droombaan
Blog

Zo krijg je jouw droombaan

Deel 1 – De brief en Cv
Een leuke baan vinden is niet makkelijk. En misschien heb je hem wel gevonden maar moet je nog aangenomen worden. Of heb je je droombaan gevonden tussen alle vacatures, maar weet je niet of jouw motivatiebrief en CV wel goed genoeg zijn om die baan ook te krijgen? Of je heb al zo vaak gesolliciteerd maar hoor je nooit iets terug? Lange tijd heb ik dat ook gehad. Ik ben zelfs een periode van bijna een jaar werkeloos geweest. Tot ik het anders aan ging pakken. En dat kan jij ook! Tijd om je brief en CV te restylen. Met onderstaande tips zorg je dat je droombaan binnen handbereik komt.
Verzorgd

Om je droombaan te krijgen is het om te beginnen belangrijk om te zorgen dat je brief en CV er goed en verzorgt uit zien. Dit is je binnenkomer. Typ- en spelfouten zijn uit den boze. Lees het nog minstens drie keer goed na en laat het ook door een ander nalezen.

Val op

Maak je brief en CV opvallend, zonder dat het schreeuwerig overkomt. Via Google kun je heel makkelijk voorbeelden van goede en mooie sollicitatiebrieven vinden. Nadat ik mijn CV en brief een facelift had gegeven, werd ik sneller uitgenodigd voor een gesprek én kreeg ik complimenten over hoe verzorgd en goed het eruit zag. De eerste punten zijn dan al binnen!

Schrijfstijl

Afhankelijk van het bedrijf en de functie kies je de formaliteit van je schrijfstijl. Welke stijl bij het betreffende bedrijf past, kun je vaak het beste uit de vacature aflezen. Hebben ze het over ‘jij en jouw’ of spreken ze de sollicitant vanaf het papier al met ‘u’ aan? Maar zelfs bij ‘jij en jouw’ kan het bedrijf toch een zekere formaliteit verwachten. Bij twijfel: beter iets te formeel dan iets te casual. Je zoekt immers een serieuze baan en niet iemand om mee te knikkeren.

Copy-paste

Kijk uit met ‘kopiëren-plakken’ als je veel sollicitaties achter elkaar verstuurd. Uiteraard is het prima om je eigen format voor meerdere soortgelijke bedrijven te gebruiken. Je hoeft niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden. Maar let wel heel goed op dat je de gegevens goed aanpast. Solliciteren bij bedrijf Y en in je brief nog hebben staan dat je zo graag bij bedrijf X wilt werken (daar was je vorige brief namelijk aan gericht) zorgt er voor dat je brief meteen in de prullenbak beland. En terecht. Je laat er mee zien dat je niet punctueel bent, je eigen brief niet goed na leest en niet perse bij hen, maar net zo lief bij een ander bedrijf wilt werken.

Kort en bondig

Hou je motivatiebrief kort en bondig. Maak niet te lange lappen tekst. Verdeel de informatie die je geven wilt over meerdere alinea’s. Zorg dat elke alinea niet langer dan twee, drie regels is.

Pas je CV aan je sollicitatie aan

Vroeger moest je een aaneengesloten lijst van werkjaren kunnen laten zien en elk gat in je CV kunnen verklaren.  Eén standaard CV was dus genoeg. Tegenwoordig gaat het bij werkervaring en opleidingen vooral om relevantie. Zet in je CV dus alleen wat relevant is voor de betreffende functie. Of anders wat er bij in de buurt komt. Andere niet relevante banen lijden af en geeft je toekomstige baas het gevoel dat je niet echt geïnteresseerd bent in deze baan, maar gewoon maar wat zoekt.

Verdiep je in het bedrijf

Bekijk de website aandachtig. Lees de informatie goed door.  Schrijf opkomende vragen op. Die kun je dan tijdens je gesprek stellen. Er wordt namelijk bijna altijd gevraagd of een sollicitant nog vragen heeft. Door die dan ook te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent en je verdiept hebt. Laat in je motivatiebrief al merken dat je goed weet waar je solliciteert.

Afsluiter

Sluit je brief af met één tot twee regels waarin je vertelt waarom ze voor jou moeten kiezen. Vertel ze dus waarom jij denkt dat je een heuse aanwinst voor het bedrijf bent.

Dit artikel verscheen eerder, in iets andere vorm, op Your Own Style Magazine.

Photo credits: Pixabay

1 Comment

  1. […] deel 1 vertelde ik je hoe je jouw sollicitatiebrief en CV er top uit kan laten zien. In deel 2 deel ik de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.