Vakantie schrijftijd
Schrijven

Vakantie schrijftijd

Na een zeer zonnig, maar verder erg onstuimig, voorjaar verlangt iedereen denk ik wel naar een heerlijke, rustige zomer. Een zonnige zomer, met van tijd tot tijd een buitje voor de planten. Maar met vooral veel schrijftijd. Niet omdat het moet, maar omdat het zo ontspannend is en het helpt je hoofd leeg te maken. Richt een gezellig schrijfhoekje in onder de parasol in de tuin, op het strand of in het park. Of op vakantie natuurlijk.

Want dat is waar het in deze blog over gaat, vakantie schrijftijd. Over schrijven tijdens je vakantie. Want als je eindelijk het besluit genomen hebt om je boek te gaan schrijven – en misschien zelfs al een paar hoofdstukken op weg bent – wil je natuurlijk niet dat je dit schrijfritme kwijtraakt. Met de tips in deze blog blijf ook jij tijdens de vakantie door schrijven.

Vakantie schrijftijd

Blijven schrijven tijdens de vakantie is voor mij vanzelfsprekend. Het is mijn werk, maar het is ook mijn passie. Bezig zijn met mijn favoriete bezigheid doe ik graag zou vaak mogelijk. Maar weet je dat het ook het beste is voor je schrijven om tijdens je vakantie door te blijven gaan?

Voordelen van schrijven tijdens de vakantie:

 • Blijf in het schrijfritme. Al schrijf je maar een uur per dag, maar schrijf! En dan hou je nog steeds meer dan genoeg tijd over voor je gezin of om vakantie-dingen te gaan doen.
 • Wanneer je op vakantie bent, krijg je er het voordeel van een andere, inspirerende omgeving bij. Laat dit je aanmoedigen tot het schrijven van een verhaal dat zich daar afspeelt. Of laat het dat verhaal waar je al mee bezigt bent juist een nieuwe impuls geven. Op onze laatste vakantie kreeg ik niet één maar zelfs twee ideeën voor nieuwe kinderboeken, maar daarover straks meer. (De foto’s bij deze blog zijn overigens van die vakantie naar de Algarve in Portugal.)
 • Ook wanneer je tijdens je vakantie thuis blijft: schrijf vooral door. Nu heb je er alle tijd voor!
 • Door te blijven schrijven, blijf je gemotiveerd om door te gaan, tijdens je vakantie, maar ook erna.
 • Je bereik je doel eerder als je door blijft schrijven. Niet schrijven tijdens je vakantie zorgt ervoor dat je het behalen van je doel (je verhaal of boek af te hebben) met een paar weken verder bij je vandaan schuift.
Vakantie schrijftijd

Nadelen van schrijven tijdens de vakantie

Sorry, maar die zijn er niet! Daarom door naar het volgende punt:

Nadelen van het schrijven stil leggen tijdens de vakantie

 • Als je een vakantiestop van bijvoorbeeld drie weken inlast, moet je er daarna weer helemaal in komen en heb je onbewust het gevoel dat je ‘verloren tijd’ in moet halen.
 • De motivatie om te gaan schrijven is na zo’n stop vaak ver te zoeken.
 • Tijdens een warme zomerdag komen er hele andere verhalen uit je pen rollen dan bijvoorbeeld op een ijzige winterdag. Dit loop je mis als je niet schrijft in de vakantie. Maak gebruik van de warmte, de omgeving en het vakantiegevoel. Neemt niet weg dat je dan niet juist een ijzig winterverhaal kunt schrijven.
 • Heb je even geen inspiratie om te schrijven, maar wil je wel in het schrijfritme blijven? Ga dan herschrijven. Je hebt vast wel een verhaal of een aantal hoofdstukken die herschreven kunnen worden.
 • Heb je geen laptop om mee te nemen op vakantie? Wees creatief. Schrijven kan overal op. Op een tablet, sowieso ouderwets op pen en papier en eventueel op je telefoon. In een app als Evernote kun je ook prima schrijven en aantekeningen maken.
 • Zie het niet als moeten of als werk, maar zie het als jouw momentje. Jouw moment van creativiteit, van vrije tijd. En waarom zou je dat jezelf ontzeggen tijdens de vakantie?

3 tips voor je vakantie schrijftijd

 • Zorg dat je altijd schrijfspullen bij je hebt. En pen en een leeg notitieboekje, passen makkelijk in je tas, en zijn anders ook overal te koop.
 • Neem je van tevoren voor hoe lang je elke dag minimaal wilt schrijven. En hou je aan je voornemen.
 • Hou je voortgang bij. Niets werkt zo fijn als om te kunnen meten dat je voortgang geboekt hebt. Toevallig schreef Mirjam daar ook over in haar blog afgelopen week. Je kunt je Wordcount bijhouden in je agenda of in een wordcount tabel. Of – dit deelde Christiaan op LinkedIn onder mijn post – hou elk geschreven dag bij op je jaarkalender. Elke dag dat je schrijft is een kruisje. Probeer de reeks zo lang mogelijk te maken.

