droombaan 2
Blog

Zo krijg je jouw droombaan – deel 2

Heb je je droombaan gevonden tussen alle vacatures, maar weet je niet of jouw motivatiebrief en CV wel goed genoeg zijn om die baan ook te krijgen? Of je heb al zo vaak gesolliciteerd maar haken ze na de eerste sollicitatieronde af? Tijd om het anders aan te pakken. Met onderstaande tips zorg je dat je droombaan binnen handbereik komt.

In deel 1 vertelde ik je hoe je jouw sollicitatiebrief en CV er top uit kan laten zien. In deel 2 deel ik de beste tips voor het sollicitatiegesprek met je.

Voorbereiding

Bereid je goed voor op het gesprek. Zorg dat je je goed verdiept hebt in het bedrijf. Zie ook deel 1 van dit artikel. Wie leidt het bedrijf? Hoe lang bestaat het al? Hoe is het ontstaan? Wat doen ze en waar staan ze voor?

Verdiep je in de vacature

Verdiep je ook goed in de functie. Vooral wanneer je nog geen werkervaring in deze functie hebt. Wat moet je kunnen? Kun je dat al? Wat kan je nog leren? Met bijscholing of door werkervaring? Wat verwachten het bedrijf van je? Is het je droombaan of zie je het meer als iets tijdelijks?

Geijkte vragen

Bij negen van de tien sollicitatiegesprekken komen er een aantal standaard vragen voor. Je weet nooit precies wat ze zullen vragen, maar door thuis al hierover na te denken, sta je tijdens het gesprek niet met een mond vol tanden. Veel voorkomende vragen zijn:

  • Noem een paar positieve eigenschappen van jezelf.
  • Noem een paar negatieve eigenschappen van jezelf
  • Waarom solliciteer je op deze functie?
  • Wat weet je over … (naam bedrijf)?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  • Waarom zouden wij voor jou en niet voor een andere kandidaat moeten kiezen?
  • Als we een collega of vriendin van je zouden vragen hoe ze jou zouden moeten omschrijven, wat zouden ze dan zeggen?
Wees jezelf

Wanneer je je anders (stoerder, zelfverzekerder, slimmer, getalenteerder) voordoet kom je onecht over. Een goede manager, of met wie je het gesprek dan ook hebt, heeft dit door en je zal je er op wijzen. En je er zelfs op afwijzen.

Wees eerlijk

Je mag best je talenten en werkervaring aandikken, maar ga geen dingen verzinnen. Nog los van het feit dat je een nieuwe baan niet met leugens wilt beginnen, is de kans groot dat je door de mand valt. Wees ook eerlijk als je iets wat gevraagd wordt niet weet. Je kunt niet alles weten.

Wees niet (te) nerveus

Een beetje gezonde spanning is normaal. Maar het is nergens voor nodig om nerveus te zijn. Als je nerveus bent kom je onzeker en gestrest over. De toekomstige werkgever krijgt niet het gevoel dat je de geboden functie aan zal kunnen. Tevens voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk bij nerveuze mensen, en zullen zulke mensen het liefst vermijden. En ze in ieder geval niet aannemen.

Kledingtip

Tot slot wat kledingadvies. Kleed je naar de functie. Formeel of wat meer casual. Kies je kleding met zorg. Let op dat het schoon en fris is. Uiteraard ook niet kapot. En misschien wel het meest belangrijke: dat jij je er op in je gemak voelt. Doe geen mantelpakje aan als dat totaal niet bij je past. Het zal je onzeker en nerveus maken als jij je er onprettig in voelt. Beter kun je dan een nette (spijker)broek aantrekken met een mooie blouse.

Heel veel succes toegewenst!

Groetjes,
Giovanna Jansen

Dit artikel verscheen eerder, in iets andere vorm, op Your Own Style Magazine.

Photo credits: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.