herfst
Blog

September 2022 | een overzicht

Het is alweer het einde van de maand, dus is het weer tijd voor een nieuw maandoverzicht. Met september kwam de herfst en de lang uitgebleven regen in zicht. Wat er nog meer kwam deze maand, lees je in deze blogpost.


September 2022

 • In september genoot ik van twee weken welverdiende vakantie. In juni waren we in Frankrijk geweest, en nu gewoon lekker in een huisje in Nederland. Twee huisjes eigenlijk. Een week eentje in Limburg en een week een huisje in Friesland.
 • Nou vinden sommige mensen dat een rare combinatie, maar bestaan er ook goede combinaties in provincies? Het had trouwens wel een reden, die provincies.
 • We doen namelijk mee aan de Long term NL challenge, een challenge om in alle 344 gemeenten van Nederland gefietst te hebben. In Noord-Limburg en Friesland waren nog best wat gemeenten waar we nog nooit hadden gefietst, dus vandaar die keuze. Nou stopt de Long term-website helaas per morgen, maar gelukkig heeft Wielervrienden het overgenomen en kunnen we rustig verder met het halen van deze challenge.
 • De stand tot nu toe? Pas drie provincies hebben we echt helemaal: Zuid-Holland, Utrecht en door de vakantie nu ook Limburg. De planning was om deze vakantie ook Friesland en Groningen te halen, maar omdat we toch best veel regendagen hebben gehad viel dat plan letterlijk in het water. Verder hebben we veel provincies al deels, voor de helft of zelfs al meer.
 • Het lastigst te halen zijn overigens de Waddeneilanden, die dus elk ook een eigen gemeente zijn. Je bent met een Waddeneiland ongeveer een dag kwijt om één gemeente te fietsen. Terwijl je anders in een rit gemakkelijk meerdere gemeenten bij elkaar fietst. Maar voor de Waddeneilanden betekent het eerst met de auto naar de plek van afvaart, dan met de boot, daar een fiets huren en rondfietsen, wachten op de boot en weer terug. En dan nog weer met de auto terug. Nou klinkt dat misschien alsof dat best snel kan, maar tel daarbij op dat de bootreis naar een Waddeneiland (afhankelijk van het eiland én de wind) ongeveer een uur heen en een uur terug duurt. En dan heb je nog dat je soms twee uur of langer moet wachten voor je de volgende boot terug kan nemen. We zijn dan ook blij dat het ons gelukt is om deze vakantie in ieder geval Terschelling en Ameland voor de challenge gefietst te hebben. Wat dus twee dagen kostte… Met Schiermonnikoog van vorig jaar zitten we op drie van de vijf.
 • De score in totaal? We zitten nu op 78% van alle gemeenten in Nederland. Dat ziet er zo uit op de kaart:
september 2022
 • In België hebben we een paar jaar geleden een aantal keer gefietst in de Ardennen, maar helaas deden we toen niet aan deze challenge mee, anders zouden we nu al best wat meer gemeenten hebben daar. Sinds de challenge zijn dat er maar 11 (van de 581). Maar goed eerst maar heel Nederland halen, dan wordt België de volgende uitdaging.
 • Ja die regen dus, het is echt herfst ondertussen na een lange, warme en droge zomer. Ondanks dat ik wel klaar was met al die hittegolven en dat de regen hard nodig was, is het wel weer even wennen dat het een stuk kouder is en je ineens weer een lange broek, dichte schoenen en een jas aan moet. En nat regent van tijd tot tijd.
 • Maar het leverde wel al na een paar regendagen een boel mooie paddenstoelen-foto’s op. Je snapt dan ook meteen waar de uitdrukking ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’ vandaan komt. Ineens waren ze er!
september 2022
 • September 2022 in één woord: vakantie!
 • Mijn woord voor oktober wordt: nieuw! Een aantal nieuwe en leuke dingen en uitdagingen komen eraan.
 • Zo komt er binnenkort weer een live dag voor de coachingsklanten die een schrijfcoachtraject bij mij volgen. De vorige was afgelopen mei en zeer geslaagd. Ik ben dus druk bezig met alle voorbereidingen, ideeën uitwerken en een programma maken en alles plannen.
 • Over planners gesproken, toevallig liep ik vorige week tegen een hele leuke, nieuwe agenda voor het komende jaar aan. Ik had eerder al wel wat rondgekeken, maar zag nog geen geschikte. Te groot (moet wel in mijn tas passen) of te klein (je moet er wel wat meer dan één woord per dag in kunnen zetten…). Of de week niet op één spread (dubbele pagina naast elkaar). Dat vind ik echt een vereiste, anders wordt het heel onoverzichtelijk en even snel weken tellen is er ook niet bij als een week verdeeld is over drie of vier pagina’s. En ja, leuk en vrolijk vind ik toch ook een voorwaarde voor een agenda. Saai, suf en kleurloos gaat aan mij voorbij. Een agenda met ringband vind ik onpraktisch in mijn tas. Tenzij ik met mijn agenda ook gelijk mijn sleutels, lippenbalsem en een pen eruit wil trekken. En klein detail: een agenda met alleen een heel kalenderjaar heeft ook de voorkeur. Dus schoolagenda’s vallen af, evenals agenda’s die 16 of 18 maanden bevatten.
 • Ik verwachtte lang te moeten zoeken voor ik een geschikte nieuwe agenda zou vinden. Want tot nu toe viel wat ik zag in diverse boekhandels en kantoorartikelwinkels in minstens één van bovengenoemde categorieën af. Dus groot was mijn verbazing toen ik vorige week even snel door Action liep voor een schoonmaakmiddel en daar ineens mijn toekomstige agenda zag liggen. Vallend in alle goede categorieën. Zelfs John vond het meteen een agenda voor mij. En ja, dat is ook niet gek, want hij is net zo leuk als mijn huidige agenda (zie foto), die overigens van Paperclip is en niet bij Action vandaan kwam.
september 2022
 • Oktober wordt voor mij ook de maand van ‘preptober’ want NaNoWriMo (november) komt er ook al weer gauw aan. Nou ken je de term NaNoWriMo misschien wel, ik doe al een paar jaar mee, dus heb je mij daar vaker over gehoord. Maar over preptober niet. En dat komt omdat ik met NaNoWriMo zoals zij dat noemen een pantser ben. Dat is iemand die niet plot maar meteen begint. Met NaNoWriMo plot ik tot nu toe nooit. Ik doe voor de zevende keer mee dit jaar en alle voorgaande zesde keer dacht ik: ik doe niet mee, of misschien wel maar ik weet niet met wat. Om dan één, twee dagen van te voren, zonder plan en zonder idee, te bedenken dat ik uiteraard wél mee doe. Maar dit jaar wordt het anders.
 • Ik ga namelijk vanaf november een boek schrijven als ghostwriter, voor iemand anders. En NaNoWriMo komt voor mij dus zeer gelegen, omdat ik dan ga beginnen en vanwege de deadline graag die 50.000 woorden er met NaNoWriMo alvast uitgooi.
 • Waardoor ik deze keer dus al weet wat ik ga schrijven in november, dus niks geen pantserbadge voor mij dit jaar, ik ga plotten! Oktober wordt de maand van research doen en diegene te interviewen om de input (en diens levensverhaal) op papier te kunnen krijgen.
september 2022
september 2022

