wat een schrijfcoach doet
Schrijven

Wat een schrijfcoach doet

Misschien herken je dat wel, ploeterend probeer je een boek te schrijven. Je twijfelt of je het juiste perspectief gekozen hebt. En zijn je personages wel sterk genoeg? Of misschien is je verhaal (nog) niet goed genoeg? Misschien moet je er maar helemaal mee stoppen, denk je… Ook met een schrijfcoach is schrijven soms nog steeds ploeteren en van tijd tot tijd zwaar, zeker. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Samen met een schrijfcoach ga je aan de slag met je boek, of met het voornemen een boek te schrijven, en komt je boek er wel! Maar wat kan je dan van een schrijfcoach verwachten?


Wat een schrijfcoach doet

Een schrijfcoach is er om jou te helpen je droom te realiseren: het schrijven van je boek. Schrijfcoaching kan je helpen als je al begonnen bent en vast bent komen te zitten, maar ook als je al jaren droomt van je eigen boek en niet weet waar je beginnen moet. Een schrijfcoach:

  • helpt je grip te krijgen op het schrijfproces;
  • maakt samen met jou een schrijfplan voor je boek;
  • zorgt ervoor dat je stappen concreet zijn;
  • is je vraagbaak voor alles over het schrijfproces;
  • leert je wat je weten moet en helpt je je beter te ontwikkelen als schrijver;
  • helpt je door te zetten als je het even niet meer ziet zitten;
  • legt je valkuilen en blokkades bloot, zodat je ze uit de weg kunt ruimen;
  • helpt je meters te maken met schrijven door het stellen van haalbare deadlines;
  • zorgt er voor je dat je boek af komt, klaar om mee naar een uitgever te gaan.

Waarom ik besloot schrijfcoach te worden

Een verlangen…

Het verlangen om anderen te helpen is iets wat bij mij hoort. Als kleuter ‘moederde’ ik al over de andere kinderen. Nadat ik jaren later zelf moeder was, kreeg ik een baan in het onderwijs. Hoe fijn was het om kinderen al jong te mogen helpen nieuwe dingen (en hun eigen talenten) te ontdekken en ze te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Via werken in de kinderopvang stroomde ik na elf jaar toch het onderwijs uit en na vier jaar kinderopvang besloot ik dat het tijd werd mijn eigen droom na te jagen: te gaan schrijven. Iets wat ik van kleins af aan al leuk vond – maar nog maar weinig deed – en waarbij ik altijd het idee had dat ik er écht nog wat mee zou doen, later… Maar ik besloot niet meer te wachten tot later en ik begon te schrijven, en te schrijven.

Een gemis…

Maar wat miste ik het om andere schrijvers te kennen toen ik nog een beginnende schrijver was. Ik kende bijna niemand die ook schreef. Geen gelijkgestemden om mee te sparren en tips te delen. Na een jaar of drie over mijn eerste boek gedaan te hebben, en voor mijn gevoel het wiel opnieuw uitgevonden te moeten hebben, leerde ik via een online platform heel veel andere schrijvers kennen. Hoe heerlijk was dat en wat heb ik veel geleerd in die tijd! Na ruim een jaar werd het platform helaas weer opgeheven, maar ik had wel ervaren hoe fijn het was als anderen je kunnen helpen, én hoe fijn het is om zelf ook andere schrijvers te helpen.

De passie…

Na bijna drie jaar geleden mijn eigen onderneming Over Schrijven Gesproken begonnen te zijn en daarmee als tekstschrijver en redacteur aan de slag te zijn gegaan, groeide steeds meer het verlangen en het idee om mij ook tot schrijfcoach te ontwikkelen. Vooral toen ik tijdens de redacteursopleiding auteurs ging begeleiden, en van het schrijfcoachen mocht proeven. En anderen kon helpen. Ik weet zeker dat er meer beginnende schrijvers zijn die het nu – moeizaam – alleen doen. Schrijvers die vakkennis en sturing missen, evenals een sparringpartner. En ik weet uit eigen ervaring hoe je het helemaal alleen kán doen, maar ook dat dat niet nodig is. Het is zo fijn om het samen met een schrijfcoach te doen.

wat een schrijfcoach doet

Herken jij je hier in:

Niet weten waar te beginnen. Je wilt al jaren een boek schrijven, maar weet niet hoe te beginnen, dus schuif je het maar voor je uit. Ooit ga ik het doen, ooit.

Je bent vastgelopen en weet niet hoe je verder kan komen. Je bent wel enthousiast begonnen aan een verhaal, maar na een paar hoofdstukken liep je vast en nu weet je niet hoe je verder moet.

Er is (nog) geen samenhang in je verhaal. Het verhaal dat je schrijft wordt leuk, maar mist structuur. Een samenhang ontbreekt en de hoofdstukken die je tot nu toe hebt, lopen niet lekker in elkaar over.

Je twijfelt of je verhaal wel goed is. En of je het schrijven op zich eigenlijk wel goed doet. Het schrijven vordert langzaam, maar wat zou je graag een sparringpartner hebben om te weten of je goed op weg bent.

-> Wil je dat jouw boek er ook komt en kan je wel een duwtje in de goede richting gebruiken? Of heb je behoefte aan een goede routebeschrijving hoe je van A (boek idee) naar B (boek klaar om uitgegeven te worden) komt? Plan dan een gratis schrijfcoachsessie met mij in. In deze sessie help ik je te zien waar je knelpunten liggen en hoe je weer verder kunt komen.

Waar zou jij als schrijver hulp bij willen?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

4 reacties

  1. johanna zegt:

    Goed bericht. Wat is er eigenlijk uit je roman geworden? Je noemt het “mijn eerste boek”. Jammer dat zo’n platform opgeheven is, maar misschien eens een nieuw oprichten? Ik ben nu aan het begin van een cursus of cursussen “creatief schrijven”, dus een schrijfcoach heb ik voorlopig nog niet nodig. Eerst eens oefenen, dan een sturktureel doel, en dan…. zijn we jaren verder.

    1. Goede vraag, mijn eerste roman ligt in de spreekwoordelijke ijskast. 😉 Misschien dat ik het ooit nog wel uit wil geven, maar voor nu ligt mijn hart bij kinderboeken. Het is nu in ieder geval niet de tijd voor dat eerste boek. En als ik het nooit uit ga brengen is het ook prima, het is in ieder geval een mooie schrijfoefening geweest.
      Wat leuk dat je een cursus creatief schrijven volgt! Daar kan je heerlijk mee oefenen en je verder ontwikkelen.

  2. zegt:

    Het fijne aan een coach hebben bij het schrijven lijkt me ook dat er minder druk achter zit dan wanneer alleen een uitgever je begeleidt. Die zit toch vaak met deadlines en dat soort dingen. Een coach is dan prettiger, zou ik denken. Prachtig vak heb je!

    1. Dat is zeker zo!
      Dankjewel, dat vind ik ook. 🙂

Reacties zijn gesloten.