schrijfdoelen
Schrijven

Schrijfdoelen, wat zijn de jouwe?

Het is goed om doelen te stellen. Met doelen weet je waar je naar toe wil gaan. Het helpt je te focussen. Je kunt levensdoelen hebben, zoals het vinden van een bepaalde baan, trouwen, huis kopen, kinderen krijgen. Daar werk je dan naar toe. Doet een opleiding, spaart geld voor je toekomstige huis etc. Maar wist je dat het als schrijver ook goed is om doelen te hebben? Schrijfdoelen. En om daar dan naar toe te werken. Lees hieronder waarom dat is en hoe je dat doet.

 

Het nut van doelen

 • Zoals gezegd, het helpt je te focussen op waar je naar toe wil gaan.
 • Doelen geven duidelijkheid. Met het stellen van een doel moet je je dromen concreet maken.
 • Door na te gaan wat je doelen zijn ontdek je vaak pas echt wat je diepste verlangens zijn om te gaan doen. Zo ontdekte ik pas echt dat ik eigenlijk het allerliefst kinderboeken wil schrijven toen ik op een forum antwoord op die vraag ging geven.
 • Doelen geven richting. Als je weet waar je uit wilt komen, kun je makkelijker zien welke weg je moet nemen om daar te komen.

schrijfdoelen

Doelen zonder actie zijn slechts wensen

Pak je favoriete notitieboekje en je mooiste pen en schrijf je doelen op. Maar met alleen opschrijven ben je er nog niet, dan zijn het slechts wensen die je geuit hebt. Dus ga er mee aan de slag. Zoals genoemd in de inleiding, werk er naar toe door een opleiding te volgen, te sparen, er voor te werken of te leren. Doe wat je moet doen om elke dag een stapje dichter bij je doelen te komen. Wil je een boek gaan schrijven? Begin met je ideeën uit te werken. Begin met plotten en start met schrijven. Ook al weet je nog niet wanneer je je doel zal kunnen behalen, begin er naar toe te werken.

Geef nooit op! Als je op geeft behaal je je doel in ieder geval niet. Soms kan het helpen om je doel bij te stellen. Misschien ben je te gefocust op je einddoel (bijv. bestseller auteur worden) dat het je frustreert bij dat doel te komen. Begin met kleinere doelen. Bijvoorbeeld boek schrijven; boek uit laten brengen; volgend boek schrijven; bekend worden; meer verkopen; bestseller hebben etc. Dat houdt het overzichtelijker waar je heen wilt en haalbaarder dan wanneer je in een keer naar het eind doel wilt gaan.

schrijfdoelen

Mijn schrijfdoelen op de korte termijn

 • Dit jaar nog mijn eerste kinderboek geschreven te hebben. Het begin is er al.
 • Het wordt er een in een serie, dus ik wil daarna de volgende delen gaan plotten. En aan deel twee beginnen, uiteraard.
 • Er achter komen of ik mijn eerste boek, dat ik eerder geschreven heb, nou wel of niet uit wil brengen…
 • Meer opdrachtgevers voor tekstschrijven, zodat ik een dag minder voor een werkgever kan werken en meer voor mijzelf als freelancer.
 • Anderen inspireren met wat ik schrijf.

 

Mijn schrijfdoelen op de lange termijn

 • Songteksten schrijven, ooit.
 • Schrijven voor een fysiek tijdschrift. Ik schrijf al voor een aantal online magazines, maar voor een echt magazine dat in de winkel ligt gaan schrijven is een volgend doel.
 • De wereld rondreizen en daarover schrijven.
 • Door blijven schrijven tot aan het einde van mijn leven.

goals

Tot slot, vergeet niet om je succes te vieren als je een doel of tussendoel behaald hebt! Dat houdt het leuk en motiveert om verder te gaan.

 

Ik ben heel benieuwd, wat zijn jouw doelen? Heb je ook korte termijn en lange termijn doelen?

 

Groetjes,

Giovanna Jansen

6 Reacties

 1. Wat een super mooi bericht! Wat leuk dat je kinderboeken wilt gaan schrijven, ik ben heel benieuwd! Veel succes!
  Ik ben dit jaar ook begonnen met het opstellen van schrijfdoelen en omdat ik toch altijd wel iets geks wil doen heb ik er een bingo van gemaakt. Ik heb er een voor dit jaar en een voor de lange termijn. Daar staan wat doelen op die ik misschien niet zal behalen, maar het is niet erg om grote dromen niet te behalen; veel erger is het om kleine dromen wel te behalen en het daarbij te laten 😉

  1. Wat lief Mirjam, dankjewel!
   Wat leuk dat je een bingo van je schrijfdoelen hebt gemaakt. Hoe moet ik mij dat precies voorstellen?
   En wat mooi gezegd, over grote dromen en kleine dromen. Daar sluit ik mij helemaal bij aan!

 2. Mooie doelen heb je! Die van mij zijn mijn boek uitgeven en een serie maken, en lange termijndoelen zijn voor mij ook songteksten schrijven, en misschien eventuele vertalingen of verfilmingen. Leuk om daar eens over na te denken!

  1. Dankjewel Lianne!
   Jij hebt ook hele mooie doelen. Bedoel je met vertalingen werken als vertaler, of je eigen boeken vertaald zien? Allebei leuk trouwens!

 3. Mooie doelen! Ik moet ze ook nog goed opschrijven voor mijzelf maar een daarvan is om mijn boek af te schrijven. Laat ik daar maar eens aan beginnen 🙂
  Darina blogde over…La Rentrée- De start van een nieuw seizoenMy Profile

  1. Dat is al een supermooi doel, je boek af schrijven! Heel veel succes daarmee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.