Voornemen een boek te schrijven
Schrijven

Zo maak je van je voornemen een boek te schrijven een plan

Een boek schrijven, je neemt het je misschien al heel lang voor. Je hebt een geweldig leuk idee. Maar een idee is nog geen plan. Je voornemen een boek te willen schrijven is een wens, maar met alleen wensen gaat je boek er niet komen. Door een plan te maken krijgt je voornemen een boek te schrijven vorm en richting. Maar hoe maak je zo’n plan?


Als je iets wilt bereiken – wat dan ook – lukt dat het beste door dingen concreet te maken. Wil je een andere baan? Dan ga je je verdiepen in beroepen en werkvelden en zoek je uit wat je leuk vindt en bij jou past. En wat de vereisten zijn en wat je gaat verdienen. Wil je een boek schrijven? Dan ga je bedenken waar het boek over zal gaan, in welke genre het past, wat de omvang gaat worden en wie je ermee wilt bereiken. Dat kun je doen in een boekplan.

Maak een boekplan

1. Maak het concreet

Door het op te schrijven wordt je boekidee al concreter dan wanneer het alleen als idee in je hoofd ronddwaalt. In jouw plan werk je je boekidee uit. Alles wat relevant is zet je er (kort) in.

2. Neem de tijd om je boekidee uit te werken

Misschien heb je het al helemaal helder, maar misschien is het alleen nog een vaag idee, of nog slechts een beeld in je hoofd. Neem de tijd om het van vaag naar helder te krijgen. Het hoeft niet in één keer als plan op papier te staan. Je plan maak je stukje bij beetje en vul je steeds verder aan. Maar hoe beter je er nu over nadenkt – voor je echt gaat schrijven – hoe duidelijker straks de richting is waar je verhaal naartoe moet.

3. Met plotten geef je het vorm

Door te gaan plotten en in grote lijnen op te schrijven wat voor boek het gaat worden, geef je het meer vorm. Schrijf kort maar krachtig op waar het over zal gaan (dit gaat dus verder dan je idee), in welk genre je het gaat schrijven, hoeveel woorden het ongeveer zal worden en hoeveel tijd je hebt om te gaan schrijven. En wanneer je de eerste versie af wilt hebben en welke deadlines je met jezelf af wilt spreken. Ook kun je erin zetten wat je bronnen van research zijn en welke dingen je op wilt zoeken, wilt checken. En je kunt alvast de tijd erin opnemen die je reserveert voor het herschrijven van je eerste versie.

Voornemen een boek te schrijven

4. Meer uitwerken is makkelijker schrijven

Hoe meer je van tevoren uitwerkt, hoe soepeler en sneller straks het schrijven zal gaan. Schrijf met behulp van een karakterdossier alvast op wie je personages worden en maak een hoofdstukverdeling zodat je ongeveer weet waar elk hoofdstuk straks globaal over zal gaan.

5. Haastige spoed is zelden goed

Er is geen short cut en haastige spoed is echt zelden goed. Denk dus niet: nou voor mij geen geplot, ik begin gewoon lekker alvast, dan is mijn boek veel sneller af. Want met die short cut is de kans heel groot dat je later op een doodlopend pad uitkomt, de weg kwijtraakt of geen uitweg meer ziet in het verhaal. Met dan meestal als gevolg dat het verhaal onaf jaren blijft liggen met het idee ‘er ooit mee verder te gaan’.

Weet dus dat short cuts alleen handig zijn als je in Ikea nog even snel terug moet naar een bepaalde afdeling en het onnodig is om de hele route af te leggen. Bij schrijven is het het verstandigst om gewoon de hele route af te leggen. Te beginnen met het concreet maken van je idee, na te denken over de omvang en het genre en te plotten.

Wil je graag van je boek schrijf-voornemen een echt doel maken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Boek dan eens een gratis schrijfcoachsessie. Ik help je graag op weg en geef je minimaal drie tips om concreet met het schrijven van je boek aan de slag te gaan.

Heb jij een voornemen een boek te schrijven? Of een ander voornemen dat je concreet wilt maken?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    In mijn hoofd zit wel een boek en er zelfs al zoiets als een boekplan, realiseer ik me nu ik dit zie. Alleen zou het non-fictie worden, dus een karakterdossier ontbreekt;).

    1. Leuk om te lezen dat je tot die ontdekking kwam door deze blog en dat je in je hoofd al zo ver bent, wanneer de tijd daar is om er echt mee te beginnen, heb je al een mooie start. Afhankelijk van het soort non-fictie boek kan een karakterdossier toch ook behulpzaam zijn. Bijvoorbeeld bij een waargebeurd verhaal, om de personen die een rol hebben gespeeld in je leven en al dan niet een rol in het boek krijgen goed vorm te geven.

Reacties zijn gesloten.