schrijftijd inplannen
Schrijven

Schrijftijd inplannen | Zo doe je dat! (En zo houd je het vol)

Als je een boek wilt schrijven en dat binnen een bepaalde tijd af wilt hebben, is het belangrijk om je schrijftijd in te plannen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het een paar jaar duurt voor je boek af is. Voor je er erg in hebt glijden de weken (of maanden) waarin je niet schrijft ongemerkt voorbij. Hoe plan je tijd voor het schrijven van je boek in? En hoe hou je je eraan en hoe hou je het vol? Je leest het in deze blog.


Laatst schreef ik een blog over hoe je in 3 maanden een boek kan schrijven. Schrijftijd inplannen is daarbij een belangrijk onderdeel. Audrey van Een of andere blog vroeg toen hoe je dat nou in de praktijk vol kunt houden en waar je tegenaan loopt. Leuk onderwerp voor een blog dus.

Waar je tegenaan kan lopen bij het schrijven van een boek:

  • Dat er altijd (maar dan ook altijd) dingen tussendoor proberen te komen. Dingen die ook nodig/belangrijk zijn. Zeker als je daarnaast ondernemer bent (zoals ik), een drukke baan en/of een gezin hebt, zijn er altijd dingen die je schrijftijd van de planning proberen te duwen.
  • Dat je moe bent.
  • Geen zin hebt.
  • Dat je regelmatig denkt: morgen. Ja morgen ga ik verder, vandaag even niet. En morgen denk je dat ook… en de dag daarna…
  • Dat je geen helder doel hebt. Je doel is: dit jaar mijn boek af hebben. Maar ‘dit jaar’ is niet tastbaar noch concreet. 31 december is ook dit jaar, maar als je op de laatste dag van het jaar ontdekt dat je je boek nog lang niet af hebt, merk je dat je doel te vaag was. Als je niet uitkijkt ga je het nieuwe jaar in met het idee: dít jaar wil ik mijn boek echt af hebben. Grote kans dat het zo weer 31 december is…
  • Dat je ook andere dingen schrijft dan alleen je boek en dat het voelt alsof dat elkaar een beetje in de weg zit. Of dat je na het schrijven van het een geen zin meer hebt in het ander. Andere dingen kunnen zijn: de blogs of teksten voor je eigen onderneming of teksten voor opdrachtgevers.

Hoe doe je dat, schrijftijd inplannen?

  • Schrijftijd inplannen geeft structuur en voorkomt dat het schrijven er soms langere tijd bij inschiet. Hou dat in gedachten als je gaat inplannen. Je doet het met een reden.
  • Zorg voor een schrijfritme. Zorg daarom dat je elke dag schrijft, zo hoef je jezelf er na een tijdje niet meer aan te herinneren, het is dan onderdeel van je dagelijkse routine geworden.
  • Ga uit van de tijd die je hebt, en doe daar nog een beetje bovenop. Er zit altijd meer rek in je tijd als je maar echt wilt.
  • Plan de schrijftijd in je agenda. En houd je eraan! Wil iemand afspreken op die tijd? Helaas, je hebt al een afspraak staan. Een afspraak met jezelf is ook een afspraak! Een afspraak met een vriendin zeg je niet af om met een andere vriendin af te kunnen spreken, doe dat dus ook niet met een afspraak met jezelf.
  • Komt er iets tussen wat echt onvermijdelijk is, bijvoorbeeld op ziekenbezoek gaan, streep de schrijftijd dan niet door in je agenda, maar verplaatst het naar een ander moment, liefst nog op dezelfde dag. Zo voorkom je dat je deze tijd niet ‘kwijtraakt’.
  • Plan de schrijftijd van je boek in, en plan als je ook andere dingen schrijft daar op andere momenten tijd voor in. Later op de dag of zelfs op een andere dag. Plan bijvoorbeeld in dat je ’s ochtends voor je naar je werk gaat een half uur aan je blog gaat schrijven. ’s Avonds, bijvoorbeeld van 19.00 tot 21.00 uur, is de schrijftijd voor je boek. Ben je ondernemer, plan dan bijvoorbeeld in dat je ’s ochtends eerst je opdrachten of teksten voor je klanten schrijft en daarna wat anders gaat doen, bijvoorbeeld bellen met klanten of je mail beantwoorden. Na vervolgens een (lunch)break ga je ’s middags schrijven aan je boek. Of plan dat je vast op maandag, woensdag en vrijdag in de avonden aan je boek schrijft en op dinsdag en donderdag aan je blogs. Zo hou je het gescheiden als dat voor jou prettiger werkt, maar kom je toch aan beide toe.
  • Werk je parttime en heb je een dag in de week vrij? Maak daar dan je schrijfdag van! Plan daarbij wel ook concreet in wat je gaat schrijven en van hoe laat tot hoe laat. Anders is het zo twee uur en staat er nog geen letter op papier…
schrijftijd inplannen

