goede en slechte eigenschappen
Schrijven

Personages | Een balans tussen goede en slechte eigenschappen

Goede personages zijn het fundament van je verhaal. Ze nemen de lezer bij de hand en leiden hem of haar door het verhaal heen. Hoe realistischer je personages, hoe meer ze bijdragen en hoe sterker ze je verhaal maken. Karaktereigenschappen helpen je personages beter vorm te geven. Maar wat voor eigenschappen geef je ze dan mee?


Goede eigenschappen

In een eerdere blog deelde ik al een lijst met goede eigenschappen voor je personages. Goede gewoontes maken een personages menselijk en aangenaam. Ze zorgen ervoor dat jouw lezer jouw hoofdpersoon gaat zien als een goede vriend of vriendin, dat ze zichzelf erin kunnen herkennen of dat het een persoon is die ze zelf graag zouden zijn.

Slechte eigenschappen

Maar naast goede eigenschappen, kan een personage niet zonder slechte eigenschappen. Met alleen goede gewoontes wordt je personage een akelige braverik en zelfs erg onrealistisch. Voeg dus bij elk personage minstens één slechte eigenschap toe.

Balans

Je wilt een goede balans creëren tussen een personages goede en slechte eigenschappen. Want iedereen heeft naast goede eigenschappen ook slechte. Iemand die met hart en ziel vrijwilligerswerk doet, in de bus opstaat voor ouderen en een zwerfkat in huis genomen heeft, gooit misschien wel zijn lege blikje drinken op straat. Of rijdt als een wegpiraat, bijtnagels of rookt als een schoorsteen. Dat is hoe mensen in het echt zijn en hoe personages ook horen te zijn. Kijk wat bij jouw personage past, realistisch is en bij je verhaal past.

goede en slechte eigenschappen

Met een reden

Zorg dat je de slechte gewoontes altijd met een reden gebruikt. Een personages dat doelloos en zonder reden afval op straat gooit is misschien wel realistisch, maar vooral ook irritant. De lezer gaat zich dan aan het personage ergeren. Gebruik de slechte gewoonte om iets te onthullen of een punt duidelijk te maken. Laat het je personages (grote) geheim of (jeugd)zonde zijn, of een familiegewoonte waar hij/zij maar niet vanaf kan komen. Of misschien is het de manier van je personage om zich (onbewust) tegen iets of iemand (ouders, werkgever, partner) te verzetten. Ook kun je de slechte eigenschap gebruiken om een innerlijk conflict te veroorzaken. Je personage doet iets wat eigenlijk niet mag of hoort, en voelt zich daar schuldig over. Hij/zij wil er wel mee stoppen maar kan het niet of weet niet hoe.

Naam geven

Vergeet ook niet om je personage(s) een goede naam te geven! Een pakkende naam maakt een personage direct een stuk prettiger om over te lezen. Deze handige tool kan je daarbij helpen of kijk eens in het lijstje met mijn favorieten.

Een personage bedenken

Vind je het lastig om personages te bedenken? Lees dan eens deze blog. Vind je het nog steeds lastig of twijfel je of je personages wel goed ontwikkeld zijn? Boek dan eens een gratis schrijfcoachsessie en leg mij je vragen of twijfels voor.

Wat vind jij belangrijk aan een personage?

Groetjes, Giovanna

13 reacties

  1. Vera Gaarthuis zegt:

    Mijn personage heeft een slechte eigenschap die in mijn verhaal heel goed past. Ze kan namelijk nogal driftig en koppig zijn.

  2. Leuk om te lezen en ook om eens bij stil te staan dat een personage niet alleen maar goede eigenschappen heeft inderdaad! Dan zou het inderdaad hoogstwaarschijnlijk wel een heel saai personage worden haha;-)

    1. Haha ja precies!

  3. Lilian zegt:

    Hmmm… ik moet zeggen dat mijn hoofdpersoon weinig slechte eigenschappen heeft. Ze twijfelt wel veel over zichzelf, maar echt concreet heeft ze ze niet. Misschien eens goed om over na te denken…

    1. Dat ze aan zichzelf twijfelt kan al een mooi hulpmiddel zijn om een levendig personage van haar te maken, maar met wat slechte eigenschappen gaat ze nog meer leven en wordt ze realistischer. Bij iemand die erg aan zichzelf twijfelt maar verder perfect is, ligt op de loer dat ze saai wordt of onrealistisch, immers ze is toch perfect? Een paar kleine ‘slechte’ eigenschappen kunnen al voor een goede balans zorgen.

  4. zegt:

    Leuke tips! Ik probeer ze zeker eens toe te passen in mijn zomervakantie!

    1. Leuk om te lezen! Fijne vakantie ook!!

  5. zegt:

    Slechte personages, maken een boek wel iets spannender, de lezer hoopt natuurlijk dat het verkeerd met hem/haar afloopt.

    1. Zeker weten! 🙂

  6. zegt:

    Stiekem ben ik gek op slechteriken in boeken, maar oké, toch vooral als ze ook iets liefs hebben, ergens heel goed verstopt;).

    1. Haha, leuk! Ja, iets liefs mag er toch ergens wel in zitten. Verstopt, geeft de slechterik ook kans om er alles aan te doen dat anderen dat lieve, positieve ook niet ontdekken. Stel dat hij voor ‘goederik’ wordt aangezien. 😉

  7. zegt:

    Interessant! Ik ga eens nadenken over hoe ik mijn slechterik ook wat positieve eigenschappen kan geven.

    1. Succes! Ik ben benieuwd of het bevallen is hem wat positieve eigenschappen te geven en of hij daardoor realistischer en krachtiger is geworden.

Reacties zijn gesloten.