terugblik 2019
Blog

Terugblik 2019

Het afgelopen jaar was een jaar waarin heel veel gebeurd is. Het was een jaar van groei en een jaar van grote veranderingen. Maar ook een jaar van grote vreugde en van groot verdriet. Wat de highlights en de lowlights voor mij waren, lees je in mijn terugblik 2019.

Lowlights terugblik 2019

Groot verdriet

Laat ik in mijn terugblik 2019 maar beginnen met de dieptepunten van dit jaar. Ruim een jaar geleden, kort voor kerst 2018, werd duidelijk dat er iets niet goed was met mijn vaders gezondheid. Begin 2019 werd duidelijk dat hij ernstig ziek was. Ondanks twee zware operaties bleek later dit jaar dat hij niet meer beter zou worden. Op 5 december jl. overleed hij, op 72-jarige leeftijd. Intens verdrietig en we missen hem erg, maar gelukkig heeft hij nu geen pijn meer. Met alle kinderen en kleinkinderen en aanhang waren we op Kerstavond bij mijn moeder, voor een eerste Kerst zonder mijn vader. Ondanks het gemis was het fijn om samen te zijn en in gedachten was hij bij ons.

Ongeluk

Zeker ook een lowlight in mijn terugblik 2019 is John’s ongeluk afgelopen september. Vier dagen voor we op een welverdiende vakantie zouden gaan viel hij, tijdens zijn werk, van twee meter hoogte en brak vijf ribben. Afgezien van de enorme schrik en het besef hoe het af had kunnen lopen, was er de onzekerheid of onze vakantie door kon gaan. Gelukkig hadden we dit jaar, vanwege de slechte gezondheid van mijn vader, er sowieso voor gekozen om in Nederland te blijven. Anderhalve dag voor we op vakantie zouden gaan werd John uit het ziekenhuis ontslagen en kregen we een ‘go’ om op vakantie te mogen gaan. John herstelde wonderwel snel en goed! En we hebben twee superfijne, heerlijke weken op de Veluwe gehad.

Highlights

Afgezien van de dieptepunten waren er zeker ook heel veel hoogtepunten, die ik toch niet wil laten overschaduwen of vergeten. Dus tijd om stil te staan bij alle mooie dingen van dit jaar.

Horizon Taal

In september 2018 was ik op schrijfretraite van Marlen Visser. Op de prachtige locatie Montesoffio in Italië was het samen met een geweldig gezelschap van medeauteurs fijn schrijven, praten, lachen en heerlijk eten. Begin maart dit jaar kwam de schrijfbundel Horizon Taal uit, met verhalen van deelnemers van alle schrijfweken, -weekenden en -retraites van Marlen van de afgelopen jaren. Het verhaal dat ik hiervoor schreef zal ik binnenkort ook hier plaatsen op de pagina korte verhalen. Omdat John mee was met mij (hij deed niet mee aan de schrijfretraite) en in Italië al geïnspireerd raakte om een kort verhaal te schrijven, staat ook hij met zijn verhaal in de bundel. Onze eerste, echte, publicatie. Iets waar ik nog steeds heel trots op ben.

Horizon Taal

Opleiding tot redacteur

Net voor mijn vader zijn tweede operatie onderging – en we dus nog dachten dat hij beter zou worden – besloot ik om een opleiding te gaan volgen: de redacteursopleiding van de Schrijversacademie. Het was een zeer leuke, interessante, maar ook erg intensieve opleiding. Eigenlijk te veel naast een parttime baan, een parttime onderneming en een zieke vader. Als ik geweten had hoe het mijn vader af zou lopen, was ik niet aan de opleiding begonnen. En was het op de lange baan terecht gekomen. Achteraf gezien dus maar goed dat ik het niet wist…

terugblik 2019

Weekend Londen

In April gingen we een heerlijk weekend lang naar Londen. Research doen voor mijn kinderboek, maar ook heerlijk genieten samen van deze prachtige stad.

terugblik 2019
Notting Hill

Vakantie

Zoals gezegd was onze vakantie op de Veluwe, ondanks Johns ongeluk kort daarvoor, heerlijk! Het weer was top, sommige dagen zelfs zomers warm, het vakantiepark was geweldig en het huisje super. Het werden twee weken lang genieten van stadjes bezoeken, wandelen, fietsen (wonderwel kon John slechts vijf dagen na het ongeluk alweer rustig aan op de racefiets rijden!), lezen, handwerken, barbecueën, open haardvuurtjes, koffietjes drinken, zwemmen en de tijd met elkaar.

