saaie blog
Blog

Zo voorkom je een saaie blog

Met je blog wil je graag mensen bereiken. Je wil dat je blog gelezen wordt. Dat je blog inspirerend en sprankelend is. En niet saai dus. Toch komt het regelmatig voor dat een blog saai of langdradig is. Grote kans dat lezers dan afhaken en niet meer terug komen op je weblog. Maar wat maakt een blog nou eigenlijk saai? En hoe voorkom je dat jouw blog saai is?

 

Wat maakt een blog saai?
 • Geen tussenkopjes. Zonder tussenkopjes wordt je tekst gauw een lange lap tekst. Dat leest niet lekker.
 • Geen inleiding. Of een inleiding die de halve blog in beslag neemt.
 • Geen duidelijk onderwerp of boodschap.
 • Geen foto’s. Net als bij punt 1 wordt je tekst dan al gauw een lange lap tekst.
 • Of juist (te) veel foto’s van alleen hetzelfde onderwerp, alleen dan net uit een iets andere hoek genomen. Lijken het andere foto’s maar zijn eigenlijk hetzelfde. Lekker makkelijk fotograferen, maar zeer saai om naar te kijken.
 • Te veel tekst in één blog willen stoppen. Soms wil je teveel in één keer vertellen (steekt hand op, weet dat dit ook haar valkuil is). Beter kun je je tekst dan in twee of meer blogs opsplitsen.
 • Uit weiden over een ander onderwerp. Als je bijvoorbeeld een blog gaat lezen over het bakken van de lekkerste appeltaart (met recept!) wil je niet eerst een ellenlang verhaal over appeloogsten en de schrijvers vakantie in Nieuw Zeeland waar net geoogst werd toen die er op vakantie was. Dat deel is leuk voor een blog over de vakantie.
 • Schrijven over een onderwerp dat je niet boeit. Als je het onderwerp zelf niet interessant vindt, wordt je blog ook niet interessant. Geloof mij, je desinteresse is tussen je regels door te lezen. Het wordt dan een vage blog over een vaag onderwerp.
blog
Photo credits: Stocksnap
Hoe maak je een blog interessant?
 • Maak een pakkende inleiding. Eentje waarin je wel al verteld waar de blog over gaat (de lezer weet dan meteen of het aanspreekt en hij verder wil lezen), laat merken dat je een oplossing biedt of een antwoord hebt, maar zonder dat je het nu al verklapt.
 • Verspreid het antwoord door je hele blog heen. Wacht niet tot de laatste alinea om de oplossing of het antwoord te geven. Ook dat maakt een tekst saai.
 • Gebruik tussenkopjes. Het beste een van een paar woorden of een korte zin. Het tussenkopje moet al wat zeggen over het stukje er onder.
 • Gebruik een aantal leuke, bijpassende foto’s in je blog. Zorgt dat ze je tekst onderbouwen, dat ze iets toevoegen. Let wel op dat het er niet teveel worden. Vaak zijn twee tot drie foto’s meer dan genoeg.
 • Blog alleen over onderwerpen die je echt boeien. Of waarover jij je voor kan stellen dat het een ander boeit en dat die een blog erover kan gebruiken. Als jij er warm voor loopt zal je lezer dat ook doen.
blog
Photo credits: Stocksnap

 

Meer over het schrijven van een goede blog lees je hier.

Wat maakt voor jou een blog saai? Wanneer haak jij af met lezen?

Fijn weekend!

Groetjes,
Giovanna Jansen

 

Photo credits: Haute Stock (uitgelichte afbeelding)

Photo credits: Stocksnap (foto 2 en 3)

16 Reacties

 1. Jessica J. zegt:

  Ik moet stiekem altijd een beetje lachen om die artikels over onderwerpen waarover de schrijver in kwestie niets weet. Komt zo lullig over, vind ik. Het valt inderdaad heel erg op. En inderdaad ook lastig dat je soms voorbij een aantal opeenvolgende, vrijwel identieke foto’s moet scrollen vooraleer je verder kan lezen. Goede tips!

  1. Leuk om te lezen dat het herkenbaar is! Ja dat houdt best op in het lezen, dat je eerst langs een aantal zeer gelijke foto’s moet scrollen om verder te kunnen lezen. Less is more, zoals ze zeggen.

 2. Fijne tips! Ik gebruik niet altijd tussenkopjes, wel een goede om te onthouden 🙂 Verder stoor ik mij soms aan blogposts met heel veel spelfouten. Aan de andere kant zijn al die spellingregels ook gewoon erg lastig, haha!

  1. Leuk om te lezen dat je wat aan de tips hebt! Een blog met veel spelfouten is zeker storend, ik lees zo’n blog meestal niet uit… Helaas is een geheel foutloze blog of artikel lastig te vinden, net als een boek zonder fouten. Fouten horen erbij, maar veel fouten erin is niet nodig. Maar je hebt zeker gelijk dat al die spellingregels erg lastig zíjn, soms zelfs ook erg onlogisch.

 3. Je geeft hele fijne en duidelijke tips!

  1. Dankjewel Rachel! Dat is fijn om te horen.

 4. zegt:

  Wat een goede tips! Een inleiding schrijven vind ik nog wel lastig.

  1. Een inleiding schrijven is ook lastig! Maar gelukkig is het zoals met alles, veel doen, want oefening baart kunst. En leren van anderen, kijk hoe hun inleiding in elkaar zit. Wat maakt dat jij dat een pakkende inleiding vindt? Vaak zijn dat eigenlijk dingen die simpel toe te passen, zoals een teaser, en een vraag opgooien waarvan je belooft het antwoord te zullen delen in je blog.

 5. zegt:

  Goede tips! Spelfouten en een te lange lap tekst vind ik heel vervelend in een blog.

  1. Dankjewel Darina! Ja dat zijn storende dingen in een blog hè.

 6. zegt:

  Goede punten! Niet te veel uitweiden is ook wel iets wat ik heb moeten leren, haha. Ik ben ook iemand die graag veel schrijft, maar heb wel geleerd om het niet té lang te maken. Verder vind ik het altijd fijn als een blog een of een paar foto’s bevat en tussenkopjes maken een tekst ook vaak fijner om te lezen. Dat maakt een tekst wel zo afwisselend 🙂

  1. Dankje Romy! Haha gelukkig hebben meer mensen daar ook last van. 🙂 Is lastig als je veel leuke dingen te vertellen hebt, is mijn ervaring.
   Die afwisseling met foto’s en tussenkopjes maken het lezen van jouw blogs ook altijd zo prettig inderdaad.

 7. zegt:

  Weer een aantal mooie tips! Ik haak vaak af als er veel spelfouten of grammaticale fouten in een blog staan. Nu moet ik dat niet te hard roepen, want ik ben zelf geen spelkampioen, maar toch.

  1. Dankjewel Mirjam, lief!
   Ai, ja veel fouten in een blog is inderdaad wel een afknapper. Fouten sluipen er helaas (ook bij mij) per ongeluk wel eens in. Maar veel fouten is een ander verhaal…

 8. Essma zegt:

  Stuk voor stuk mooie tips. Het blijft een lastig en uitdagend iets om je boven uit al die andere vele blogs uit te laten stijgen. Blijf vooral bij jezelf. Ik haak meestal af als de tekst te lang is.

  1. Bedankt Essma! Ja is zeker lastig om er boven uit te steken. En jezelf zijn met bloggen is een hele goeie. Ik vind dat jij dat ook heel goed doet met je blog. Je springt er wel bovenuit met je blogs. 🙂

Reacties zijn gesloten.