Blog

Wat zit er in jouw schrijvers toolbox?

Elke schrijver heeft zo zijn eigen toolbox. Zijn of haar ‘gereedschapskist’ met dingen die het schrijven vergemakkelijken. Of die het schrijven voor hem of haar zo typisch maken. Graag geef ik je een kijkje in mijn toolbox.

 

Computer

Ook al heeft het schrijven met pen en papier eigenlijk mijn voorkeur, op mijn Windows computer tik ik verreweg de meeste tekst uit. Gewoon omdat dat sneller en makkelijker gaat. Een absoluut onmisbare tool voor mij dus.

Met de hand

Met pen en papier schrijf ik eigenlijk alleen nog maar als ik niet thuis ben en geen laptop/tablet bij de hand heb. Op een groot schrijfblok of in een van de vele leuke notieboekjes die ik heb. Ook al voelt het veel echter met een balpen over lijntjespapier te gaan, het dan als nog uit moeten typen op de computer vind ik een tijdrovend nadeel.

 

Word

Gewone tekst, bijvoorbeeld een blog, schrijf ik het liefst in Word. Het fijne van Word vind ik het ‘what you see is what you get’. Zoals je het typt, zo ziet het er ook uit als je het uitprint bijvoorbeeld. Daarnaast is de tekst eenvoudig aan te passen naar je eigen stijl en smaak, denk aan lettertypen, kopjes en opsommingtekens.

 

Scrivener

Vorig jaar tijdens NaNoWriMo ontdekte ik Scrivener. Dit programma is eigenlijk al een toolbox op zich. Dit programma is ideaal voor het schrijven van een boek. Je kunt er je tekst in typen, een karakterdossier voor al je personages maken, al dan niet met foto, en je kunt er al je research in kwijt. Het is in het begin best een lastig programma om mee te werken, maar als je er eenmaal je weg in gevonden hebt is het super in gebruik. Wil je meer weten over Scrivener? Op de site van Scrivener én op YouTube kun je uitgebreide uitleg vinden.

 

Excel

Ook dit is een onmisbare tool voor mij. In Excel hou ik bij hoeveel uren ik met het schrijven van mijn manuscripten bezig ben. Ook voor het bijhouden van mijn word count is dit programma zeer geschikt. Door de formules tel je heel makkelijk het aantal geschreven woorden op per maand en per jaar. Daarnaast hou ik er mijn verdiensten als freelancer in bij. Met de formules kan ik heel makkelijk exclusief en inclusief btw berekenen, zien wat mijn winst is en bijhouden hoe mijn financiële groei gaat.

 

OneNote

Dé app voor mij om onderweg notities in te maken, of soms zelfs een halve blog in uit te schrijven, op mijn telefoon of tablet als ik niet thuis ben. Op mijn computer haal ik het dan heel makkelijk eruit om er in Word mee verder te gaan en via de pc op mijn website te posten.

 

Research

Ik schreef het laatst al in deze blog, maar goede research is een onmisbare tool voor elke schrijver. Voor mijn eerste manuscript, dat zich deels in een Afrikaans land in burgeroorlog afspeelt, heb ik veel research moeten doen. Wat was de oorzaak van deze oorlog? Hoe is het klimaat? Wat zijn typische gerechten? Zo even wat voorbeelden van vragen waar ik door middel van research antwoord op heb gekregen.

 

Koffie

Misschien niet direct logisch in een gereedschapskist, maar het beste schrijf ik met een goede kop koffie erbij.  Ik beken, ik ben een fervente coffee-lover.

toolbox

Wat zit er in jouw schrijvers toolbox?

Groetjes,

Giovanna

 

Photo credits: Pexels

2 Reacties

  1. Scrivener kende ik nog niet, dus ik ga het zeker eens bekijken!
    Ik zelf vind ‘echt schrijven’ ook fijner, maar ik krijg meer gedaan in een kortere tijd op mijn laptop. Toch schrijf ik nog bijna dagelijks met de hand.

    1. Ja precies mijn ervaring ook, op de computer gaat schrijven zoveel sneller.
      Ik doe het te weinig helaas, schrijven met de hand. Misschien moet ik het ook gewoon dagelijks even doen, goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.