perfectionisme
Blog

Zo laat je perfectionisme los

De blog van vandaag gaat over iets waar niet alleen schrijvers en andere ‘creative artists’ mee te kampen hebben, maar waar heel veel mensen last van hebben: perfectionisme.


Meer dan mijn halve leven ben ik een perfectionist geweest. Zeer vermoeiend, dat kan ik je wel vertellen. Want perfectionisme zorgt dat niets ooit goed genoeg is. Het moet altijd over, langer, beter, etc. En dan nog ben je niet tevreden. Want het ís nooit perfect. Niets is perfect. Maar het hoeft ook niet perfect te zijn. Wat een bevrijding was dat zeg, toen ik dat een paar jaar geleden leerde! Het leven is zoveel leuker als je ervan geniet en niet de hele dag kijkt naar wat er beter had gemoeten.

perfectionisme

Waarom is iemand perfectionistisch?

Perfectionisme heeft vooral te maken met onzekerheid en angst voor afwijzing. Denken dat je niet goed genoeg bent zorgt ervoor dat je nog beter je best gaat doen. En vooral als je daarnaast bang bent afgewezen te worden als je niet perfect bent. Even lijkt perfectionisme te werken, in je volwassen leven of misschien zelfs in je kinderjaren al. Jouw ijverigheid valt op. Je juf zet in je rapport dat je altijd zo je best doet. Je baas geeft jou die ene klus erbij omdat jij zulk keurig werk levert.

Keerzijde

Maar perfectionisme heeft ook een flinke keerzijde. Een perfectionist lijdt onder zijn eigen streven om het altijd maar beter te doen. Hij (zij, vaker nog) gunt zichzelf geen rust omdat hij erg lang met alles bezig is, om het helemaal top te krijgen. En als het dan af is, is hij ontevreden. Het werk is niet goed genoeg. Dus is hij niet goed genoeg. Volgende keer moet het dus nog beter. Perfectionisten kunnen maar moeilijk ontspannen en nemen geen rust. Die hebben ze immers pas verdient als het werk af en perfect is, denken ze. Daarnaast kan perfectionisme ook voor een writers block zorgen bij schrijvers. Omdat je weet dat het toch niet goed zal zijn, durf je er niet eens meer aan te beginnen.

Het brand je op

Uiteindelijk worden veel perfectionisten ziek. Ze krijgen een burn-out of een reeks vage klachten waar een arts een etiket met ‘…….syndroom’ op plakt. Een syndroom is namelijk, even simpel gezegd, een ander woord voor ‘vage klachten waar geen andere diagnose voor te vinden is’. Veel van die klachten zijn chronische vermoeidheid of chronische pijnklachten. Een andere vorm van burn-out dus eigenlijk.

perfectionisme

Laat het los!

De enige remedie om van perfectionisme af te komen, is door het los te laten. Verander je mindset. Onderstaande stappen kunnen je er bij helpen.