Veluwe

Hartverwarmend

Toch ook een highlight vind ik het overweldigende medeleven van iedereen op het ongeluk van John en op het verlies van mijn vader. Echt hartverwarmend alle berichtjes, appjes, mailtjes, kaartjes en DM’s op Facebook, Instagram en Twitter. Bedankt allemaal!! <3

Van parttime naar fulltime ondernemen in 2020

In het laatste kwartaal nam ik het besluit om mijn parttime baan in een winkel op te zeggen en fulltime ondernemer te worden. Na twee jaar parttime ondernemen zat ik hier natuurlijk al een hele tijd over te denken, maar de vraag is altijd wanneer is het juiste moment om de stap te wagen. Na een langdurende en rommelige periode op mijn werk met ook nog een aantal reorganisaties, en na overleg met het thuisfront, nam ik het besluit dat januari 2020 het moment is. Yeah! Vandaag is mijn allerlaatste werkdag voor een baas. Yeah!

portfolio

Coaching

Door de redactieopleiding merkte ik hoe ontzettend leuk ik het stukje auteursbegeleiding vind. In combinatie met de keuze om te stoppen met mijn parttime baan later dit jaar, kwamen de kriebels om daar nu iets mee te gaan doen weer naar boven. Eigenlijk zat ik daar al heel lang aan te denken, maar wist ik nog niet goed hoe, in welke vorm dan en wanneer. Nu ik volledige met mijn onderneming aan de slag ga, wil ik mij ook op het geven van schrijfcoaching gaan focussen. Over Schrijven Gesproken zal vanaf januari 2020 op drie pijlers komen te staan: schrijven, redactie en coaching. Dat houdt concreet in:

 • Schrijven: naast het schrijven van mijn eigen boeken, schrijf ik als tekstschrijver voor meerdere opdrachtgevers. Daar schrijf ik zeer gevarieerde dingen voor. Zoals artikelen, blogs, webteksten, social media posts, commerciële teksten en ghostwriting van blogs en boeken.
 • Redactie: het redigeren van teksten. Zoals het persklaarmaken en corrigeren van manuscripten voor uitgeverijen. Maar ook het redigeren van artikelen, teksten en verhalen behoren hiertoe. Evenals het schrijven en herschrijven van teksten.
 • Coaching: het helpen en begeleiden van (beginnende) auteurs. Dat kan gaan om enkel manuscriptbegeleiding, of een coachingsgesprek om je weer op weg te helpen, een sparringpartner te zijn, of ook een coachingstraject om je bij meerdere stappen op de weg van het schrijven van je boek tot het uitgeven te helpen.

Om die laatste pijler goed uitgewerkt te krijgen én om als ondernemer te groeien zodat ik er fulltime van kan leven, ga ik vanaf januari met ondernemerscoach Mira aan de slag. Om het beste uit mijzelf als ondernemer te halen en om op de beste manier anderen te kunnen coachen. Dat Mira op mijn pad kwam eind dit jaar is zeker ook een highlight in deze terugblik 2019 waard!

Logo en huisstijl

Na bijna twee jaar ondernemer te zijn ontwierp ik dit jaar eindelijk (werd ook echt wel eens tijd ook) mijn logo en huisstijl. Dit als indirect gevolg van het coachingstraject waar ik bij Mira aan deel neem.

Website banner

2019-2020

Terugblik 2019: Het was een bewogen jaar voor mij, maar naast de verdrietige dingen heeft het mij ook heel veel mooie dingen gebracht. Ben ik gegroeid en klaar voor nieuwe stappen. Op naar 2020, op naar een next level!

Om af te sluiten…

… nog een paar korte highlights uit mijn terugblik 2019 :

 • Ik las meer boeken dan ooit tevoren in één jaar! Binnenkort meer hierover. 😊
 • Tijdens NaNoWriMo ben ik begonnen aan mijn tweede kinderboek. Door de omstandigheden met mijn vader heb ik niet de hele NaNo aan mijn boek besteed, maar veelal andere dingen geschreven, maar het begin is er!
 • De bezoekersaantallen op mijn site zijn dit jaar bijna verviervoudigd ten aanzien van vorig jaar!! Mede doordat ik eind vorig jaar een pagina op Facebook aangemaakt heb en mensen via dat medium makkelijker door kunnen klikken naar mijn website dan via Instagram of Twitter bijvoorbeeld.
 • Ook het aantal volgers op mijn Facebookpagina (die pas sinds oktober 2018 bestaat) is dit jaar enorm toegenomen!
 • In het voorjaar genoten we van de bloemenpracht in de Keukenhof, waar ik als kind voor het laatst geweest was.
 • Van de zomer nam John mij twee keer mee voor een romantisch tochtje in een roeiboot. Dat is net zoiets als dat je geliefde een serenade onder je balkon houdt. *zwijmel*
 • Zag ik op vakantie voor het eerst in mijn leven een vliegenzwam in het echt!
 • Schreef ik het afgelopen jaar maar liefst ruim 189.700 woorden!
 • En werd dit onbedoeld mijn langste blog van het jaar, haha.

