Social media schema maken

Wil je wat meer structuur aanbrengen in je social media posts? Dat kan zeker handig zijn als je een onderneming hebt of jezelf als merk profileert. Bijvoorbeeld als schrijver zijnde. Een social media schema kan je dan helpen. Zo’n schema geeft je structuur en houvast. Er bestaan vaste schema’s, maar je kan ze ook heel goed zelf maken. Wat je wilt posten hangt van jouw interesses, werk en hobby’s af.
Spontaan

Het liefst post ik heel spontaan net wat er in mij opkomt. En dat doe ik ook regelmatig. Vind ik het prettigste ook. Maar wanneer ik het een periode erg druk heb met schrijven en werk, merk ik dat een leuke post plaatsen er gauw bij inschiet. En dat vind ik jammer. Dan heb ik een mooie foto gemaakt en vergeet ik hem te plaatsen, wanneer ik er een week later aan denk is die vaak al niet meer van toepassing. Bijvoorbeeld dat ik een boek uit had en daar wat over wilde posten. Maar een week later ben ik alweer in een ander boek bezig en is dat ene boek al niet meer up-to-date. Door het maken van een social media schema en het inplannen van posts (hier komt binnenkort een blog over) hou je structuur en overzicht.

Wat is een social media schema

Een social media schema is niet veel meer dan een handig overzicht wanneer je wat wilt gaan posten. Van tevoren bedenk je wat je allemaal zou willen posten (het soort foto’s (werk, boeken die je leest, je lunch etc.) en op welke dag je dat het liefst zou willen doen. Op een vast moment op de dag kun je dan even je schema checken en weet je weer wat je wilde gaan posten.

Mocht je nog geen idee hebben hoe je zo’n schema op kun zetten, hieronder een voorbeeld. Voel je vrij om hem te gebruiken en aan te passen.

Social media schema
Voorbeeld schema

Maandag

Motiverende tekst (motivational monday) of quote (bijvoorbeeld uit je nieuwste boek)

Dinsdag

Foto van notitieboekje, pennen, pc, manuscript of je nieuwste aankopen

Woensdag

Omgevingsfoto

Donderdag

Selfie of andere foto van jezelf (met collega schrijver bijv.) of een Throwback Thursday foto

Vrijdag

Call to action; foto met caption als “wat zijn jouw plannen dit weekend?” “Aan wat voor verhaal werk jij?”

Zaterdag

Foto koffie kopje, zonsondergang, relaxing

Zondag

Stapeltje boeken (favorieten, nog te lezen etc.)

 

Wat voor foto’s post jij graag?

Groetjes,

Giovanna Jansen

 

Meer Social Media tips? Kijk dan ook eens hier.

7 Comments

 1. Darina

  25/11/2018 at 11:03

  Handig zo’n schema! Ik post eigenlijk ook gewoon waar ik zin in heb, maar soms heb ik geen inspiratie en dan is zo’n schema erg handig.
  Darina blogde over…Vijf keer typisch Parijs #5My Profile

  1. Giovanna Jansen

   25/11/2018 at 19:04

   Ja precies, je kunt lijstje gewoon als reminder lijstje of spiekbriefje gebruiken als je even geen inspiratie hebt.

 2. Lianne Reijntjes

  25/11/2018 at 17:06

  Zo’n schema is erg handig! Ik heb het ook wel vaker geprobeerd, maar dan schoot het er toch een beetje bij in of liep ik vast doordat ik niets had om die dag over te posten. Ik moet een makkelijkere manier voor mezelf gaan bedenken!

  1. Giovanna Jansen

   25/11/2018 at 19:06

   Gewoon uitproberen wat voor jou werkt. Je kan ook op een vaste dag in de week kijken wat voor foto’s je hebt en de komende week zou willen plaatsen. Of wat er de komende week actueel is (boekenweek, filmpremière, feestdag etc.) en waar je dan een foto van zou willen maken en posten.

 3. Anne

  27/11/2018 at 16:39

  Ik werk ook (bijna) altijd met een contentplanning. Op die manier kan je net wat beter een verdeling maken over de week. Anders zou ik waarschijnlijk 3 dingen achter elkaar plaatsen en dan weer een week niets hahaha.
  Anne blogde over…Vriendlief en ik deden een roofvogelworkshop en dat was GAAF!My Profile

  1. Giovanna Jansen

   28/11/2018 at 01:07

   Haha ja precies dat heb ik zonder planning ook altijd!

 4. Lou

  22/01/2019 at 09:34

  Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Superb
  choice of colors!
  Lou blogde over…LouMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: