september 2021
Blog

September 2021 | een overzicht

De maand september is alweer voorbij, wat betekent dat het weer tijd is voor een maandoverzicht. September kende, misschien als de enige van de zomermaanden, best aardig wat mooie, zomerse dagen. Dat betekende genieten in het zonnetje. September betekende ook dat ik een aantal hele leuke klussen had, én dat het tijd was voor onze vakantie. Wat deze maand verder te bieden had, lees je in deze blog.


September 2021

 • De eerste vrijdag in september was het zo ver: vakantie. Eind van afgelopen voorjaar, begin van de zomer, was het allemaal nog erg onzeker hoe het deze zomer zou verlopen met het coronavirus en vonden we het verstandiger om dit jaar ook nog in Nederland te blijven. En waarom ook niet, Nederland is zo mooi en gevarieerd! We hadden drie weken vakantie en verbleven telkens een week in een leuk vakantiehuisje op een vakantiepark in een andere provincie. Eerst gingen we naar Noord-Limburg, de tweede week naar Drenthe en de derde week verbleven in het noordelijkste puntje van Groningen, aan het Lauwersmeer. In alle provincies hebben we heerlijk rondgefietst en genoten we van de rust, de natuur en heerlijk veel groen.
 • Vanuit Groningen gingen we zowel met de auto als met de racefiets regelmatig even Friesland in. Ook namen we een keer de boot naar Schiermonnikoog. Ondanks dat de oversteek op de kaart een kippenstukje lijkt, doet de boot er 45 minuten over. Wat op zich ook al een leuk, rustgevend uitje is. Eenmaal op Schiermonnikoog huurden we meteen van de boot af een paar stadsfietsen en toerden we de hele middag zo’n 33 kilometer over het eiland. We waren beide nog nooit op dit Waddeneiland geweest en waren verrast over de enorme natuurpracht en de weidsheid van een op zich toch best smal eiland. Het bijzondere was dat we van te voren gepland hadden om op de woensdag in die week te gaan, het dinsdag met windkracht 7 stormde en regende, het donderdag nog erger was, maar die woensdag ertussen heerlijk zomers was! Met maar liefst 24 °C. Echt een cadeautje bij een toch al mooi uitje!
 • Verder fietsten we heel veel en maakten ook wat bijzondere tochten. Zo fietsten we Brabants Mooiste, een georganiseerde fietstocht door het Brabantse landschap. We fietsten door America (Noord-Limburg 😉). Zagen nog-niet-uitgebloeide hei in zowel Brabant als in Drenthe. Namen af en toe met fiets en al een pontje. We fietsten naar het nieuwe huis van mijn broer en schoonzus, die sinds eind vorig jaar in Drenthe wonen. Ook in Drenthe plande ik een fietsroute waarmee ik langs zo’n 10-15 hunebedden kwam. In Groningen fietsten we op de dijk – aan het bovenste einde van het land, zeg maar – tussen de schapen door. En op een andere tocht, in Drenthe, fietsten we langs alpaca’s, wallaby’s, geiten, pauwen, schapen, koeien en paarden.
september 2021
 • Terwijl ik vorige maand de meeste foto’s in één maand tijd maakte, geloof ik, schoot fotograferen er gek genoeg in het begin van september best bij in. In ieder geval de eerste twee weken van de maand. Ondanks de vakantie. Toen ik mij dat realiseerde pakte ik meteen wat vaker mijn camera erbij. Niet dat foto’s maken moet natuurlijk, maar ik vind het erg leuk en dus best jammer als het er dan te vaak bij inschiet. Ik denk zelfs dat ik de laatste week van de vakantie de meeste foto’s maakte van de hele vakantie. Wellicht ook omdat we toen de meeste dingen ondernamen. 😉
 • Zo gingen we in de laatste week twee keer naar een botanische tuin. De Kruidhof in Buitenhof (Friesland) is een schitterende en gevarieerde botanische tuin en veel groter dan we van buitenaf verwachte. Hoewel, is dat niet altijd zo? Misschien komt het door de naam, dan verwacht je eerder een lief, klein kruidentuintje, in plaatst van een 3,5 hectare grote tuin, inclusief boomgaarden met bijzondere appel- en perenbomen. En we gingen naar de Hortus in Haren (Groningen). Foto’s van de Chinese tuin daar kon je onlangs al zien bij de blog over creativiteit.
 • We gingen naar De theefabriek in Houwerzijl voor een high tea en een bezoekje aan het theemuseum. En ik kocht een heerlijk theetje in de theewinkel.
 • Ook erg leuk was dat in de tweede week van onze vakantie mijn zoon, schoondochter en kleindochter van 8 maanden langs kwamen op ons vakantieadres en gezellig een nachtje bleven logeren. Geweldig leuk was het om met z’n allen naar het zwembad te gaan (en dat ik dat zeg, als niet-waterliefhebber, dat zegt heel wat). En de kleine Laura genietend te zien ronddobberen in haar zwemband, ook wel een baby float genoemd. Het ideale is dat een kleintje op deze manier ook veilig mee kan in het gewone bad, zonder dat je de hele tijd een natte, glibberige baby in je armen hoeft te houden. Maar ook zonder zwemband, zittend met ons in het babybadje, was ze als een vis in het water, in haar schattige roze pandabadpakje. Je zou er toch bijna weer klein door willen zijn…
