De tekst op de achterflap is minstens zo belangrijk als de voorkant van de boekomslag. Een mooie voorkant zorgt ervoor dat een lezer je boek oppakt, maar een goede, pakkende tekst aan de achterkant vergroot de kans dat de lezer nieuwsgierig wordt en jouw boek ook echt gaat lezen. Maar wat moet er eigenlijk op een achterflap staan en hoe schrijf je er een goede tekst voor?
Vaak wordt er gedacht dat je een achterflaptekst als allerlaatste schrijft, als je boek al helemaal klaar is. Toch is het aan te raden om hier al veel eerder mee te beginnen. Het is namelijk ook een goede oefening om te kijken of de essentie van jouw verhaal in één flaptekst te vangen is.
Doe onderzoek
Loop naar je boekenkast, pak er verschillende boeken uit en bekijk de achterflapteksten. Je zult verschillen zien – de een is met auteursfoto, de ander niet; de een is met een lange lijst quotes, de ander juist met een uitgebreide beschrijving van het verhaal. Wat spreekt jou aan? Hoe wil jij jouw lezers aanspreken?
Hoe schrijf je een flaptekst?
Een achterflaptekst bestaat uit:
- de titel van het boek of een pakkende zin;
- een korte beschrijving van het boek die aanzet tot verder lezen;
- een korte biografie (maximaal 75 woorden) van de auteur, eventueel met een foto;
- quotes of aanbevelingen van anderen.
Titel of pakkende zin
Lang niet elk boek heeft het, maar het is wel pakkend: de titel nog even groot bovenaan je achterflap. Ook kun je een titel maken door een pakkende zin uit je verhaal te nemen of een zin te bedenken die je verhaal in één zin weergeeft.
Beschrijving van het verhaal
Het belangrijkste op de achterflap is de korte beschrijving van het boek, die zorgt ervoor dat degene die je boek in handen heeft het absoluut wil gaan lezen. Vertel in een paar zinnen wie de hoofdpersoon is, waar het verhaal over gaat en geef een tipje van de sluier weg. Maar verklap nooit hoe het afloopt en geef nooit clues weg die pas later in het verhaal bekend worden. Zorg bij deze tekst dat je je doelgroep aanspreekt. De beste lengte is tussen de 150 en 250 woorden.
Biografie van de auteur
In de auteursbeschrijving vertel je iets over jezelf (geboortejaar, wonende te…, werkt als… als het relevant is) en over je expertise of hobby’s. Ook is dit de plek om het te noemen als je een schrijfwedstrijd hebt gewonnen en welke boeken je (eventueel) al geschreven hebt. Als je een foto wilt gebruiken, zorg dan altijd dat het een professionele foto is van goede kwaliteit.
Quotes of aanbevelingen
Een paar quotes of aanbevelingen van mensen die het boek gelezen hebben. Bijvoorbeeld van collega-schrijvers of boekhandelaren. Deze kun je al benaderen vóór de publicatie van je boek. Als ze een recensie willen geven, kun je ze een proefexemplaar of pre-druk als recensieboek toesturen. Heb je al eerder een boek geschreven en daar goede recensies over gekregen? Een niet boek-inhoudelijke citaat daaruit, eentje over jouw schrijfstijl in het algemeen, kan ook prima.
Andere dingen die ook op een achterflap horen
Bij een roman staat er nogal eens iets als ‘dat het verhaal je zal overweldigen en vast zal grijpen’ of iets dergelijks. De lezer weet dan dat hij een aangrijpend verhaal zal lezen dat hij niet weg kan leggen. Bij non-fictie kun je het resultaat dat de lezer na het lezen van jouw boek gaat behalen beschrijven. Bij bijvoorbeeld een kookboek of bij een schrijfboek zet je iets als: ‘Ook jij kunt een… (topkok of goede schrijver) worden. Na het lezen van dit boek mislukken jouw soufflés nooit meer/hangen de lezers aan jouw lippen.’ Of bij een boek over beter slapen: ‘Na het lezen van dit boek zal ook jij uitgeruste nachten gaan ervaren.’
Verder bevat een achterflaptekst een ISBN en een NUR-code (die geeft het genre van je boek aan) en het logo en de website van de uitgeverij. En natuurlijk je eigen website.
En eventueel kun je er ook de doelgroep op aanduiden: Voor de liefhebbers van… (Jill Mansell; Stephen King; Victor Hugo; …).
Speciale aanbieding!
Om je verder te helpen met je boek, heb ik tot het einde van april 2020 een speciale aanbieding:
Stuur je achterflaptekst naar info@overschrijvengesproken.nl en ik stuur je flaptekst met feedback terug. Gratis. Waarom? Omdat ik weet dat als jij je flaptekst helder hebt – ook als je boek nog niet af is – je gerichter verder aan je boek zal schrijven.
Deze aanbieding is geldig t/m 30 april 2020. -> Insturen is niet meer mogelijk, de aanbieding is verlopen.
Wat zie jij graag op een achterflap terug?
Groetjes, Giovanna
Wat een handige tips!
Dankjewel! 🙂
wat een goede tips! Ik lees inderdaad vaak de achterflap in een boekenwinkel. Ik vind vooral de quotes van mensen die het boek al gelezen hebben leuk! Door die quotes word ik dan vaak benieuwd naar het boek.
Leuk dat jij ook graag de achterflap leest en dat jou de quotes vooral aanspreken. Zo zie je hoe belangrijk het is dat er verschillende dingen op terug te vinden zijn (schrijfstijl, quotes, beetje inhoud van het verhaal), ieder spreekt iets anders aan.
Heel gek, maar eigenlijk lees ik de achterflap maar zelden. Vaak krijg ik informatie over boeken binnen via nieuwsbrieven (nog korter dan de flaptekst) en aan de hand daarvan besluit ik dan dat ik een boek wil lezen. Verder zie ik op de achterflap graag een heel klein stukje uit het boek. Dan weet ik wat de schrijfstijl is.
Nieuwsbrieven van uitgevers en boekhandels zijn zeker goede bronnen om te weten waar een boek over gaat. Ik haal daar vaak leestips uit . Schrijfstijl van een achterflap halen is zeker belangrijk. Als ik dat niet echt op kan maken van de achterflap, sla ik zelf altijd het boek op een willekeurige bladzijde (ergens in het midden) open. Dan lees ik even een alinea om te kijken wat de stijl van de auteur is.