Hoe houd je het vol om je aan je schrijftijd te houden?

  • Plannen, plannen, plannen! Schrijftijd inplannen is key!
  • En naast een goede planning is schrijven ook: gewoon doen, ook als je geen zin hebt. Sterker nog, juist als je geen zin hebt! Daarna zal je namelijk dubbel zo blij zijn dat je het toch gedaan hebt. (Net als met sporten.) Het toch doen ondanks te moe zijn of geen zin hebben, geeft een gevoel van overwinning. Een ‘yes, ik heb het toch maar mooi gedaan!’ gevoel. Dubbele winst dus. Omdat ik mijzelf in de loop der jaren zo toch telkens weer aan het schrijven heb gezet, komt het bij mij eigenlijk nooit meer voor dat ik geen zin heb. Mijn brein weet al wat het mij op gaat leveren als ik ga schrijven. Het is echt een routine geworden. Net als tandenpoetsen. Dat doe je ook elke dag zonder erbij stil te staan en zeker zonder erbij stil te staan waarom je het doet, je weet gewoon dat het goed voor je is, zonder elke dag te hoeven denken dat je het doet om gaatjes en ontstoken tandvlees te voorkomen. Begrijp mij niet verkeerd, schrijven is een routine geworden, maar wel een leuke!
  • Als je schrijftijd er toch bij inschiet, en je het jammer vindt dat je niet geschreven hebt, loop dan je prioriteiten nog eens na en vraag je af hoe belangrijk (of niet, dat is dan ook goed) het voor je is als je wél schrijft. Bij de volgende keer schrijftijd bedenk je dan makkelijker waar je het ook weer voor doet.
  • Realiseer je dat het geen moeten is, maar iets wat je erg graag wilt. Je had een droom, een verlangen waardoor je hieraan begon.
  • Blijf je daarom focussen op je doel. Formuleer daarbij je doel heel duidelijk. Op datum xx wil ik mijn boek af hebben. De eerste versie moet daarom eerder al, op datum xx klaar zijn. Op datum xx moet dan hoofdstuk xx af zijn, etc.. Zie het als een deadline op je werk, daar houd je je ook aan gestelde deadlines. Zet de datum (en de tussen-data voor bijvoorbeeld hoofdstukken af hebben) in je agenda.
  • Meet je voortgang en stel zo nodig bij. Door te weten wanneer je boek klaar moet zijn kun je inplannen hoe lang je ermee bezig bent. Door op te schrijven en dus meetbaar te maken hoeveel woorden je hebt geschreven of hoeveel hoofdstukken, zie je hoe ver je bent. En weet je dus of je op deze manier je doel gaat halen, of dat je je doel bij moet stellen. Bijstellen kan zijn: je deadline iets opschuiven, of meer te schrijven zodat je inloopt en de huidige deadline haalt.

