Blog

Schrijven is lezen

Beter schrijven leer je niet alleen door veel te schrijven, maar ook door veel te lezen. Door boeken van anderen te lezen zie je wat wel en wat niet werkt. Lees vooral ook boeken van verschillende schrijvers en in verschillende genres. Ook zijn er vele auteurs die een boek over het schrijven zelf hebben geschreven. Ik kan je zeker aanraden daar meerdere van te lezen. Hier en hier vind je boekentips over welke ik onder anderen gelezen heb. In deze blog vertel ik je wat de voordelen van veel lezen zijn voor je schrijven.

 

Stijlkennis

Je ziet verschillende stijlen en kunt zo ontdekken wat jou aanspreekt. Ook ontdek je zo wat wel en wat niet werkt. Van daaruit kun je je eigen stijl gaan ontwikkelen. Lees ook wat echte klassiekers, en vraag je tijdens het lezen af: wat maakt een klassieker nou een klassieker? Waarom zijn sommige boeken al meer dan 100 jaar populair? Ga ze lezen en laat je inspireren.

Genres

Idem dito met de verschillende genres. Twijfel je nog in welk genre je het liefst wilt schrijven, of in welk genre jouw boek past? Lees dan eens in veel verschillende genres. Voel je een klik met een bepaald genre? Een kriebel van ‘oh dit had ík willen/kunnen schrijven’? Misschien krijgt je fantasie tijdens het lezen al de vrije loop en raak je geïnspireerd voor een ander, eigen, verhaal.

Boekrecensies

Ook door boekrecensies te lezen, leer je meer over het schrijven. Wat sprak mensen aan in een boek? Waar struikelden ze over? Wat misten ze? Zeker als je het boek zelf ook gelezen hebt, is het lezen van de mening van anderen over een boek heel waardevol.

Tot slot:

Wees echt en authentiek in wat je schrijft. Schrijf in een stijl die bij jou past, maar die wel een bepaalde doelgroep aanspreekt. Laat je inspireren door en leer van de groten, maar zonder stijlen of zelfs tekst te kopiëren!

Schrijven is lezen

Lees jij veel? En zo ja, wat voor boeken het liefst?

Een hele fijne week toegewenst!

Groetjes,

Giovanna

Photo credits photo 1: Giovanna Jansen
Photo credits photo 2: Prisca Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.