top 15 mooiste boeken
Boeken

Top 15 mooiste boeken die ik las in 2019

Wie mij op Hebban of Goodreads volgt, weet dat ik veel boeken gelezen heb het afgelopen jaar. In 2019 maar liefst 130* stuks. Daar zaten goede boeken, minder goede boeken en absolute pareltjes tussen. Op Hebban kan je uit je gelezen boeken één boek kiezen dat het mooiste boek voor jou was in 2019. Het is lastig kiezen uit zo veel mooie boeken, en slechts één kiezen lukt mij onmogelijk. Toch wil ik de mooiste boeken die ik las in 2019 met je delen. Ik ben gekomen met een top 15 mooiste boeken (in willekeurige volgorde).

1. Weet ik veel – Mirjam Oldenhave

Een grappig, ontroerend en erg goed geschreven verhaal over het pleegkind Esi dat bij Mirjam en haar man komt wonen. Het eerste boek dat ik las van Mirjam, en ik ben helemaal fan van haar schrijfstijl.

2. Ik mis je – Gillian King

Ik kocht de feelgood Ik mis je tijdens de boekpresentatie ervan. En het werd de eerste kennismaking met Gillians boeken. Ook zij heeft een heerlijke schrijfstijl! Ik mis je bevat meer dan de bekende ingrediënten van een feelgood. Het snijdt ook pijnlijke onderwerpen aan als mishandeling, alleenstaand ouderschap, vriendschappen en verlies. Een prachtig boek.

3. Moord in de Oriënt Express – Agatha Christie

Een klassieker! Nog steeds een pareltje, met de Belgische speurder Hercules Poirot in de hoofdrol. Altijd leuk om weer een Agatha Christie te (her)lezen.

4. Eén fan per dag – Jos Burgers

Jos Burgers deelt in zijn boek hoe je van je klanten fans maakt. En wie wil er nou geen fans?

top 15 mooiste boeken

5. Laura H. – Thomas Rueb

Ik mocht Laura H. lezen voor de Hebban debuutjury. Rueb neemt je mee in het leven van de Zoetermeerse Laura H. die al jong van huis wegloopt, zwanger raakt, Moslim wordt en uiteindelijk met haar man en twee kinderen naar het Kalifaat vlucht. Rueb laat zien hoe een jong Nederlands meisje tot zo’n stap kan komen. Een mooi, heftig en goed geschreven boek.

6. Het eindeloze strand – Jenny Colgan

Dit boek is – net als Ik mis je van Gillian King – een feelgood met diepgang. Colgan schuwt onderwerpen als oorlog, vluchtelingen, burn-out, alleenstaand ouderschap, relaties, onzekerheid, ongeneeslijk ziek zijn en verlies niet.

8. De witte kamer – Samantha Stroombergen

Ook Samantha’s boek las ik voor de Hebban debuutjury. Een zeer goed in elkaar gezette, spannende thriller, met meerdere verhaallijnen die door elkaar lopen, maar allen spannend en relevant zijn. Terechte winnaar van de Gouden Strop.

9. De zeven zussen – Lucinda Riley

Na zo veel goede dingen over dit boek gehoord en gelezen te hebben, werd ik toch ook wel erg nieuwsgierig ernaar. En ja, dat het best verkochte boek in heel Nederland was in 2018 zegt wel genoeg denk ik. Zoals zo velen raakte ik na dit eerste deel ook verslingerd aan Riley’s serie over de geadopteerde zussen, die na het overlijden van hun adoptievader, ieder afzonderlijk op zoek gaan naar hun roots. Deel 1 mag dan ook niet ontbreken in mijn top 15 mooiste boeken die ik dit jaar gelezen heb.

10. Alles goed en wel – Mirjam Oldenhave

Nog zo’n heerlijk boek van Mirjam! Ik zei het al, ik ben fan van haar schrijfstijl. Weet ik veel bevat hilarische scenes, maar Alles goed en wel leest als een geweldige klucht.

top 15 mooiste boeken

11. Miss Marple met vakantie – Agatha Christie

Ook Miss Marple’s verhalen blijven geweldig. Zelfs op vakantie worden er mensen in haar nabijheid vermoord en kunnen de plaatselijke autoriteiten bij het oplossen van de moorden niet zonder deze geweldige speurneus.

