online plekken voor bloginspiratie
Schrijven

De 7 beste online plekken voor bloginspiratie

Inspiratie hoeft niet ver weg te zijn. Ook hoef je er niet voor te reizen of buitenshuis voor te zijn. Vanachter je pc of laptop ligt een wereld vol inspiratie binnen handbereik. Vandaag deel ik de leukste en beste online plekken voor bloginspiratie met je.

1 Pinterest

Dit is misschien wel de meest inspirerende plek op internet, of in ieder geval voor vrouwen. Wie heeft er niet de ervaring even snel op Pinterest te willen gaan kijken, om te ontdekken dat het ineens een uurtje later is? Leuke recepten, patronen, bullet journal ideeën, de nieuwste mode, foto’s in een bepaald kleurthema, taarten decoreren, leren tekenen, prachtige foto’s van citytrips of natuurgebieden… Zei ik een uurtje? Maak er maar twee van. 😉 Gebruik de zoekfunctie of de borden die je volgt voor inspiratie.

2 Instagram

Ook Instagram is een inspirerende plek. Zowel in de foto’s die gedeeld worden door de mensen die je volgt, als in de foto’s die je kan vinden via ‘zoeken’. En wat dacht je van het stellen van een vraag in je eigen Instagram feed? Met de antwoorden daarop maak je een leuke blog.

3 Blogs van anderen

En dan bedoel ik natuurlijk niet dat je content gaat overnemen. Maar nogal eens heeft iemand een blog ergens over geschreven, wat jou op een nieuw idee kan brengen en waar jij met een andere insteek een hele andere blog door gaat schrijven. Of misschien wel over dat ene onderwerp, maar dan vanuit jouw oogpunt.

4 Nieuwsbrieven

Niet helemaal online, want ze komen in jouw mailbox app, maar wel digitaal en vaak ook een bron van inspiratie. Je kunt er net als bij blogs van anderen door een bepaald woordje, ideetje of een foto al op een idee voor een blog komen. Hierbij geldt natuurlijk ook geen ‘copy paste’ maar gewoon echt je eigen blog schrijven. Over nieuwsbrief gesproken, mocht je dat nog niet gedaan hebben, onderaan deze blog en op de homepage kun je je aanmelden voor mijn nieuwsbrief, die naar ik hoop, jou mag inspireren.

online plekken voor bloginspiratie

5 FAQ’s

Je FAQ’s (Frequently Asked Questions) zijn ook een bron voor nieuwe blogs. Verzamel vragen die je vaak gesteld worden en bundel ze voor een blog. Zo schreef ik een blog over het vinden van werk als freelancer, naar aanleiding van de vele vragen die ik hierover kreeg.

6 Google

Al googelend kom ik vaak zoveel andere inspirerende dingen tegen. Dingen waar ik op dat moment niet eens naar op zoek was, maar die wel heel interessant zijn om een andere keer een blog aan te wijden. Die ideeën sla ik dan altijd op voor later.

7 Veel gebruikte zoektermen

Deze kun je zowel op Google vinden als op je eigen website. Ze bieden je een bron aan informatie over door welke zoekvragen mensen naar jouw blog leiden. Soms zijn dat vragen waar je nog geen blog over hebt geschreven, maar wat wel bij jouw blog aansluit en waar je dus best een blog aan kan wijden.

Verzamel je ideeën

Je verzamelde ideeën uit de online plekken voor bloginspiratie kun je meteen tot blogs verwerken of opslaan in je ‘ideeënbox’. Je ideeënbox kan een notitieboekjes zijn, een app als Evernote, een mapje op je computer of schrijf ze net als ik alvast in aparte Word documenten op, één document per idee, dit is dan alvast de opzet voor je blog. Daarnaast bewaar ik in een map op mijn pc inspirerende foto’s van gebouwen, landschappen en seizoens-gerelateerde foto’s. Als ik inspiratie zoek voor een verhaal, of een bepaalde omgeving of een bepaalde sfeer voor mij wil zien, kijk ik altijd eerst in die map.

Waar vind jij online inspiratie?

Groetjes, Giovanna

18 reacties

 1. Claire zegt:

  Wat slim! Ik kom de laatste tijd een beetje inspiratie tekort. Wat jammer is, want ik heb nu juist tijd om lekker te bloggen. Ik ga je tips eens gebruiken.

