wilt bewaren. Heeft het echt waarde voor je? Gaat het je verder helpen? Of heb je er al heel lang niet naar omgekeken? Indien je denkt dat iets wel bewaard moet worden, vraag je dan af of je er echt je tijd aan wil besteden (met het te (her)lezen, uit te schrijven, in te plakken etc.). Je kunt je tijd maar één keer besteden.
2. Parkeren
Sommige dingen wil je misschien even ‘parkeren’. Je blijft twijfelen of je het moet bewaren of weg zal doen. Ergens weet je dat het ballast is en dat je het beter weg kan doen, maar je kunt er nog geen afstand van nemen. Leg het in een aparte doos en pak die er na een week weer bij. Loop alles erin weer na, bij twijfel gaat het terug in de doos, ander gaat het weg of in de bewaardoos. Na een week doe je hetzelfde. Net zolang tot alles uit die doos de juiste plek heeft gevonden.
3. Cluster dingen
Zorg dat je dingen die bij elkaar horen, bij elkaar opruimt. Dus alle notities, aantekeningen en schrijfideetjes in een mooi notitieboekje en niet meer op losse blaadjes verspreid door het hele huis. Inspirerende artikelen bij elkaar in een mapje. Geschreven gedichten in een andere map. Pennen bij elkaar in een bakje of in een leuke beker. En alle losse dingen zoals gummetjes en paperclips stop je bij elkaar in een ander bakje. Niet alleen staat het netter, je weet in het vervolg ook makkelijk waar je iets terug kan vinden.
4. Ruim dingen meteen op
Besluit om vanaf nu de dingen die belangrijk zijn en bewaard moeten worden meteen op te ruimen. Zo blijft je schrijf- of werkplek een opgeruimde werkplek. Als het gaat om waardevolle papieren, bewaar die dan overzichtelijk in een ordner met tabbladen. Gooi dingen die weg kunnen ook meteen weg.
5. Bijhouden
Houdt je werkplek vanaf nu netjes. Even wat laten liggen mag, maar niet te lang. Leg aan het einde van de dag de dingen op hun plek terug. En ruim 1x per week je werkplek helemaal op. Hoe minder er ligt, hoe lekkerder je werkt en hoe ontspannender je aan schrijven en of werken toekomt. Een opgeruimde werkplek geeft rust in je hoofd.
Hoe hou jij je werkplek opgeruimd?
Groetjes, Giovanna
Ik probeer dagelijks de tafel zo opgeruimd mogelijk te houden. De ene dag gaat het beter dan de andere dag maar er komt wat meer structuur in.
Elke dag wat meer structuur is zeker fijn, en mindere gestructureerde dagen horen erbij. Soms moet je ook gewoon kunnen denken: pfff vandaag lekker even niet! en de boel de boel laten.
Ik vind een opgeruimde werkplek ook altijd heel belangrijk. Ik kan me gewoon niet concentreren als er rommel ligt. Verder heb ik een glazen bureau. Heel mooi hoor, maar die moet ik wel elke ochtend schoonmaken;-)
Mooi een glazen bureau, en een extra stimulans om het netjes te houden. Plus je kan er geen dozen of rommel onder proberen te stallen. 😉
Ik hou ook van een rustige werkplek, maar ik heb eens gehoord dat rust vooral goed is voor productiviteit en structuur. Maar om creativiteit te stimuleren is rommel dan juist weer goed. Zo is een boswandeling ook inspirerend, omdat een bos heel ‘rommelig’ is. Maar goed, bij mij heeft het creatieve proces vaak al plaatsgevonden voordat ik het opschrijf, dus ik hou maar gewoon een net bureau 😉
Rust geeft denk ik ruimte aan alles, zowel aan creativiteit als productiviteit en zeker ook aan structuur. Die kende ik nog niet, dat rommel creativiteit kan stimuleren, maar dat zou zeker kunnen. Iets met ‘beweging’, ‘volume’ en ‘vorm’ (een rommelige plek of een bos bijvoorbeeld) spreken tot de verbeelding, alleen geeft het vervolgens vaak ook onrust, wat de productiviteit (dat wat je met de creatieve ideeën doet) meestal weer niet ten goede komt.
Wat dat betreft is de combinatie van een boswandeling (om de creativiteit te stimuleren) en een opgeruimde werkplek (om de productiviteit te stimuleren en met de creatieve ideeën aan de slag te gaan) natuurlijk ideaal.
Heel herkenbaar dit. Ik ben ook echt van het opgeruimd houden en clusteren. Een beker met pennen, een boekje met ‘losse flodder aantekeningen’ en verder als het maar even kan alles in de kast. Werkt heerlijk, vind ik!
Ja, heerlijk hè! 🙂
Ach…. Deels, maar ik bewaar te veel dingen, dus de 3 dozen methode maar eens toepassen. Goed bericht overigens.
De 3 dozen methode is zeker het proberen waard. En ik denk dat het er op de lange termijn ook voor zorgt dat we minder willen bewaren, omdat je je dan realiseert dat je het (al dan niet met de 3 dozen) niet zo maar ergens neer kan gaan leggen, maar er iets mee moet.