schrijfroutine
Schrijven

Ontwikkel een schrijfroutine

Een routine houdt in dat er vastigheid is. Dan weet je waar je aan toe bent, wat je kunt verwachten. Vastigheid kan zijn elke ochtend schrijven. Elk weekend schrijven. Vaste prik één uur per dag schrijven, of steevast elke avond twee uurtjes wegtikken. Net wat voor jou werkt en wat jouw schema toelaat. Maar probeer vooral te zorgen dat je het herhaalt. Een routine is namelijk herhaling tot het een gewoonte is waar je niet over na hoeft te denken. Zoals je sleutels in je tas doen voor je weggaat of je tandenpoetsen voor het slapen gaan. Dat zijn ook routines die je je ooit aangeleerd hebt. Door een schrijfroutine te ontwikkelen, zorg je dat het schrijven makkelijker gaat.


Schrijf elke dag!

Zoals gezegd ontstaat de beste routine door vastigheid. Door het met regelmaat te doen. Voor een routine is de beste regelmaat om het elke dag te doen. Dat doe je met tandenpoetsen tenslotte ook. Doe het ook als je weinig tijd hebt. Schrijf elke dag! Al is het maar een uur of zelfs maar een half uur. Of maar een halve bladzijde, maar doe het!

Werkplek

Creëer een rustige werkplek zonder afleiding. Zet je telefoon op stil, of beter nog, leg hem in een andere ruimte dan waar jij aan het schrijven bent. Zorg ook voor een fijne, opgeruimde werkplek. Een plek waar geen stapels was, nog-in-te-plakken-foto’s, nog-te-lezen-boeken of andere dingen om actie roepen en je afleiden.

Over afleiding gesproken…

Laat je niet verleiden om, als je graag ’s ochtends schrijft, eerst ‘even wakker te worden met koffie en social media’. Ik merk dat als ik dat doe, ik rustig een uur verder ben en vervolgens twee uur lang mijzelf ertoe aan moet zetten om ook daadwerkelijk te gaan schrijven. Ik zit dan als het ware in een gezellige scrol en swipe-mood en niet in de gewenste geconcentreerde schrijf-mood. Het is bij mij dus koffie en meteen schrijven.

schrijfroutine

Kleine stapjes

Probeer niet in één keer een heel nieuw ritme te ontwikkelen. Gooi niet drastisch meteen je hele routine om. Probeer in stapjes je een nieuwe schrijfroutine eigen te maken. Gaat een stapje goed, dan voeg je de volgende stap toe.

Neem de tijd

De meningen verschillen over hoelang het duurt om een gewoonte te ontwikkelen. Sommigen zeggen 21 dagen, sommigen 60, anderen 90. Ik denk dat het zeker wel twee maanden nodig heeft voor je routine een gewoonte is. Maar bij sommige mensen kan dat al wat eerder en bij anderen wat later gebeuren. Eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit, je moet er toch mee door gaan. Je kan niet na 60 dagen denken: zo nu heb ik een mooie routine ontwikkelt, dus hoef ik er niets meer aan te doen. Moet je opletten hoe snel je routine weer met de noorderzon vertrokken is. Je blijft er dus net zo geroutineerd mee door gaan, ook na die 60 of 90 dagen. Het enige verschil is dat je er na verloop van tijd minder over na hoeft te denken, omdat het een routine is.

Raak het niet kwijt

Je zal merken dat er dagen zijn dat je moe, ziek of te druk bent en het schrijven erbij inschiet. Geen probleem, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Maar let er wel op dat je niet verslapt. Voor je er erg in hebt, worden het drie dagen, vier weken, vijf maanden… dat je niet geschreven hebt. Been there, done that; doesn’t work.

Geniet

Bovenal: geniet van het schrijven. Doe het omdat je ervan houdt, het je passie is, je uitlaatklep of omdat het je vleugels geeft. Genieten stimuleert je om morgen ook weer te gaan schrijven. Een schrijfroutine is dus geen dwangmiddel, maar een stok achter de deur om dat te doen wat je graag wilt doen.

Word count

Tot slot, wat mij ook enorm helpt is mijn word count bij te houden, dus hoeveel woorden ik geschreven heb. Het liefst wil ik vandaag natuurlijk net zoveel woorden als gisteren schrijven. Of liever meer nog.

Wat helpt jou bij je schrijfroutine?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. zegt:

    Ik heb op mijn vaste schrijfdag zeker een routine ontwikkeld anders komt er niets van terecht, alleen kan ik nog wel werken aan de afleiding, die is er soms nog net wat te veel.

    1. Ja zeker als je een vaste (hele) schrijfdag hebt is het belangrijk om een schrijfroutine te hebben. Anders ligt de hele dag het gevoel van ‘eerst nog even dat, dan nog even dat, voor schrijven heb ik straks nog tijd zat’ op de loer. Afleiding uitbannen is best lastig, omdat we nou eenmaal (meestal tenminste) op of bij apparaten werken waar ook zó veel andere, leuke (afleidende) dingen op te doen zijn… Gelukkig zijn er ook apps die afleidende sites en apps kunnen blokkeren voor een bepaalde tijd.

  2. zegt:

    Voor bloggen helpt het bij mij dat ik altijd voorloop. Blogs staan dus al weken ingepland. Dat zorgt ervoor dat er geen druk is. Elke week ga ik een middag zitten om te schrijven en op zo’n midden komt alle inspiratie dan ’tot leven’. Werkt voor mij beter dan op het laatste nippertje nog iets willen schrijven. Telefoon weg is overigens (maar dat geldt bij mij voor alle taken;)) ook een zeer goed idee.

    1. Heerlijk dat je zo voorloopt met blogs schrijven en inplannen! Dat geeft een hoop rust om zonder stress te werken aan nieuwe blogs.

  3. Bij mij gaat het dan niet zozeer om een schrijfroutine, maar om een blogroutine, en die heb ik zeker! Zo vind ik het altijd grappig om te lezen hoe verschillend mensen denken over productief zijn. Veel mensen zijn van mening dat je eerst met een grote klus of taak moet starten. Ik begin in de ochtend op een blogdag juist altijd met kleine dingen, mails beantwoorden, social media bijwerken, comments lezen en beantwoorden…en als ik dat vaste rondje gedaan heb, ga ik daadwerkelijk blogs schrijven. Ach, ik denk dat iedereen zo zijn eigen routine dus wel heeft.

    1. Als blogger, en zeker als het je werk is, is een blogroutine heel belangrijk. Leuk om te lezen hoe jouw routine is! Ook handig om eerst een aantal kleine dingen te doen voor je aan de grote dingen begint, dan heb je best al een hoop gedaan in korte tijd. Ik denk ook dat iedereen een eigen ochtendroutine heeft om ’s ochtends aan de slag te gaan, en het belangrijkste is hoe jij in je ritme komt en doet wat je moet doen of wat je van plan was te doen.

Reacties zijn gesloten.