Schrijven over persoonlijke dingen
Blog

Schrijven over persoonlijke dingen? Wees wijs in wat je deelt.

Ik ben helemaal voor om je kwetsbaar op te stellen en open en eerlijk te zijn in wat je schrijft. Door persoonlijk te zijn maak je het echt. Toch denk ik wel dat het goed is om even stil te staan en na te denken voor je je hart op het papier (lees: internet) uitstort. Geschreven komen dingen altijd anders over dan gesproken dingen. Bovendien blijft het oneindig lang op internet rondzwerven. Vijf tips om te voorkomen dat je (te laat) spijt krijgt van wat je geschreven en gedeeld hebt.

 

Waarom

Belangrijk is om je vóór het schrijven af te vragen waarom je dat gene wat je op gaat schrijven wilt delen. Om je hart te luchten? Doe je het om wraak te nemen? Om je gelijk te krijgen? Voor de aandacht? Allen slechte redenen waar je later spijt van krijgt.

 

Positief

Deel alleen dingen vanuit een positieve inslag. Bijvoorbeeld iets waar je trots op bent (ik heb dit meegemaakt en ben er sterker door geworden, want nu kan ik….), waar je een ander mee kan helpen (ik was doodsbang voor…, maar zo heb ik het overwonnen) of iets waarmee je anderen kan helpen voorkomen fouten te maken die jij ook gemaakt hebt.

 

Taalgebruik

Let daarbij ook op het taalgebruik. Als je iets emotioneels schrijft of zegt, kan het er soms wat harder of ongenuanceerder uitkomen. Lees je tekst kritisch na en vraag je bij sterke woorden of zinnen af hoe ze op een ander over kunnen komen. En of je het misschien wat anders kan verwoorden. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Wat een gruwelijke takkezooi” of “Zo, het is flink rommelig hier”. Je zegt nog steeds dat het een bende is, maar het komt wel anders over.

 

Lees en herlees

Als je iets heftigs of emotioneels wil delen, laat het dan na het schrijven een paar dagen rusten. Herlees het en eventueel na een paar dagen nogmaals. Sta je er nog steeds achter?

 

Vraag feedback

Schakel iemand in die je vertrouwd, maar van wie je weet dat diegene eerlijk tegen je durft te zijn. Vraag of hij/zij het wil lezen en hoe het overkomt. Check ook of die meelezer het verstandig vindt om je persoonlijke verhaal te posten.

 

Eeuwig op internet

Nou ja, eeuwig is misschien wat lang, maar realiseer je dat alles wat je deelt, persoonlijke en niet persoonlijke dingen, op internet ongelofelijk lang kan blijven staan. Ook als jijzelf het betreffende bericht alweer van je website verwijderd hebt. Iemand kan het gekopieerd en gedeeld hebben. Niets is zomaar van internet af.

Schrijven over persoonlijke dingen

Ik hoop niet dat ik je ontmoedigd heb om over persoonlijke dingen te schrijven en je kwetsbaarheid te tonen. Want dat moet je zeker wel blijven doen! Maar wees wijs.

 

Tot gauw weer!

 

Groetjes,
Giovanna Jansen

3 Reacties

  1. Jeanine zegt:

    Hele verstandige tips. Ik kijk ook altijd uit met dit soort dingen. Vooral omdat ik een heethoofdig persoon ben en dan al snel dingen kan denken die ik achteraf niet meen, haha!!

    1. Haha, ja precies Jeanine!

  2. liannereijntjes zegt:

    Dit zijn erg fijne tips! Sowieso kijk ik daar altijd heel erg mee uit. Ik deel niet snel iets persoonlijks of echt iets frustrerends als ik boos ben. Daar krijg je altijd spijt van!

Reacties zijn gesloten.