september 2021
 • Nou moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat ik wel ook gewerkt heb in de vakantie. Met de lockdowns vorig jaar en de eindeloos lange lockdown dit jaar kwam er een periode toch best minder werk binnen, waardoor buffers aangesproken moesten worden. En ook al heb ik de afgelopen maanden gelukkig wel weer genoeg werk binnengekregen, de buffers moeten toch ook weer aangevuld worden. Dus extra werk was welkom. Het heerlijk werken in een groene, rustige omgeving en daarnaast veel buiten zijn, maakte dat het toch wel als vakantie voelde.
 • Qua weer hadden we in de vakantie zoals eerder gezegd heerlijke zonnige dagen, maar ook koude, herfstige dagen. Dat paste ook wel bij wat we in de natuur zagen: zowel veel groen en vrolijk bloeiende bloemen, als herfstige bomen en paddenstoelen.
 • Ondanks dat eekhoorns er natuurlijk altijd zijn, hoort het toch gevoelsmatig vooral bij de herfst (misschien omdat ze dan zo extra in de weer zijn met eikeltjes verzamelen voor de winter?). Dat ik er af en toe een spotte op vakantie was erg leuk. Maar er eentje goed vastleggen op de foto is een ander verhaal… Verder dan de miserabele poging op de foto bij dit overzicht kwam ik helaas niet… Ze zijn zo snel en verschijnen het liefst als je nét geen camera bij de hand hebt.
 • Wat we wel volop zagen waren minibiebjes (die gelukkig niet snel wegschoten), en zo leenden en ruilden we boeken door het hele land. Zelfs op Schiermonnikoog hadden we een minibieb gespot!
september 2021
 • In september 2021 las ik 14 boeken (waarvan 7 favorieten, en 6 om te corrigeren of persklaar te maken voor uitgeverijen en voor particulieren).
 • Zo corrigeerde ik het nieuwe boek van Saskia Noort, Hoe nu verder?, het nieuwe boek DNA tot Z van Jim en Dolf Jansen, en de midprice editie van het eerder uitgekomen boek Mijn verhaal Becoming van Michelle Obama. En ondanks dat ik die laatste toen het uitgekomen was al gelezen had, was het leuk om er nu nog een extra, laatste correctieronde voor te mogen doen. En ik mocht het nieuwste Simpel & Lekker kookboek persklaarmaken, en het kookboek van een heel bijzonder project, mag ik helaas nog niet meer over vertellen.
 • Ook erg leuk waren de klussen die ik voor een paar particulieren mocht doen. Zo leuk dat ook particulieren, zowel in Nederland als in België, mij steeds meer weten te vinden voor redactiewerk. Zoals voor het persklaarmaken of het corrigeren van hun manuscript. Ik doe dit al jaren voor uitgeverijen, en dus ook steeds meer voor particuliere klanten.
 • O, dat herinnert mij eraan dat ik nog een keer zou uitleggen wat persklaarmaken nou precies is. Ieder boek – in ieder geval als deze door een uitgeverij uitgegeven wordt – doorloopt een aantal fases. Nadat de schrijver klaar is met schrijven en herschrijven kijkt de redacteur van de uitgeverij ernaar en geeft feedback, waar de auteur nog weer mee aan de slag gaat. Dan komt de persklaarmaker in beeld. Die loopt het uiteraard na op spel- en typfouten. Daarnaast geeft die het aan als er dingen niet kloppen (er inconsistenties zijn), er van het plot wordt afgeweken, dingen te uitgebreid of juist te onuitgewerkt zijn etc. en herschrijft indien nodig slecht lopende zinnen. De persklaarmaker kijkt er dus niet alleen taalkundig naar, maar ook inhoudelijk. Het persklaarmaken wordt ook wel uitgebreide redactie genoemd. Dit gebeurd bij boeken uitgegeven via een uitgeverij standaard, maar is voor particulieren ook aan te raden.
 • Naast de boeken die ik op vakantie las, las ik ook andere dingen. Ik nam een stapel (onbedoeld door het jaar heen verzamelde) tijdschriften mee op vakantie. Ondanks dat ik tijdschriften lezen leuk vind, kom ik er om de een of andere reden nooit aan toe buiten de vakantie. (Dat zou best eens te maken kunnen hebben met het feit dat als ik iets lees, het een boek is, gok ik zo…) Maar goed, zo kwam het dat ik afgelopen maand o.a. de kerstedities van Libelle’s, Margrieten, Flair’s en Santé’s uit 2020 las… Kan op zich leuk zijn, maar toch ook wel weer wat achterhaald, lezen over kerst in lockdowntijd… Hopelijk ga ik vanaf nu een tijdschrift gewoon meteen lezen als ik er een koop. En hopelijk hoeven we nooit meer een kerst in lockdown mee te maken!
 • Kerst… het lijkt zo onwijs ver weg nog. Toch is het over minder dan 3 maanden al zo ver. Sterker nog, over 3 maanden zitten we al in het nieuwe jaar! Ligt het aan mij of gaat het ineens heel snel?
 • In september plaatste ik 8 blogs:
 • Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over afgelopen maand, maar het is al een tamelijk lange blog geworden, en voor jullie verveeld afhaken is het denk ik tijd om te stoppen. 😉
botanische tuin

