Research
Schrijven

Research doen | 7 tips

Research doen, de een gruwt ervan terwijl de ander er zich helemaal in kan verliezen. Hoe dan ook, een goed verhaal kan niet zonder research. Research moet je eigenlijk zien als de voorbereiding én de voorpret van het schrijven van je verhaal. Het maakt daarbij niet uit of je fictie of non-fictie schrijft. Research verstevigt elk verhaal.


Waarom research doen belangrijk is

In elk verhaal komen details voor die moeten kloppen. Of het nou gaat om verzonnen werelden of om bestaande steden als setting, je komt dingen tegen die realistisch moeten zijn. Dingen moeten kloppen, óók als ze verzonnen zijn. Je wilt het namelijk wel waarheidsgetrouw maken. Soms kan het iets simpels lijken dat je je hoofdpersoon laat doen, maar het moet wel kunnen zoals jij het beschrijft. Doe er research naar. Naar hoe je een gerecht flambeert, hoe iets bouwtechnisch in elkaar hoort te zitten, hoe de anatomie van een mens of een dier precies is of hoe een plant groeit bijvoorbeeld.

Maar ook bij het schrijven van een (auto)biografisch verhaal moet je research doen om feitjes boven water te krijgen. Denk aan namen van personen, plaatsen, straten en gebouwen die je wilt (terug) vinden. En vergeet ook niet te checken of je namen personen, aandoeningen, planten- of diersoorten goed geschreven hebt. En mocht je de naam van een bekend iemand noemen (bijvoorbeeld een filmster, auteur of politiekfiguur) zorg dan dat je de spelling checkt en dubbelcheckt. Een verkeerd gespelde naam of een die een letter mist, wil je echt voorkomen!

Research

Hoe doe je goede research? 7 tips

1. Verdiep je in het onderwerp. Denk niet dat je het allemaal wel weet, maar verdiep je er echt in.

2. Doe onderzoek. Ga op onderzoek uit. Indien mogelijk ter plaatse.

3. Leg een researchdossier aan. Bewaar alle gevonden informatie – data, foto’s, interviews en tekst – bij elkaar in een map. Zo kun je alles makkelijk weer terug vinden en nog even checken.

4. Over checken gesproken, check en dubbelcheck altijd data, namen en feiten als het om bestaande dingen en personen gaat. En of het nu gaat om wanneer Napoleon wat deed, wanneer het licht uitgevonden werd, of sinds wanneer WhatsApp bestaat, weet wanneer dat zo was. Zo voorkom je dat je iets in een tijd plaatst waar het (nog) niet heeft plaatsgevonden. Maar ook als je een blog schrijft, wil je dat namen, bijvoorbeeld bij een boekrecensie, goed geschreven zijn.

5. Interviewen. Om je in te leven in een sport of beroep waar je niet goed bekend mee bent, kun je iemand interviewen die er werkzaam in is (bijvoorbeeld een danser als je hoofdpersoon aan dans doet; een arts; een brandweerman; een accountant etc.).

6. Ga kijken op de werkvloer. Bijvoorbeeld op een dansschool, om inspiratie op te doen en de bewegingen beter te leren kennen en begrijpen. Zo’n ‘fieldtrip’ geeft je tevens de kans om iemand te vinden om te interviewen.

7. Bronnenlijst. Vergeet niet om meteen een lijstje aan te leggen met geraadpleegde bronnen, dan hoef je daar later niet meer naar terug te zoeken.

Doe jij graag ergens research voor?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. Hele goede tips ik heb kortgeleden een boek gelezen waar een fout in stond die er niet in had gestaan als ze een proeflezer hadden genomen met kennis van WO2. Of zelf even wat meer had rondgeneusd. Het bevestigde voor mij dat er teveel WO2 boeken geschreven worden omdat die verkopen terwijl het eigenlijk een typisch vrouwenboek met liefdesverhaal is.

    1. Oei wat jammer van dat boek, zeker als zo’n fout makkelijk voorkomen had kunnen worden…

  2. zegt:

    Ik vind de research heel leuk om te doen en het is zeker belangrijk dat de feiten kloppen in een verhaal. Ooit schreef ik een verhaal dat zich afspeelde eind jaren ’40/begin jaren ’50 en daar benoemde ik de supermarkt. Die hadden ze toen nog helemaal niet. Sindsdien neem ik reserach heel serieus.

    1. Leuk dat jij ook plezier hebt in research doen! Zeker voor een verhaal dat zich zo veel jaren geleden afspeelt.
      Mooi voorbeeld! We zijn zo gewend aan de dingen die we nu hebben, zoals de supermarkt, dat we die makkelijk in een tijd plaatsen waar die nog niet kon zijn. Heel goed om nu dat soort dingen eerst te checken.

  3. zegt:

    Hoppa, een pleidooi voor research. Het is me al een paar keer opgevallen dat in boeken de data niet kloppen. Maandag x december 2017. En dan weet ik, vanwege een belangrijke afspraak die ik bijvoorbeeld had die dag, heel zeker dat x niet op maandag viel. Uiteraard check ik dat dan nog even in de agenda. Dat is toch niet zo moeilijk uit te zoeken? Oké, ik heb een datumtik en voor het verhaal doet het er misschien niet toe, maar ik vind dat soort dingen dus wél belangrijk en het irriteert me als het niet klopt.

    1. 🙂 Ja, dat zijn storende dingen. Misschien valt niet iedereen dat op, maar genoeg mensen weten van een bepaalde datum best nog wanneer dat was, want een afspraak of verjaardag of zo. Inderdaad eerst even checken in de agenda, en vaak vraag ik mij af waarom het zo specifiek moet in een boek? Meestal is het helemaal niet relevant (vandaar dan misschien ook die fout, omdat het er eigenlijk niet zo toe deed), maar wel storend als het niet klopt.

Reacties zijn gesloten.