  1. Besef dat niemand, maar dan ook niemand, perfect is. Ook dat prachtige fotomodel niet, je baas niet, je favoriete schrijver niet, noch de buurman/vrouw met die dure auto voor de deur.
  2. Wie heeft er ooit gezegd dat jij perfect moet zijn? Is dat ook echt zo? Of nam je dat alleen maar aan? En ging je er dus vanuit dat diegene je aardiger zou vinden als jij perfect zou zijn. Wat beslist niet zo is.
  3. Perfectionisten maken het niet alleen zichzelf moeilijk, maar ook hun omgeving. Ze verwachten namelijk niet alleen van zichzelf dat alles perfect is, maar ook van hun gezin, familie, collega’s en vrienden. Daarmee bereik je eigenlijk het omgekeerde van waar je naar verlangt. Je wilt erkenning en geliefd zijn, maar je stoot mensen juist af door je houding. Ze zijn op hun hoede en denken dat ze toch nooit iets goed kunnen doen bij je.
  4. Weet dat zelfs de beste, slimste en getalenteerde mensen fouten begaan. Ze maken blunders, lachen erom en weten dat dat nou eenmaal bij het leven hoort.
  5. Over fouten gesproken, wie zegt er eigenlijk dat jij geen fouten mag maken? Precies, niemand, behalve jijzelf.
  6. Kijk eens wat er gebeurt als je eens een keertje 80% je best doet i.p.v. 100%. Stort de wereld in? Nee. Word je er voor ingerekend? Ook niet. Word je de straat uit gehoond? Ook dat niet.
  7. Die overige 20% bespaart je tijd. Tijd om van het leven te genieten. Er is zoveel meer in het leven dan werk, een perfect huishouden, een perfect geschreven tekst of een perfect uiterlijk. Ga wat leuks doen, lees ontspannen een boek bijvoorbeeld.
  8. Geloof me, mensen zullen een perfectionist na hun dood echt niet herinneren als zo’n geweldig perfect persoon. Maar misschien wel als een perfectionist die zich ongelukkig werkte om het alsmaar beter te doen.
  9. Accepteer jezelf. Wees lief voor jezelf. Begrijp jezelf. Het klinkt misschien simpel, maar hoe meer je van jezelf houdt en jezelf begrijpt, hoe minder al die andere dingen er toe doen.
  10. En tot slot, onthoud dat perfectie gewoonweg niet bestaat. Dus stop met het nog langer na te jagen. Geniet van alle imperfecte mensen om je heen, de imperfecte natuur én je imperfecte zelf.

Heb jij wel eens last van perfectionisme (gehad)?

Een hele fijne, niet perfecte, week toegewenst!

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. zegt:

    Ten eerste gefeliciteerd met je mijlpaal! En wat een mooi en waar artikel! Ik ben nog steeds wel perfectionistisch, maar wel op een gezonde manier waarvan ik kan profiteren in plaats van dat ik eraan onderdoor ga 😉 Ik heb inderdaad ook wel geleerd dat perfectie niet bestaat en dat je je leven er niet leuker op maakt door daarnaar te streven. Wat mij heel erg heeft geholpen om perfectionisme los te laten, is werken met krappe deadlines. Zo heb ik een tijdje voor een bedrijf scripties geredigeerd, waarbij ik soms in 24 uur 30.000 woorden heel streng en gedetailleerd moest nakijken. Dat was zó veel dat ik wel moest loslaten om de tekst 10x na te kijken. Daar heb ik ook geleerd dat je het na 2x nakijken eigenlijk vaak al wel heel goed hebt gedaan.

    1. Dankjewel Romy! Ik denk dat we het ook nooit helemaal kwijt zullen raken, perfectionisme, maar als je het net als jij zo in kan zetten dat je ervan profiteert kan het juist voor je werken.
      Wat goed dat krappe deadlines jou daar ook bij hebben geholpen. Maar wow, dat is wel heel veel 30.000 woorden in 24 uur (er vanuit gaande dat je ook nog wel sliep dat etmaal)! Dan moet je je perfectie inderdaad wel loslaten. Vind het zelf op dit vlak ook nog wel lastig, en zou dit soort dingen het liefst ook 10x nakijken.

  2. zegt:

    Mooie mijlpaal je 100e blog en een hele mooie en inspirerende blog! Ik ben wel perfectionistisch maar probeer het, zoals je schrijft, los te laten voor een groot deel. Ik had er dus ook wel last van en het stond me in de weg. Nu probeer ik dingen los te laten en ik moet zeggen, het gaat me best goed af 🙂

    1. Dankjewel voor de lieve complimenten Darina!
      Wat goed dat jij de dingen ook los probeert te laten! Is niet atijd makkelijk, maar als het lukt geeft het zoveel meer voldoening, is mijn ervaring.

  3. Alexander Roessen zegt:

    Gefeliciteerd met de 100e blog 😀

    1. Dankjewel!

Reacties zijn gesloten.