vakantie
Blog

Een grimmige tijd (2020) en een vakantie-terugblik (2019)

Het zijn rare tijden, met een virus waar nog weinig over bekend is, maar dat zeer gevaarlijk is en de hele wereld in zijn greep houdt. Onvoorstelbaar hoe snel het om zich heen grijpt en iedereen neermaait. Is het niet door daadwerkelijk ziek te zijn, dan wel door de angst en onzekerheid. Niet naar je werk, school of op bezoek bij je pasgeboren kleinkind kunnen. Tel daar de onzekerheid over of je het zelf ook kan krijgen bij op. Niemand weet hoe lang deze beangstigende periode zal gaan duren en hoeveel slachtoffers er nog zullen vallen.
En wij hadden fijn nét voor het coronavirus uitbrak een vakantie geboekt.

Welverdiend vakantie

Een vakantie waar we echt even aan toe waren. Een welverdiende vakantie naar het zonnige Portugal, waar we na een roerig en druk 2019 even heerlijk zouden kunnen bijkomen. En toen kwam corona. We vielen qua vakantie zo gezegd tussen wal en schip. Onze vakantie begon op 14 maart, toen het in Nederland nog niet zo goed doorgedrongen was hoe ernstig de situatie was, laat staan hoe erg het zou gaan worden. Ook bij ons was dat nog niet doorgedrongen. En ook de reisorganisatie schatte de situatie te licht in.

De reis werd niet geannuleerd door de organisatie. Als wij zelf zouden annuleren zouden we én onze vakantie én ons geld kwijt zijn. Dus vertrokken wij na lang wikken en wegen en goed overleg met de reisorganisatie vorige week zaterdag naar de Algarve. Dit was nog voor de maatregelen in Nederland. De scholen waren nog open en mensen konden nog gewoon naar hun werk. Het lijkt alweer heel lang geleden… We werden gerustgesteld dat het allemaal wel mee viel en dat de nodige maatregelingen getroffen werden. We konden met een gerust hart gaan. In Portugal zou de situatie zelfs nog minder erg zijn dan in Nederland, hadden we gehoord.

Aankomst

Niets bleek minder waar, helaas. Kort na onze aankomst werden we geconfronteerd met corona-maatregelingen in Faro, waar we op vlogen. Bij de autoverhuurder droeg iedereen mondkapjes en mocht er vanwege het virus maar één persoon per auto naar binnen. Verder in Faro bleek een aantal winkels en restaurants gesloten en in de gigantisch grote supermarkt werd gigantisch gehamsterd. De sfeer was er op zijn zachts gezegd grimmig.
De volgende en daarop volgende dag was het zonnig, het resort was wel echt super en zo probeerde we toch maar te genieten en even niet aan enge ziekteverwekkers te denken.

Op slot

Dat lukte slechts even. Want de berichten vanuit zowel Nederland als Portugal dat winkels, scholen, restaurants, musea en andere openbare gebouwen sloten volgden elkaar in rap tempo op. En daar zit je dan, aan de andere kant van Europa, in afwachting van nieuwe maatregelen. In afwachting of het land waar we zaten, en/of het land waar we weer naar terug wilde, op slot zou gaan. Af en toe hadden we contact met de reisorganisatie, die ons verzekerde dat alles nog goed was. Ik heb geen moment getwijfeld of we weer thuis zouden komen. Maar van vakantie vieren kwam niet veel meer terecht. Naar stadjes en dorpjes in de buurt gaan, wat altijd een heerlijke vakantiebezigheid is, bevestigde alleen maar meer de akelige berichten. Elke dag gingen er meer winkels en horeca dicht en lagen dorpjes er haast spookachtig bij.

Weer terug

De onaangename terugreis gisterenavond waarbij we de aanbevolen 1 ½ meter afstand van mensen, op het vliegveld en in het vliegtuig, onmogelijk konden bewaren zal ik jullie besparen. Evenals over de agressie van sommige mensen als je snel een vliegtuig wil verlaten om én wel weer 1 ½ meter afstand te kunnen houden én om andere mensen die hun koffer uit de bagagevakken willen halen de ruimte te geven, zal ik niet verder uitwijden. Wat gebeurd is, is gebeurd. Het liefst kijk ik naar lichtpuntjes en blij-makers die deze grimmige tijd een beetje kunnen verlichten.