Wat zijn jouw hoogtepunten van het afgelopen jaar?

Een hele fijne en vooral veilige jaarwisseling toegewenst en tot volgend jaar!

Groetjes, Giovanna

16 Reacties

 1. zegt:

  Wat een veelbewogen jaar heb je gehad met mooie en ook mindere momenten. Jaloers op je trip naar Londen<3
  Altijd leuk om te lezen zo'n terugblik.

  Een fijn 2020 gewenst.

  1. Dankjewel! Voor jou ook een heel fijn 2020!
   Londen was echt super, ja. Ik had het ook goed gepland en uitgedacht van te voren en wist wat ik graag wilde zien. Daardoor hebben we wel alles uit de citytrip kunnen halen. 🙂

 2. zegt:

  Altijd leuk om zo’n terugblik te lezen!

  1. Vind ik ook altijd! 🙂

 3. zegt:

  Wat een heftige dingen! Maar gelukkig ook veel mooie dingen. Ik hoop dat 2020 een geweldig jaar voor je gaat worden!

  1. Dankjewel! Dat hoop ik ook! 🙂

 4. zegt:

  Een heel bewogen jaar heb je beleefd… mooi geschreven en je hebt hele mooie stappen gezet. Ik volg je blog heel graag en kijk uit naar de ontwikkelingen. Heel fijn Nieuwjaar x

  1. Dankjewel voor je complimenten en wat leuk om te horen! 🙂
   Voor jou ook een heel mooi en fijn nieuwjaar!

 5. zegt:

  Jaaroverzichten vind ik altijd leuk om te lezen! Heel verdrietig dat je dit jaar afscheid hebt moeten nemen van je vader. Veel sterkte daar ook in de komende tijd.
  Gelukkig is het met John allemaal goed afgelopen, ik wens jullie samen een heel goede jaarwisseling toe en het beste voor 2020!
  Ook heel tof om over je plannen te lezen voor het nieuwe jaar, ik ben heel benieuwd!

  1. Jaaroverzichten vind ik ook altijd zo leuk om bij een ander te lezen. 🙂
   Dankjewel voor de sterkte wensen, heel lief!
   Bedankt voor jou ook een hele fijne jaarwisseling en al het moois voor 2020! ✨

 6. Lianne zegt:

  Wat mooi om te lezen! Vervelend dat die gebeurtenissen met John en je vader een dieptepunt waren en dat je je vader met je feestdagen moest missen, maar desondanks heb je weer mooie stappen gezet! Met je opleiding, je logo, je kinderboek en de stap om fulltime te ondernemen. Je bent hartstikke goed bezig en hopelijk wordt door al die mooie dingen 2020 een beter jaar! <3

  1. Dankjewel! Heel lief! Dat hoop ik ook! 🙂
   Voor jou ook een mooi 2020 toegewenst! Dat het een mooi, gelukkig en gezond jaar zal worden!

 7. Ilona Wielinga zegt:

  Je hebt zeker een jaar gehad met een aantal dieptepunten, maar ook een aantal mooie hoogtepunten. Wel ontzettend jammer dat je de kerst zonder je vader moest vieren, wel mooi dat jullie het allemaal samen hebben gevierd.
  En heel veel succes met het werken als zelfstandig ondernemer! Ik hoop dat 2020 een mooi jaar voor je gaat worden. Zowel zakelijk als privé natuurlijk.

  1. Het was zeker mooi dat we kerst samen hebben kunnen, met mijn vader in gedachten bij ons.
   Dankjewel! Daar ga ik voor, zowel zakelijk als privé inderdaad.
   Voor jou ook een heel mooi, creatief en succesvol jaar!

 8. zegt:

  Je hebt zeker een paar heftige gebeurtenissen meegemaakt dit jaar. Gelukkig is het ongeluk van John uiteindelijk goed afgelopen, maar wel intens verdrietig dat je je vader nu helaas moet missen.
  Gelukkig waren er ook mooie momenten en heb je veel mooie stappen mogen zetten. Wat geweldig gaaf dat je volgend jaar fulltime gaat ondernemen! Ik weet zeker dat je het geweldig zult doen. Ik wens je een fijne jaarwisseling en alvast een heel mooi, gezond én succesvol 2020 toe 🙂

  1. Dankjewel, wat lief dat je dat zegt. Ik ga ervoor dat het een groot succes zal worden. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in! Een fijne en romantische jaarwisseling toegewenst! Geniet van jullie eerste Oud & Nieuw samen. En een prachtig, gelukkig en succesvol nieuwjaar toegewenst! ✨

Reacties zijn gesloten.