woordaantal
Schrijven

Wat is een goed woordaantal voor je boek?

In de boekenwereld wordt zelden gesproken over het aantal pagina’s om aan te geven hoe dik of dun een manuscript is, maar eigenlijk altijd over woordaantallen. Dit omdat het aantal pagina’s niets zegt over het aantal woorden. Pagina’s kunnen immers volgeschreven, halfvol of zelfs leeg zijn. Het aantal woorden is daarentegen vaststaand. 80.000 woorden is 80.000 woorden. Of ze nou over 300 of 500 pagina’s verspreid staan. Daarnaast kan het aantal pagina’s tijdens het zetten nog veranderen, terwijl het woordaantal gelijk blijft.


Waarom is een woordaantal belangrijk?

Zoals ik in de intro al schreef, geeft een woordaantal veel concreter weer waar je boek op uit gaat komen, dan het aantal pagina’s. Uitgeverijen en redacteuren kijken ook altijd naar het aantal woorden en veel minder naar het aantal pagina’s. Het aantal pagina’s is vooral voor de zetter (drukker) belangrijk omdat het altijd een x aantal pagina’s moet zijn om gedrukt te kunnen worden, maar dat terzijde. Voor jou, als je je boek aan het schrijven bent, is het weten van het woordaantal vooral een handig hulpmiddel om te weten hoever je met schrijven bent. Het geeft je een stip aan de horizon om naartoe te werken.

Woordaantallen per genre

Een overzicht per genre:

  • Fantasy of Science Fiction 90.000 – 100.000
  • Roman: 70.000 – 90.000
  • Young Adult 55.000 – 70.000
  • Non-fictie 40.000 – 90.000
  • Kinderboek 20.000 – 50.000
  • Prentenboek 500 – 800

Let wel, dit zijn richtlijnen, geen harde eisen! Maar je zult begrijpen dat een kinderboek voor 10-jarigen geen 100.000 woorden moet zijn en dat een roman van 20.000 geen roman maar een novelle is. Richtlijnen zijn er niet voor niets.

En non-fictie is een lastige, want daar vallen zowel kookboeken onder, die vaak zo rond de 40.000 woorden liggen, idem met managementboeken of zelfhulpboeken (40.000 – 65.000), als bijvoorbeeld geschiedenisboeken of biografieën. Die laatste twee categorieën zitten vaker rond de 90.000, soms zelfs meer.

Meer over genres lees je in deze blog.

Bepaal je woordaantal

Stel je wilt een roman gaan schrijven van 80.000 woorden, dan weet je dus hoeveel woorden je moet schrijven. Uiteraard mag het er wat boven of onder zitten. Hoewel veel uitgeverijen liever een wat dikkere roman (= hogere verkoopprijs) uitbrengen dan een dunnere roman. Met het weten van het totale woordaantal kun je dus bepalen hoelang het zal duren voor je boek af is. Ook kun je je woordaantal als voortgangsmeter gebruiken. Je ziet precies wanneer je op een kwart of op de helft bent, of al bijna klaar.

woordaantal

Het aantal pagina’s bepalen

Omdat het voor je beeldvorming wel heel leuk is om een idee te hebben van hoeveel pagina’s je boek ongeveer zal beslaan, leg ik je uit hoe je dat kunt berekenen. Ik ga er even vanuit dat je je boek schrijft in Word. Daarin werk je standaard op een A4 pagina, links onderin kun je dan zien wat het aantal A4 pagina’s van je manuscript is. Nou wordt je boek niet op A4 formaat gedrukt, dus wil je graag weten hoeveel bladzijdes het in boekformaat (ongeveer A5) zal zijn. Daar zijn drie foefjes voor:

  1. Vermenigvuldig het aantal A4 pagina’s met twee en je hebt globaal het aantal A5 pagina’s. Uiteraard heb je bij twee A5 pagina’s meer marges dan bij één A4, dus één A4’tje kan soms ook op 2 ½ A5 pagina’s uitkomen, afhankelijk van het aantal woorden;
  2. Een boekpagina heeft gemiddeld 200-250 woorden. Deel jouw woordaantal door het gemiddelde van 230 en je hebt ook een beeld van het aantal pagina’s. Bijvoorbeeld: 80.000 woorden zou dan zijn: 80.000:250 = 348 pagina’s. Maar het blijft wel een gemiddelde natuurlijk;
  3. Ga in Word naar het tabblad Indeling, kies voor Formaat en voor A5. Je ziet dan niet alleen hoeveel pagina’s het in totaal worden, maar ook hoe je hoofdstukken uitkomen op A5.

Van deze drie vind ikzelf de laatste het meest accuraat. De eerste twee methodes blijven toch meer bij benadering, maar bij de derde zie je concreet hoeveel pagina’s jouw boek telt.

Hoeveel woorden is dit boek?

Ben je daarnaast benieuwd hoeveel woorden jouw favoriete leesboek bevat? Daar kom je achter door het aantal bladzijdes keer het gemiddelde aantal woorden per pagina (250) te doen.

Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel woorden een boek bevat?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

  1. zegt:

    Handig overzicht, dit!

    1. Bedankt! 🙂

  2. zegt:

    Wat een handig artikel! Ik had zelf nog nooit op die manier naar boeken gekeken. Kan me voorstellen dat een woordenaantal inderdaad beter werkt dan een aantal pagina’s voor boeken. Je weet natuurlijk maar nooit hoe het boek later wordt opgemaakt! Ik ga je rekensom zeker eens toepassen op het boek dat ik aan het lezen ben. Ben wel benieuwd hoeveel woorden mijn self-help-boek zal hebben.

    1. Ja precies! Leuk dat je het gaat uitproberen met het boek dat je aan het lezen bent.

  3. Rachel zegt:

    Wat een bijzonder en goed artikel, altijd interessant om op deze manier weer het een en ander te leren 🙂

    1. Dank je wel! Wat fijn om te lezen.

  4. zegt:

    Nooit over nagedacht wat het aantal woorden in een boek zou zijn, maar ik vind het heel grappig om het eens te proberen. Ik reken zelf altijd in pagina’s, als ik wil weten of ik veel of weinig heb gelezen. Dat is uiteraard prima, maar ik vind het wel grappig om af en toe eens in woorden te denken.

    1. Ja, grappig om zo eens op een andere manier naar een boek te kijken hé. Als ik een boek lees tel ik ook gewoon pagina’s om te weten hoeveel ik gelezen heb. Bijvoorbeeld als een geleend bibliotheekboek over XX dagen terug moet, dan tel ik de bladzijdes en deel het door dat aantal dagen dat ik nog heb, en kijk ik niet naar het aantal woorden.

Reacties zijn gesloten.