Terugblik vakantie 2019

Niet zo lang voor deze vakantie had ik een fotoalbum gemaakt van onze twee korte vakanties van vorig jaar naar Londen (april 2019) en Limburg (augustus 2019). Besteld bij De Fotofabriek, kwam het album via de post kort voor onze huidige vakantie. Op onze meest recente vakantie kijk ik met gemengde gevoelens terug. Des te fijner is het om dan te kunnen nagenieten van onze vakantie vorig jaar, met een mooi album.

vakantie

Een fotoboek maken is al onderdeel van de vakantie-napret, vind ik. Met de overzichtelijke en uitgebreide bestelsoftware van De Fotofabriek ging het album maken snel en eenvoudig. Ik had gekozen om het online op de website te maken, maar je kunt de software ook downloaden en offline een album maken. Ik hou ervan om een fotoboek altijd nét dat beetje meer te geven door schaduw onder de foto’s te zetten, teksten toe te voegen en af en toe een frame of masker te gebruiken. Al die opties zaten met meerdere opties ook in het ontwerpprogramma. Net als een uitgebreide keuze aan lettertypes. Fijn, want ik hou niet zo van standaard.

Twee-in-één-album

Van korte vakanties maak ik, net zoals nu, graag een combi-album. In Londen vorig jaar was er totaal geen angst voor een virus, dus hebben we heerlijk kunnen genieten van mooie musea, ritjes met het ov, restaurantjes en het Hard Rock Cafe. Het was verrassend lekker weer voor april. We zagen het er lente worden, met door heel Londen bomen in bloei en met opkomend blad. Londen is een stad die je op zoveel manieren kunt bekijken: met een dubbeldekkerbus, met de metro, wandelend en fietsend. We hebben het allemaal gedaan en ik kan het je allemaal aanraden. Hier lees je de leukste dingen die je moet zien in Londen. Hoewel dat links blijven fietsen best een dingetje is, als je inwendige kompas je telkens weer naar rechts trekt…

vakantie Londen

Limburg

Maar ook in Nederland kun je genieten van prachtige natuur en mooie steden. Zo waren we vorig jaar augustus een lang weekend in Schin op Geul, vlakbij Valkenburg. Het weer viel wat tegen. Het was niet echt koud, maar wel bewolkt en af en toe viel er wat regen. Toch heeft dat ons er niet weerhouden om lekker te fietsen – de racefietsen waren mee – en in onder andere prachtig Valkenburg te wandelen.

vakantie Limburg

Ik hoop dat als alle perikelen van deze vakantie weer weggeëbd zijn, we ons toch ook de mooie momenten kunnen blijven herinneren. Wie weet met een foto op canvas van de mooie kustlijn van de Algarve?

Ben jij wel eens in Londen of Portugal geweest?

Groetjes, Giovanna

Deze blog bevat een samenwerking.

16 Reacties

 1. zegt:

  Jammer als zo’n vakantie in het water valt… Ik ben al 2 keer in Londen geweest en als dit gedoe met het virus voorbij is, gaan we zeker nog een 3de keer. Ik hou echt van die stad!

  1. Londen is zo leuk en verveelt nooit! Groot gelijk hebben jullie dat jullie er weer naar toe gaan als deze virusellende voorbij is.

 2. zegt:

  Echt heel erg balen. Ik hoop dat er dit jaar nog een mogelijkheid komt voor een vakantie, het is afwachten allemaal. Wel mooi om door de fotoalbums te bladeren en herinneringen op te halen.

  1. Dat hoop ik ook! Gelukkig gaan we meestal in september pas op (zomer)vakantie, dus hopelijk is het dan ook weer gewoon mogelijk.

 3. Lianne zegt:

  Ah nee, wat rot dat jullie vakantie naar Portugal niet was wat jullie ervan hoopte door die crisis! Ik weet hoe dat voelt, dat hadden wij ook met Japan. Maar ik ben wel blij dat wij nog wel twee weken van de vakantie hebben kunnen genieten. Bij jou klinkt het alsof het niet erg genieten was, wat balen! 🙁 Maar nu heb je inderdaad wel de tijd om fotoalbums te maken van vakanties die wel geslaagd zijn! Het is altijd een feestje om zoiets terug te kijken en weer te denken aan een onbezorgde en positieve tijd. Hopelijk gaat voor de rest alles goed met je!

  1. Zo vervelend dat jullie dit ook hadden met jullie vakantie in Japan en zelfs eerder terug moesten. Gelukkig hebben jullie wel twee weken nog kunnen genieten.
   Fotoalbums maken is altijd leuk, gelukkig, dus ik denk dat ik binnenkort maar een album ga maken van onze vakantie afgelopen september op de Veluwe. 🙂
   Verder gaat alles zeker goed hoor, lief dat je het vraagt!

 4. Lilian Visser zegt:

  Jeetje, wat een vervelend verhaal en ook een beetje naiëf van de reisorganisatie (maar misschien zagen ze de bui al hangen en wilden ze nog zoveel mogelijk door laten gaan).

  Nou ja, elke volgende vakantie geniet je nu extra 😉

  1. Ik vrees dat het dat laatste is, hoewel ik liever wil geloven dat het naïviteit van ze is. Ze hebben tenslotte ook mensen van hun eigen organisatie in het buitenland zitten, die ze heus ook niet in gevaar willen brengen. Hetzelfde voor de luchtvaartmaatschappij, die als een van de laatste maatschappijen geloof ik nog vloog. Die was helaas denk ik ook nog te lang naïef.
   Haha, nou dat denk ik ook! En dan gaan we gewoon weer met de auto, zodat we terug kunnen gaan wanneer als dat nodig is. 😉

 5. zegt:

  Hè, wat rot zeg, dat jullie vakantie zo in het water viel! Heb, nadat je die foto had gedeeld op Instagram, nog wel even aan jullie gedacht! Hopelijk kom je nu thuis wel een beetje tot rust! Veel sterkte in ieder geval!

  1. Wat lief en fijn om te lezen dat je aan ons gedacht hebt! Ik probeer thuis wat vaker even helemaal niets te doen, om zo toch nog de rust te pakken die ik op vakantie gemist heb. Het zonnetje doet het hier in ieder geval al beter dan de laatste dagen in Portugal, dus dat is al heel fijn. 🙂

 6. zegt:

  Wat rot zeg, zo te horen heb je een hele drukke tijd achter de rug, dus die vakantie was zeker verdiend. Hopelijk kom je thuis nu wel tot rust!

  1. Lief! Dankjewel! Dat hoop ik ook!

 7. Johanna zegt:

  Zonde dat ze jullie niet goed geinformeerd hebben. In die tijd was Italie al afgesloten!!! En dan hadden jullie geld en een negative ervaring gespaard. Jammer. Hopelijk komt er dit jaar nog een mogelijkheid om onbezorgd te kunnen genieten, thuis of onderweg. Maar ook ik twijfel er aan.

  1. Het is spijtig inderdaad. En ik hoop ook dat er dit jaar nog een mogelijkheid komt om onbezorgd te genieten, maar voor ons in ieder geval niet met een vliegvakantie… Daar ben ik voorlopig wel even van genezen… Gelukkig kan thuis genieten ook, we hebben gisteren en vandaag (wel met een trui aan) lekker op het balkon van de heerlijke lentezon kunnen genieten. 🙂

 8. zegt:

  Dat moet echt een gekke vakantie geweest zijn. Ik maak ook altijd gelijk na terugkomst een album, maar zou hier geloof ik ook even twijfelen.

  1. Ja echt bizar. Misschien dat als we dit jaar (ooit) nog een keer een korte vakantie weggaan ik toch een combi-album met deze vakantie maak. Maar voor nu laat ik het even voor wat het is…

Reacties zijn gesloten.