September 2021 favorieten

Boeken: Daan – Tessa de Loo; Rose Harbor voor altijd (#5) – Debbie Macomber; Het Happiness Project – Gretchen Rubin; Het ministerie van oplossingen en het veel te volle huis (#3) – Sanne Rooseboom; Mijn verhaal Becoming (Midprice editie) – Michelle Obama; Hoe nu verder? – Saskia Noort; Waarom je kinderboeken moet lezen, zelfs al ben je oud en wijs – Katherine Rundell
Ochtendroutine vakantie: douchen, aankleden, meditatie (Headspace), relaxed ontbijten, plannen voor de dag maken, wat lezen, wat werken en fietsen. 😊
Uitjes: Botanische tuin De Kruidhof; Botanische tuin Haren; fietsen; Brabants Mooiste fietstocht gefietst; fietsen op Schiermonnikoog; uit lunchen; uit eten; high tea; koffietjes op een terras; eten bij een Chinees Wok restaurant; naar het zwembad. 😉
Natuur: paddenstoelen, eekhoorns, herfstbladeren, eikeltjes en heel veel bloemen.
Bloem/plant: herfsttijloos, zonnebloemen, rozen, Oost-Indische kers, Echinacea; eigenlijk te veel om op te noemen als je naar twee botanische tuinen gaat…
Quote: It’s kind of fun to do the impossible – Walt Disney

Wat is jouw mooiste highlight van september 2021?

Groetjes, Giovanna

8 Reacties

 1. Zo te lezen hebben jullie een heerlijke vakantie gehad! Wat een leuke uitstapjes hebben jullie ook gedaan. En de foto’s word ik echt blij van. Lekker zomerse kiekjes!

  1. Dankjewel! Ja, was echt genieten. 🙂

 2. zegt:

  Wat hebben jullie een prachtige vakantie beleefd. Mooie foto’s. Leuk die minibieb, die ben ik ook veel tegengekomen. De botanische tuin en de theefabriek ga ik onthouden.

  1. Dank je! Leuk dat jij ook veel minibiebs hebt gezien. En die botanische tuin en de theefabriek zijn zeker aanraders!

 3. zegt:

  Wat een heerlijke vakantiefoto’s! Dat ruilen van boeken door het hele land lijkt me echt leuk. Toch een groot voordeel van die minibiebs, als je langere tijd van huis bent. Scheelt je een hoop gesjouw moet boeken (zoals ik vroeger; ik nam op vakantie een aparte tas mee voor de stapels boeken).

  1. Dankjewel! Ja dat maakt het ruilen van boeken nog leuker, dat je overal minibiebs tegenkomt. En dat je dan in de ene iets ruilt, en dat na het lezen later weer ergens anders in het land voor iets anders kan ruilen. Optimaal rondzwerven van boeken. 😉
   Haha, nou die stapels boeken (en mijn e-reader) had ik evengoed mee, ik wist van te voren nog niet dat we zo veel minibiebjes tegen zouden komen. En om nou op vakantie zonder boeken te komen te zitten… 😉

 4. Wat leuk om te lezen, dat je ook de Kruidhof in Buitenpost hebt bezocht.
  Ik ben er ook een aantal malen geweest, echt heel mooi daar hoor.
  https://fotografie54.wordpress.com/2010/07/24/de-kruidhof-in-buitenpost%e2%80%a6-vruchten-en-noten/

  1. Ja zo mooi daar! En prachtig je reportage met foto’s van vruchten en noten. Wij waren er later in het jaar, dus bessen en zachte vruchtsoorten waren er niet meer, maar wel nog vele peersoorten en appels aan de bomen, evenals kweeperen en mispels, als ik het goed heb.

Reacties zijn gesloten.