Schrijftijd inplannen en inlopen

Dat laatste, meer schrijven zodat je inloopt, is iets wat je wel leert tijdens NaNoWriMo. Als je mee doet vul je daar dagelijks het aantal geschreven woorden in (elke dag schrijftijd inplannen is dus een must!). In een grafiek zie je dan hoe je richting het doel gaat (50.000 woorden schrijven) en ergens staat ook hoe je voor of achter loopt op schema. Het plan is om klaar te zijn op 30 november.

Om 50.000 woorden te schrijven tussen 1 en 30 november moet je elke dag 1667 woorden schrijven. Aangezien het bij mij op en af gaat en ik de ene dag bij wijze van 2700 woorden schrijf en de andere 634, en op de dag dat ik maar 634 woorden geschreven heb te zien krijg dat ik ‘op deze manier pas op 6 december klaar ben’ of iets dergelijks, weet ik dat ik morgen meer moet schrijven om in te lopen.

Uiteraard zou ik graag elke dag ongeveer evenveel woorden schrijven, maar gek genoeg lukt mij dat dit jaar niet. Te druk en te veel aan mijn hoofd denk ik. Maar ik schrijf wél elke dag, niet omdat het moet, maar omdat ik weet hoe blij ik ben als ik het gedaan heb, ook als het maar 436 of 634 woorden zijn. Elk geschreven woord brengt je dichterbij je doel.

Plan jij schrijftijd in?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. zegt:

    Hele goede tips, die ik momenteel ook echt nodig heb. Schrijven is weer een tijdje niet aan bod gekomen want ik ben teveel met andere dingen bezig. Ik moet schrijftijd echt gaan inplannen. En voor ogen houden waarom ik zo graag schrijf.

    1. Lastig hè dat er altijd zo veel dingen zijn die eerder tijd op eisen dan het boek dat geschreven wil worden. Dat blijft geduldig liggen wachten. Kijk wat haalbaar is in een druk leven. Maar ergens per dag een half uurtje of uurtje voor te reserveren lukt als je inderdaad maar voor ogen houdt waarom je het doet. Al is het dus maar door een half uurtje eerder op te staan, in je pauze op het werk te schrijven, of direct na het avondeten. Zet het in je agenda, dan kunnen andere dingen niet die tijd innemen.

  2. Johanna zegt:

    Fijn artikel. Dit probleem is erg bekend. En daar moet ik ook hard aan gaan werken. Want zoals je zegt, dagen worden weken en weken worden maanden etc.

    1. Helaas gebeurt dat akelig snel, weken en maanden die voorbij gaan zonder te schrijven. 🙁 Maar schrijftijd inplannen helpt er echt tegen.

  3. zegt:

    Het is een interessant artikel geworden! Ik plan dus tegenwoordig wel elk weekend wat schrijftijd in (voor creatief schrijven). Sinds een aantal jaar zit ik ’s avonds niet meer achter mijn laptop en ik merk dat ik dat heel fijn vind, maar met fulltime werken betekent dat dus wel dat het lastig is om dan doordeweeks te schrijven. Dat half uurtje voor je begint te werken vind ik dus eigenlijk wel een heel goed idee. Zeker nu met thuiswerken is dat goed haalbaar, dus misschien moet ik dat binnenkort eens gaan invoeren.

    1. Dankjewel! Wat leuk en goed dat je in de weekenden nu ook schrijftijd inplant. Voor je blogs of gewoon voor andere creatieve dingen? Verstandige keuze om niet meer ’s avonds achter je laptop te zitten, zo kan je echt ontspannen. (Zou ik ook best wat vaker mogen doen…) Maar dat maakt tijd om te schrijven vinden inderdaad wat meer een uitdaging. Een half uurtje voor het werken kan dan zeker uitkomst bieden. Of na het avondeten een half uurtje tot een uurtje ‘ouderwets’ met pen en papier schrijven? Met pen en papier schrijven vergroot trouwens ook de creativiteit. Ik las toevallig gisteren dat Carry Slee zo al haar boeken schrijft en ook Jill Mansell schrijft haar boeken nog steeds met pen en papier.

Reacties zijn gesloten.