infodump
Schrijven

Voorkom een infodump

Het gaat vaak ongemerkt: tijdens het schrijven te veel informatie in je verhaal stoppen. Alles lijkt belangrijk, leuk en interessant. Dit er nog bij, dat natuurlijk ook, en voor je het weet creëer je een infodump. De lezer struikelt over de informatie en in plaats van dat je verhaal sterker is geworden door al die informatie, is het er juist door verzwakt. Voorkom dus een infodump!


5 tips om een infodump te voorkomen

1. Doseren

Doseer de informatie die je te vertellen hebt. Of het nou gaat over het beschrijven van de omgeving, van een personage, of bij het schrijven van een dialoog: voorkom een infodump. Je overvoerd je lezer met informatie die je veel beter verspreid had kunnen vertellen. Door telkens een beetje info prijs te geven maak je de lezer nieuwsgierig, in plaats van hem of haar eronder te bedelven.

2. Geen achtergrondinfo in dialogen

Een andere valkuil is (veel) achtergrondinformatie in dialogen stoppen. Dat levert onechte gesprekken op. Daarnaast is de lezer niet dom, die heeft best door dat het een info-dump is.

3. Personages introduceren zonder dump

Maak van het introduceren van je personages geen infodump. Dus niet in de alinea waarmee hij of zij het verhaal binnenstapt gelijk alle uiterlijke kenmerken en karaktertrekken opsommen. Geef telkens een klein stukje informatie, waarbij het geven van uiterlijke kenmerken een goede is om mee te beginnen. Deel bijvoorbeeld de kleur haar en ogen, en eventueel al iets over de kleding als dat op dat moment al wat toevoegt. Maar vertel pas later bijvoorbeeld iets over de sproetjes of over een kenmerkend litteken en hoe die ontstaan is. Wissel persoonsbeschrijvingen af met verhandelingen of beschrijvingen van de omgeving.

infodump

4. Niet alles hoeft in je verhaal

Als schrijver heb je vaak een heel uitgebreid beeld van de omgeving, van je personages, en alle andere achtergrondinformatie. Dat is fijn, want daardoor kan jij het verhaal zo goed mogelijk overbrengen op je lezers. Maar niet alle achtergrondinformatie is voor jouw lezers van belang. Zie het als dat je op een mooie reis geweest bent en aan je beste vriend/vriendin wilt vertellen hoe fantastisch het was. Je gaat dan ook niet elk detail van je drie weken vakantie met hem/haar delen. Niet elke winkel die je zag en elk gebouw waar je langsliep, en elk broodje dat je at, hoef je op hem/haar over te brengen. Noch zit diegene te wachten om te horen hoe het elke dag in het zwembad was. Je vertelt de highlights om hem/haar te boeien en dat is genoeg.

5. Laat je verhaal proeflezen

Het kan lastig zijn om zelf te zien waar in je verhaal een infodump zit. Proeflezers of meelezers kunnen je vaak zo vertellen waar te veel informatie op een kluitje zit, laat dus ook om deze reden altijd iemand meelezen.

En ook voor het schrijven van een blog geldt natuurlijk: voorkom een infodump. Doseer en laat weg als het niet echt iets toevoegt.

Lees jij graag boeken en blogs?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

  1. Wat leuk dat je een kort verhaal geschreven hebt! Gewoon voor jezelf of ga je het ergens (online) publiceren?

  2. Lotte zegt:

    Leuke tips! Ik merk dat ik zelf wel eens een infodump heb bij mijn blogs. 😉 Dan wil ik zó graag laten weten wat er allemaal voor bijzonders in een boek staat. Maar ik probeer nu toch steeds meer woorden te schrappen en het bij de basis te houden.

    1. Lastig inderdaad, een goede balans vinden tussen graag dingen laten weten en het toch bij de basis houden. Zo veel is leuk en interessant… Maar hoe meer je hier op let en gewend raakt aan woorden te schrappen, hoe meer het vanzelf gaat op een gegeven moment tijdens het schrijven.

  3. zegt:

    Goede tips! Ik ben een boek aan het schrijven en neem deze tips meteen mee.

    1. Wat leuk dat je de tips gelijk toe kan passen tijdens het schrijven van je boek!

  4. Ik zie tegenwoordig juist heel vaak dat mensen 3 keer terugkomen op hetzelfde onderwerp vaak zit er dan ook nog een berg seo achter met van die rare zinnen of sponsoren die hun naam en meerdere zinnen willen voor ze betalen. In een boek zie ik het inderdaad als slechte regie.

    1. Vreselijk dat soort teksten… die hebben niets meer te maken met goed geschreven teksten, maar inderdaad alleen maar met SEO en sponseringen. In mijn begin dagen als schrijver heb ik wel voor tekstbureaus dat soort teksten moeten schrijven. Dan moest er 3 x dat woord in (bijvoorbeeld meubelboulevard), 5 x dat woord en 3 x nog een bepaalde woordcombinatie. Dat lukt alleen met herhaling en rare zinnen… Die teksten worden in feite niet geschreven voor de lezer (de leesbaarheid is dan ook laag) maar puur voor de klant. Ik wist toen heel gauw dat zulk werk niet mijn ding is.

  5. Leuk artikel weer! Allemaal herkenbare dingen die je schrijft. Toen ik net begon met bloggen schreef ik enorm lange artikelen. Duizend woorden was echt nog niets toen. haha;-) Nu ben ik (al zeg ik het zelf;-)) een stuk beter bezig met SEO proof schrijven en verdeel ik mijn ideetjes, tips en kennis over meerdere artikelen in plaats van alles in 1 artikel te stoppen.

    1. Leuk dat het herkenbaar is! Er zijn er nog steeds die beweren dat een blog of artikel niet lang genoeg kan, of zelfs dat hoe langer hoe beter is. Maar bij lange artikelen met heel veel onderwerpen kun je ervan uitgaan dat die niet eens half gelezen worden. 😉 Veel beter inderdaad om ze korter te houden en je ideeën en tips te verdelen over meerdere artikelen. Dan zijn die artikelen veel overzichtelijker en to the point, waardoor ze én beter gelezen worden, en de kennis die je deelt ook beter blijft hangen.

  6. zegt:

    Hihi, mijn oplossing voor een infodump in een blog is (als schrappen niet lukt) om er twee wat kortere blogs van te maken. Opgelost;).

    1. Perfecte oplossing!! 🙂

  7. zegt:

    Leuk artikel! Ik heb net de eerste versie van een kort verhaal af en dat ga ik binnenkort redigeren. Ik ga deze tips zeker in mijn achterhoofd houden!

Reacties zijn gesloten.