Schrijven is lezen
Schrijven

Schrijven is lezen

Schrijven leer je niet alleen door veel te schrijven, maar ook door veel te lezen. Door boeken van anderen te lezen zie je wat wel en wat niet werkt. Lees boeken van verschillende schrijvers en in verschillende genres. Dat kunnen boeken over schrijven zijn, maar wist je dat je door het lezen van boeken, over wat voor onderwerp en in welke genre dan ook, beter leert schrijven? Hoe dat zit? Je leest het in deze blog.


Ik vertelde in deze blog over goede schrijfboeken om te lezen al over het belang van lezen als je schrijver bent. Maar vandaag wil ik je laten zien waarom het lezen van ook andere boeken naast schrijfboeken ook je gaat helpen beter te schrijven.

Genres

Weet je nog niet in welk genre je het liefst wilt schrijven, of in welk genre jouw boek past? Lees dan in veel verschillende genres. Voel je een klik met een bepaald genre? Een gevoel van ‘o dit had ík willen schrijven’? Misschien gaat je fantasie tijdens het lezen van een bepaald boek al lopen en raak je geïnspireerd voor een ander, eigen, verhaal. Maar los daarvan hoef je niet te lezen in je eigen genre om beter te leren schrijven. Van lezen in welk genre dan ook, als de boeken maar goed geschreven zijn, leer je altijd beter te schrijven.

Stijl

Hetzelfde geldt voor het leren kennen van verschillende stijlen. Door het lezen in verschillende boeken maak je kennis met verschillende stijlen en kun je zo ontdekken wat jou aanspreekt. Lees zeker ook bestsellers. Probeer te ontdekken wat wel en wat niet werkt. Van daaruit kun je je eigen stijl gaan ontwikkelen. Lees ook wat echte klassiekers, en vraag je tijdens het lezen af: wat maakt een klassieker nou een klassieker? Waarom zijn sommige boeken al meer dan 100 jaar populair? Ga ze lezen en laat je inspireren.

Oplossingen

Loop je vast in een scène of heb je geen idee wat voor plotwending bij jouw scène werkt? Zoek dan in een boek op hoe de schrijver van dat boek eenzelfde soort probleem oploste. Vaak zal je denken ‘ach ja, natuurlijk!’ en een volgende keer kom je zelf sneller tot een oplossing.

Schrijven is lezen

Boekrecensies

Het lezen van boekrecensies helpt je ook beter te schrijven. Wat sprak mensen aan in dat boek? Waar struikelden ze over? Wat misten ze? Zeker als je het boek zelf ook gelezen hebt, is het lezen van de mening van anderen over een boek heel waardevol.

Wees echt en oprecht

Schrijf in een stijl die bij jou past. Laat je inspireren door anderen en leer van de groten, maar zonder stijlen of zelfs tekst te kopiëren! Wees echt en ontwikkel je eigen stijl

Schrijven is lezen

Schrijven is echt lezen. Geen tijd om te lezen? Zo maak je tijd!

Een boek lezen hoeft niet zo tijdrovend te zijn als je misschien denkt. In het boek Zo schrijf je een goed managementboek van uitgeverij Haystack heeft auteur en uitgever Geerhard Bolte een mooie strategie om meer te lezen. Hij laat zien hoe makkelijk het is om een boek per week en dus 52 boeken per jaar te lezen, of zelfs meer. Hij schrijft dat als je aandachtig leest je minimaal 240 woorden per minuut kan lezen. Een gemiddeld managementboek telt zo’n 50.000 woorden, dus dat kost je 3,5 uur. In een gemiddelde week, zegt hij, zou je die tijd toch vrij moeten kunnen maken; elke dag een halfuur lezen voordat je gaat slapen en je hebt het boek al uit. Investeer ook nog een vrije avond per week en je hebt na een jaar 104 boeken gelezen.

Een roman telt wel wat meer woorden, gemiddeld zo’n 80.000-90.000, dus lees je vooral romans dan zal je wat langer per dag moeten lezen om hetzelfde doel te behalen. Maar het principe zal duidelijk zijn.

Ik doe het al jaren, elke avond een halfuur tot een uur lezen, en ik kan zeggen: het werkt!

Lees jij graag? Wat voor boeken het liefst?

Groetjes, Giovanna

7 reacties

  1. Frans Mulder zegt:

    Mooie artikel goed bezig

  2. Ik heb niet echt de ambitie om een boek te schrijven maar lezen doe ik heel graag. Ga vooral door met schrijven dus;) Ik lees het liefste waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog en wissel dat met allerlei waargebeurd af.

    1. Ah bedankt voor je bemoediging! Ga ik zeker doen. 🙂 En het is ook heel fijn dat er lezers zijn die ondanks dat ze zelf geen boek zouden schrijven wel graag lezen.
      Leuk om te lezen dat jij het liefst oorlogsverhalen en waargebeurde verhalen leest!

  3. zegt:

    Wat een handige tips! Schrijven is echt een vak apart en ik geloof ook dat je er steeds beter in kan worden.

    1. Dankjewel! 🙂

  4. Ik had er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar je hebt helemaal gelijk! Het lezen van recensies vind ik ook een heel goed advies.

    1. Dankjewel! 🙂

Reacties zijn gesloten.