12. Sara en haar gevederde vriend – Esther en Jerry Hicks

Na een tip van Mechtilde op Facebook leende ik dit bijzondere boek uit de bibliotheek. Het verhaal gaat over het meisje Sara die de uil Salomon ontmoet. Hij leert haar – en helpt haar zelf te ontdekken – alles over het leven. Ik wou dat ik dit boek had gekend toen ik jong was; de wijsheid die kinderen zo mee krijgen tegen onzekerheid, pesten, boosheid en verdriet. Herkenbaar voor iedereen die ooit kind is geweest!

13. De Spekkie & Sproet boeken – Vivian den Hollander

Als schrijver van kinderboeken lees ik ook graag kinderboeken van andere schrijvers. Dit jaar ontdekte ik Spekkie & Sproet, geweldig geschreven door Vivian den Hollander en met prachtige tekeningen van Juliette de Wit. Ik heb dit jaar een stuk of vier delen gelezen en wil komend jaar zeker ook de andere boeken ervan lezen. De vier gelezen Spekkie & Sproets krijgen een gezamenlijke plek in mijn top 15 mooiste boeken die ik in 2019 las.

14. De koekjesbijbel – Rutger van de Broek

Ik heb al heel wat koekjeskookboeken gelezen, maar geen was er zo uitgebreid en zo compleet als De Koekjesbijbel. En voor wie denkt ‘Een kookboek lezen?!’, ja, ik lees ook graag kookboeken. 😊 Erg leuk en je leert er heel veel van. Zeker in de kookboeken-bijbel serie van Carrera Culinair staan alle technieken en hulpmiddelen uitgebreid beschreven. Die kennen komt tijdens het bakken en koken altijd van pas.

15. De moed van imperfectie – Brené Brown

Zoals je in mijn boekrecensie van dit boek al gelezen hebt, is het boek een prettig leesbaar niet te wetenschappelijk geschreven boek. Met als thema’s zelfcompassie, dankbaarheid en acceptatie. Herkenbare thema’s.

Wat is het mooiste boek dat jij gelezen hebt dit jaar?

Groetjes, Giovanna

* Op Hebban zijn het er iets minder omdat je daar een boek dat je herleest niet mee kan laten tellen; bij Goodreads kan dat wel, dus daar tel je wel het accurate aantal gelezen boeken.

8 Reacties

 1. Yvonne zegt:

  Altijd leuk voor leesinspiratie, dit soort lijstjes! Ik las dit jaar voor het eerst een boek van Stephen King (ja, echt waar) omdat ik eens wat boeken uit de top 20 van de Hebban top 1000 wilde lezen, dus ik las ’22-11-1963′ en ik heb er zo van genoten dat ik die wellicht in 2020 nog wel een keer lees!

  1. Wat leuk dat je dit jaar voor het eerst een Stephen King bent gaan lezen! Ik heb vroeger heel veel van zijn boeken gelezen, maar deze niet. Gaaf dat deze zo beviel dat je hem nogmaals wil lezen!

 2. zegt:

  Leuke lijst! Toevallig heb ik de koekjeabijbel ook. Ideaal kookboekje! De zeven zussen lijkt me ook erg leuk

  1. Leuk dat je de Koekjesbijbel ook hebt! Super boek. De Zeven Zussen kan ik je zeker aanraden!

 3. Dorothee zegt:

  Het onzichtbare leven van Ivan Isaenko van Scott Stammbach

  1. Het onzichtbare leven lijkt mij een heel bijzonder boek!

 4. zegt:

  Mooie boeken. Ik ben ook fan van Agatha Christie, die boeken blijven boeien. Het mooiste boek dat ik heb gelezen was de Olijfboom van Lucinda Riley en de boeken van Viveca Sten (Sandhamn Murders).

  1. Blijven mooi de Agatha Christies. Ik heb ze ineens weer herontdekt na ze jaren gelden gelezen te hebben. 🙂
   Naar de Olijfboom ben ik ook nog heel benieuwd! Veel goeds over gehoord.

Reacties zijn gesloten.