September 2022 favorieten

Boeken:

 • Mevrouw mijn moeder – Yvonne Keuls
 • Geluk in het spel – Jill Mansell
 • Word nooit groot – Roald Dahl & Quentin Blake
 • De buitenjongen – Paolo Cognetti
 • Mijn vader, alzheimer en ik – Esmir van Wering
 • Manifesteren kun je leren – Willemijn Welten
 • De Cock en de moord in het circus (#72 ) – Baantjer
 • Happy yogi – Lou-Lou van der Land
 • Uit onverwachte hoek – Tamara Haagmans
 • Berichten van het Blauwe Huis – Hella S. Haasse

Dankbaar voor:

 • Vakantie!
 • Zomerse dagen
 • Heerlijk buiten zijn en fiets- en wandelweer
 • De regen voor de natuur
 • Mooie natuurfoto’s kunnen maken
 • Fijne momenten samen met familie
 • Zonsopgangen en zonsondergangen zien

Quote: Consistent action creates consistent results – unknown

Uitjes: Uit eten in een kasteel; dagje Valkenburg; dagje Sneek; naar Joure; fietsen op Terschelling; fietsen op Ameland

Fijn om te doen: fietstochten maken en genieten van de natuur

Wat is jouw mooiste highlight van september 2022?

Groetjes, Giovanna

8 Reacties

 1. zegt:

  Wauw geweldig hoor die fiets challenge. En je hebt zoveel moois in Nederland. Hier ook dit jaar lekker naar Terschelling geweest.

  1. Ja Nederland heeft zo veel mooie plekken en gebieden! Leuk dat je ook naar Terschelling bent geweest, een mooi eiland vond ik het.

 2. Echt een super leuke challenge als je van fietsen houdt. Jullie zijn al goed op weg zeg.
  Lekker dat je nog even vakantie had in september.

  1. Ja wel hè? Dank je wel.
   Was heerlijk inderdaad!

 3. zegt:

  Wat een geweldige fietschallenge is dat! Ik vind dat jullie al een heel eind zijn.

  1. Dank je, ja we waren echt al ver inderdaad.

 4. zegt:

  Wow, zoveel gemeentes al doorgefietst, mooie challenge! En heerlijk dat je zo’n mooie vakantie hebt gehad. Geweldig dat je als ghostwriter een boek gaat schrijven. Mijn hoogtepunt deze maand was ook de vakantie naar Frankrijk en Spanje. Zo lang naar uitgekeken en het was zo fijn!

  1. Dankjewel. Zo heerlijk dat je naar Frankrijk en Spanje op vakantie bent geweest!

Reacties zijn gesloten.