Mocht er overigens behoefte zijn aan een wordcount tabel, dan hoor ik het graag. Wellicht kan ik de mijne hier delen.

Vakantie schrijftijd

Camp NaNoWriMo

Een leuke stimulans voor productieve vakantie schrijftijd: Camp NaNoWriMo. Ik had nog niet eerder meegedaan met de zomer editie van NaNo en was eigenlijk alweer vergeten dat het er ook is, tot ik er afgelopen week over las in die zelfde blog van Mirjam. Ik zat al een tijd te denken dat ik wilde beginnen aan mijn volgende kinderboek. Voor dit boek kreeg ik dus inspiratie toen we afgelopen maart (inderdaad, net toen het coronavirus wild om zich heen greep) op vakantie in Portugal waren. Ik had een opzet gemaakt, maar was er nog niet echt aan begonnen. Dus bedankt Mirjam, dit gaf mij net het duwtje om er eindelijk mee te beginnen!

Camp NaNoWriMo is begonnen op 1 juli, maar je kunt zeker nog aanhaken als je wilt. Het kost je niets en is geen verplichting, maar het is wel een enorme stimulans om je boek te gaan schrijven. Wil je meer weten over wat NaNoWriMo is, ik schreef er eerder al een blog over.

Schrijf jij tijdens de vakantie ook door?

Groetjes, Giovanna

8 Reacties

 1. Leuke blog! En haha, nadelen van schrijven tijdens de vakantie zijn er inderdaad niet 😀 Hoewel, stiekem ga ik in augustus toch een week zonder schrijfwerk op vakantie. Ik neem wel een notitieboekje mee voor de zekerheid. Daartegenover staat wel dat ik in de zomerperiode twee keer een week vrij neem van m’n werk waarin ik een schrijfweek houd!
  Mirjam blogde over…Lezen met Mirjam #6 Juni 2020My Profile

  1. Dank je! 🙂
   Een weekje bewust niet hoeven schrijven is zeker ook fijn! Een door zo’n korte periode raak je je schrijfritme ook niet kwijt. Maar ik ben wel benieuwd of je notitieboekje leeg of beschreven mee terug komt. 😉
   Heerlijk dat je twee keer een schrijfweek gaat houden deze week! Je hebt er vast al mooie schrijfdoelen voor bedacht.
   Giovanna Jansen blogde over…Wat een schrijfcoach doetMy Profile

 2. Nooit over nagedacht eigenlijk, maar als ik het zo lees, hebben schrijvers dus eigenlijk nooit helemaal vakantie, als in: vrij van schrijven. Ik kan me wel voorstellen dat het fijn kan zijn om de flow vast te houden. En toch… aan de andere kant… even er écht helemaal uit moet ook lekker zijn.
  Naomi blogde over…Handjes laten wapperenMy Profile

  1. Nee, ik denk dat de meeste schrijvers nooit helemaal vrij van schrijven zijn. Bij de meeste schrijvers borrelt en broeit er altijd wel een nieuw verhaal of een nieuw hoofdstuk voor een lopend verhaal. Onder de douche, ‘s nachts of tijdens het werk. Misschien alleen niet als ze echt tussen twee boeken in zitten? Hoewel ik zeker niet de enige ben die voor de vakantie denkt, zoals ik in maart in Portugal, nou nu even niet met schrijven bezig te zullen zijn en dat er dan juist een of meerdere nieuwe verhalen als paddenstoelen uit de grond schieten. 😉
   Maar als het geen moeten is, is dat denk ik helemaal niet erg. Net als dat wanneer je op vakantie bent het niet erg is om te koken op de camping of in de bungalow als je dol bent op koken.
   Giovanna Jansen blogde over…Juni 2020 | een overzichtMy Profile

 3. Op vakantie schrijf ik alleen notities op en soms passages als ik opeens inspiratie krijg. Dat werk ik dan thuis weer uit.
  Darina blogde over…5 favorieten van de week #55My Profile

  1. Dat is ook fijn, zo laat je het niet helemaal los (waardoor je het eenmaal thuis weer makkelijk oppakt) en geniet je wel volop van je vakantie!
   Giovanna Jansen blogde over…Personages | Hoe zorg je voor een goede wisselwerking?My Profile

 4. Elk jaar zie ik weer hoe een groot deel van de bloggers hun blog op vakantie doen. Er zijn er altijd die meteen helemaal niet meer terug komen. Terwijl het zo makkelijk is om vanaf januari wat vooruit te werken zodat je zomers wat hebt om in te plannen. Ieder moet het voor zich weten maar als je er 5 weken niets aan doet wordt het alleen maar lastiger om weer te beginnen. Ik hoop dat je tips wat gaan doen daarvoor.

  1. Ja, precies dat! Het is zo makkelijk om vooruit te werken, en juist zo moeilijk er weer in te komen na 5 weken niet schrijven/bloggen!
   Giovanna Jansen blogde over…Wat een schrijfcoach doetMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.