  1. Ik hoop dat het je heeft kunnen helpen je inspiratie te hervinden, zodat je de tijd die je nu hebt, goed kan gebruiken om te bloggen. Dat is overigens vaak al deels de oorzaak bij gebrek aan inspiratie, als je alle tijd hebt kan het ook straks, morgen of volgende week… 😉

 2. Laura zegt:

  Hele goede tips! Ik ben soms ook wel even echt inspiratieloos. Het heeft echt periodes, soms zou ik 2 artikels per dag kunnen plaatsen en soms heb ik gewoon even niets. Pinterest is voor mij een hele grote hulp dan.

  1. Inspiratie is een wonderlijk iets, soms is het ver te zoeken en soms is het er ineens en stromen de woorden uit de spreekwoordelijke pen. Gelukkig dat Pinterest altijd wel iets inspirerends te bieden heeft.

 3. zegt:

  Fijne tips. Ik haal heel veel inspiratie uit Pinterest, soms ook wel Instagram en vooral ook uit tijdschriften.

  1. Tijdschriften zijn ook een heerlijke bron van inspiratie!

 4. zegt:

  1,2 & 3 doe ik ook en gebruik ik ook zeker voor inspiratie. Fijne post om te lezen 🙂

  1. Leuk om te ‘horen’! 🙂

 5. zegt:

  Leuke tips! Ik haal eigenlijk meer inspiratie uit het offline leven. Vaak door te wandelen komt de creativiteit in mij naar boven. Als ik dan toch moet kiezen voor online inspiratiebronnen, dan zullen dat Instagram en blogs van anderen zijn.

  1. Zeker! Daar haal ik ook het liefst mijn inspiratie vandaan, lekker buiten zijn en ideeën opdoen. Zo jammer dat we nu voornamelijk op het online-gebeuren aangewezen zijn.

 6. zegt:

  Blogs van anderen geven me inderdaad vaak nieuwe inspiratie, en ik merk dat als ik mijn lijst met blogideetjes ga bijwerken, ik er altijd wel weer wat nieuws bij verzin.

  Een nadeel in deze tijd is trouwens wel dat ik bepaalde ideeen nu niet kan uitwerken omdat ze focussen op dingen buitenshuis. Maar ach, dat houdt je creatief!

  1. Zo fijn om een lijst met ideetjes te hebben, een eindeloze bron om uit te putten.
   Nou en of! Ik heb ook best wat blogs doorgeschoven naar over een tijd omdat ze gaan over buitenshuis dingen doen, of samen met anderen… Deze blog daarentegen was slechts een titel, ene idee zonder inhoud, maar toen we ineens massaal binnen moesten gaan zitten, kon ik hier juist een relevante blog van maken. Heerlijk creatief! 😉

 7. Villasappho zegt:

  Goede plekken om inspiratie te vinden, helaas merk ik wel dat Pinterest steeds meer reclame is en van elkaar afkijken. Die FAQ had ik nog bedacht.

  1. Ja, dat is zeker jammer bij Pinterest. Maar ik heb ontdekt als je ‘Volgend’ aanklikt i.p.v. startpagina, dat je dan alleen de post van mensen die je volgt ziet en geen reclames.

 8. Wat een goede tips! Ik haal ook regelmatig nog inspiratie uit mijn oude blogs. ‘Vroeger’ was ik nogal geneigd om (veel te) lange blogposts te schrijven. Ik kan daar nu nog inspiratie voor diverse kortere artikelen uit halen;-)

  1. Ja, herkenbaar! Leuk om te zien ook hè, hoe je schrijfstijl en blogtechnieken in de loop van de tijd veranderen. Maar mooi dat je uit die blogs van toen nog inspiratie voor diverse korte artikelen kan halen. De content past dan ook gelijk goed bij onderwerpen waar je eerder over geschreven hebt en wat bij jouw site past.

 9. zegt:

  Meestal vind ik in het offline leven al meer inspiratie dan dat ik blogs publiceer, maar ‘voor het geval dat’ heb ik wel wat Pinterest-lijstjes met ideeën opgeslagen.

  1. Het offline leven is zeker een enorme bron aan inspiratie! Pinterest is ideaal voor lijstjes met ideeën.

Reacties zijn gesloten.