manuscript afgewezen
Blog

Waarom je manuscript afgewezen wordt

Vol enthousiasme heb je je manuscript – je levenswerk, althans zo voelt het – naar een uitgeverij gestuurd en je ziet al voor je hoe het uitgebracht gaat worden. Hoe ze je gaan roemen en dat het een bestseller wordt. Helaas is dat e-mailtje (soms nog een echt briefje) niet een uitnodiging om naar de uitgeverij te komen, maar een afwijzing. Verslagen vraag je je af wat er is gebeurd. Waarom je manuscript afgewezen wordt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De meest voorkomende lees je in deze blog.


Niet goed genoeg

Een reden die niemand ooit wil horen, want je hebt je uiterste best gedaan om een mooi verhaal te schrijven. Maar mooi betekent niet per se goed. Een afwijzing omdat het niet goed genoeg is, is iets wat je serieus moet nemen. Niet boos worden op de uitgeverij die je afwijst, maar onderzoeken waarom het (nog) niet goed is. Zie het als een duwtje in de goede richting om je manuscript beter te maken. Ga er nog eens goed voor zitten, herschrijf het nog een keer, vraag proeflezers of schakel een redacteur in. Want nu niet goed betekent niet dat het later niet toch goed kan worden.

Past niet in het fonds

Kijk voor je je manuscript opstuurt eerst goed of de uitgeverij van jouw keuze wel ook boeken uitgeeft in het genre waarin jouw boek valt. Een roman (fictie) opsturen naar een uitgeverij die alleen non-fictie (bijvoorbeeld managementboeken of kookboeken) uitgeeft, betekent op voorhand al dat je manuscript afgewezen wordt. Jouw boek past niet binnen hun uitgeeffonds.

Verkeerd moment

Het kan zijn dat jouw verhaal wel binnen hun fonds past, maar dat jij het op het verkeerde moment hebt gestuurd. Misschien ben je de zoveelste die een verhaal over dat onderwerp naar ze stuurde. Misschien hebben ze op dit moment te veel ongevraagde manuscripten gekregen. Of misschien is de tijd voor het onderwerp van jouw verhaal nu niet rijp.

Viel niet in de smaak bij de redacteur

Dat klinkt misschien als iets wat ‘niet zou moeten kunnen’, maar redacteuren zijn ook maar mensen. De een ligt iets meer dan de ander. Denk maar aan het verhaal van J.K. Rowling en 12 uitgeverijen die er niets in zagen, tot de 13e dat wel deed. En ook de Het leven van een loser-serie werd voor het uitgeven van de vertaling eerst door een Nederlandse uitgeverij afgewezen, omdat de redacteur er niets aan vond. De volgende uitgeverij wel, en gaf het met succes uit.

manuscript afgewezen

Verkeerd aangeleverd

Kijk voor je je manuscript opstuurt eerst op de website van de uitgeverij hoe die het aangeleverd wil hebben. De meeste uitgeverijen willen het tegenwoordig over de mail, in Word, ontvangen. Toch wil een enkele uitgeverij het nog steeds over de post. Handgeschreven manuscripten wil geen enkele uitgeverij. In pdf ook niet. Lever je het anders aan dan gevraagd, of in een ander lettertype en lettergrootte, met een jolig randje om je pagina’s of wat dan ook, dan beland het vaak al meteen in de prullenbak. Dat klinkt wellicht wat cru, maar als je honderden manuscripten toegestuurd krijgt moet je een eerste selectie maken. Iets wat niet aan de (aanlever)eisen voldoet valt dan al af.

Zonder begeleidende brief en synopsis gestuurd

Hetzelfde als bij het vorige punt. Zonder voldoet het niet aan de aanlevereisen en valt het meteen af.

Je synopsis was niet zo goed

Een synopsis is als het ware de samenvatting van je manuscript. Als die goed geschreven is en de lezer (de redacteur van de uitgeverij, of soms de uitgever zelf) weet te boeien zal hij of zij het manuscript willen lezen. Kan de synopsis hem al niet boeien, dan gaat hij zijn tijd niet verdoen met het lezen van je manuscript. Zorg dus dat je echt de tijd neemt om die te schrijven. Een belangrijke tip: de redacteur wil kort weten hoe je verhaal gaat én afloopt. Maak er dus niet een spannend raadspel van, maar wees direct en open.

Je was te vrijpostig in je begeleidende brief

In je enthousiasme ging je ervan uit dat ze zaten te springen om jouw manuscript en dat ze het net zo geweldig zouden vinden. Daardoor schreef je je brief misschien wel met een toon van ‘waar zouden jullie zijn zonder mij’. Of probeerde je te ‘popi’ te zijn om indruk te maken. Dat zijn dingen waar je bij het solliciteren op een baan ook op voorhand geen uitnodiging door zou ontvangen.

Tot slot nog een tip

Je hebt veel tijd besteed aan het schrijven van je manuscript, maanden, misschien wel jaren. Zo lang hoef je niet te schrijven aan je synopsis en brief, maar besteed er wel voldoende tijd en aandacht aan. Je wilt graag indruk maken. Een goede.

Wist jij dat er zo veel redenen kunnen zijn waarom een manuscript afgewezen wordt?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. zegt:

    Die kwestie van smaak kan ik me heel goed voorstellen. Dat heb je als lezer bij boeken ook en ik denk dat het soms echt moeilijk kan zijn om als redacteur voorbij je smaak te kijken. Redacteurs zullen dat ongetwijfeld ook leren, maar zoals je al zegt: het blijven mensen.
    Ik heb het ooit overwogen: een manuscript opsturen. Maar ik durfde niet. Bang voor één van deze redenen van afwijzing…

Reacties zijn gesloten.