schrijven tijdens warm weer
Schrijven

5 tips voor schrijven tijdens warm weer

Het is volop zomer en van de week wordt er een hittegolf verwacht. Voor de een maakt het niet uit of het warm of koud en zomer of winter is, geschreven wordt er toch wel. Maar voor de ander heeft het weer wel invloed op het schrijfwerk en wordt er minder geschreven in de zomer. Ik merk dat ik als het erg warm is, duffer word en dan neig ik toch naar wat minder schrijven. Dat vind ik jammer, want ik schrijf het liefst het hele jaar door in eenzelfde schrijfritme.  Dus zocht ik manieren om het hoofd koel te houden tijdens het schrijven. Deze 5 dingen helpen mij om tijdens warme periodes toch lekker door te schrijven.


5 tips voor schrijven tijdens warm weer

1. Schrijf op een koele plek

Het spreekt misschien voor zich, maar als je last van de warmte bij het schrijven tijdens warm weer, ga dan op een koele plek zitten. Hoe verleidelijk het ook is om lekker in de zon te gaan zitten om onderwijl bruin te worden, dat komt na het schrijven wel weer.

2. Beloon jezelf

Vind je het heerlijk om na het schrijven te gaan zonnen of te gaan zwemmen? Of verheug je je op een lekker ijsje? Dan is dat de beloning waar je naar uit mag kijken voor na het behalen van je schrijfdoel. Met dat in het vooruitzicht heb je goede motivatie om door te schrijven. Ik vind het heerlijk om een boek te lezen in het zonnetje, dus daar kijk ik naar uit als ik aan het schrijven ben.

schrijven tijdens warm weer

3. Drink voldoende en regelmatig

Als ik te weinig drink kan ik mij slecht concentreren. Ik krijg hoofdpijn en maak sneller fouten. Op tijd zorgen voor voldoende vocht is dus belangrijk en houdt het hoofd koel. Lekker een fris glas water, met of zonder schijfjes citroen of verse muntblaadjes, een smoothie of een groentesapje. Zo’n vruchten- of groentesapje werkt niet alleen verkoelend, maar het geeft ook een goede energieboost.

4. Zoek een werkplek zonder afleiding

Hoewel het heerlijk is om buiten de deur in een park of aan het strand te werken, merk ik dat als het erg warm is, ik sneller afgeleid ben. Een flex-schrijfplek in een eettentje (gelukkig dat het weer kan!) waar gezellig om mij heen gekletst en heen en weer gelopen wordt, werkt voor mij dan niet echt. Dus zoek een plekje waar het én koel én rustig is.

schrijven tijdens warm weer

5. Leg de lat niet te hoog

Verwacht niet dat je net zoveel schrijft en energie hebt als anders. Het is warm, dus een siësta houden op zijn tijd is ook belangrijk. Na een kort dutje heb je weer energie om verder te schrijven.

Hoe hou jij je hoofd koel bij het schrijven tijdens warm weer?

Groetjes, Giovanna

8 Reacties

 1. zegt:

  Goede tips! Ik schrijf vooral ’s ochtends vroeg en in de middagen doe ik dan andere dingen, research of totaal iets anders. Ik kan niet urenlang schrijven helaas.

  1. Dat is een mooi schrijfritme, schrijven in de ochtend en de andere dingen in de middag! In de ochtend is het ook nog een stukje koeler wat het schrijven ook makkelijker maakt, merk ik zelf tenminste.

 2. zegt:

  Gelukkig heb ik geen last van warmte. En voor het geval dat ik er toch last van krijg, heb ik een poosje geleden een ventilator gekocht. Nog niet gebruikt… En verder doe ik de wat actievere dingen (zoals bloggen) op echt warme dagen op de tijden dat het nog/weer een beetje koel is.

  1. Wat heerlijk dat je geen last hebt van de warmte! Ik heb het een tijdje tegen kunnen houden, maar merk dat nu de temperaturen ook in huis doorgedrongen zijn (we hebben normaliter een heel koel huis) ik het wel afzien vind…
   Slim dat je bloggen en andere intensievere dingen op koelere momenten doet!

 3. Een werkplek zonder afleiding is zo belangrijk en zo fijn om te hebben! Ik moet zeggen dat ik laatst een beetje een ‘dip’ had met bloggen. Niet dat ik geen inspiratie had, maar ik had er gewoon niet echt de puf voor. Gelukkig werk ik altijd vooruit dus lukt het toch meestal wel om mijn streven van 5 blogs per week te halen. Nu zit ik weer in een goede blog-flow;-)

  1. Vervelend dat je een beetje een blog-dip had! Maar wat fijn dat jij ook altijd in het vooruit werkt en dus toch je 5 blogs per week kon laten verschijnen. Dat geeft minder druk en helpt denk ik ook makkelijker weer uit een dipje te komen. Fijn dat je nu weer in een goede blog-flow zit!!

 4. Marloes zegt:

  Ik zet de ventilator (kocht laatst een goedkope bij Blokker) op de plek waar ik wil schrijven en dan richt ik die op mezelf, haha. Verder drink ik altijd veel water en ik zorg ervoor dat ik elke dag even een wandeling buiten maak. Sporten is echt een beloning voor mij (dat zou ik voor 2018 nooit hebben gedacht). Soms is die wandeling/het sporten wel ’s ochtends vroeg of in de avond als het een hete dag is.

  1. Wat fijn dat je nog net op tijd een ventilator kon bemachtigen! Veel drinken is zo belangrijk. Heerlijk dat je elke dag wel buiten komt, hetzij door het wandelen, hetzij door sporten. Zo heerlijk om dat buiten te kunnen doen hè, ondanks de warmte. En ik begrijp je helemaal, vroeger sportte ik ook niet (ik kom uit een gezin waar absoluut niet gesport werd en van geen enkele sport gehouden werd), heerlijk dat het dan zo anders kan zijn als je wel van sporten leert te houden!

Reacties zijn gesloten.