vliegenzwam
Blog

Oktober 2022 | een overzicht

We zijn alweer bij het einde van de maand, dus is het weer tijd voor een nieuw maandoverzicht. Een drukke, actieve en gezellige maand was het. In oktober 2022 was er weer een nieuwe coachingsdag, begon ik aan nieuwe projecten en deed ik nog meer. Wat zoal, lees je in deze blog.


Oktober 2022

 • Ligt het aan mij of vliegen de weken en maanden voorbij? Eind oktober alweer. Morgen is het alweer 1 november en gaan we de laatste twee maanden van het jaar tegemoet! Pff de tijd vliegt!
 • Dat ik het druk heb met van alles en nog wat speelt vast mee, times flies when your having fun, is natuurlijk ook: time flies when you’re doing a lot.
 • Schrijven, werken, coachen, mailings schrijven en inplannen, boeken lezen (voor werk, voor research en voor mijn plezier). Sparren en meedenken met andere schrijvers, ghostwriten, taarten bakken, lol hebben, plannen maken en planningen. Een geweldige coachingsdag geven en organiseren voor mijn coachingsklanten. Fietsen, heel veel herfstwandelingen maken (maar liefst 44 km in totaal deze maand). Foto’s maken, heel veel foto’s maken. Van de bomen in herfstkleuren, van paddenstoelen, heel veel paddenstoelen. Van zonsopkomsten en zonsondergangen… Nou ja, dan is de maand dus zo om, haha.
 • Ik heb, zo ontdekte ik vorige week, dit jaar tot nu toe al meer foto’s gemaakt dan in welk jaar dan ook. En dan heeft 2022 nog twee maanden te gaan!
 • Oktober in één woord: actief! Zoals je hierboven wel las.
 • Mijn woord voor november wordt: schrijven! Het is tenslotte NaNoWriMo.
collage
 • Zoals je ondertussen wel in mijn blogposts, social media berichten of in de nieuwsbrief hebt gelezen, doe ik ook dit jaar weer mee met NaNoWriMo. De geweldig leuke National Novel Writing Month via deze site. Deelname is gratis en vrijblijvend en ik heb er geen aandelen in hoor. Ik ben er alleen reuze enthousiast over omdat meedoen zo’n best geeft voor je schrijven.
 • De uitdaging is om in één maand (de maand november) met wereldwijd heel veel gelijkgestemden, te proberen 50.000 woorden te schrijven. Dat betekent te proberen elke dag 1676 woorden te schrijven. Dat is veel, maar zeker haalbaar. Iets van 3 A4’tjes.
 • Wat het je oplevert? Niet alleen een dijk van een schrijfroutine (wat is een betere motivatie om elke dag te schrijven dan meedoen met NaNoWriMo?). Maar ook een groot deel van een boek, of een jeugdboek of een goede novelle. Of als je net als ik deze editie, een non-fictie boek schrijft, zo goed als een compleet boek. Non-fictie boeken bevatten over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) minder woorden dan een roman (fictieboek). Daarnaast levert het je het bijna euforische gevoel op als het je gelukt is. Geloof mij, en elke NaNoWriMo winner zal dit beamen, het is echt een kick waar je nog best een tijd op kan teren als je dit lukt.
 • Twijfel je of je het wel kan, of je er wel de tijd en moed voor zal hebben? Meld je dan vandaag nog aan voor mijn gratis NaNoWriMo motivatiemail. Dan ontvang je vanaf morgen meteen de eerste mail. Later aanmelden kan eventueel, maar dan heb je wel de eerdere mailings gemist en dat zou jammer zijn. Aanmelden kan door onderaan deze blogpost te laten weten dat je de mailing ook wilt ontvangen. Via de mail of messenger op een van de social mediakanalen kun je mij je e-mailadres sturen. Doe het meteen nog even, dan weet je zeker dat je alle 30 mailtjes ontvangt!
oktober 2022
 • Over mailings gesproken, wie ontvanger is van mijn nieuwsbrief weet dat sinds september de nieuwsbrief nieuwe stijl verstuurd wordt. Nieuwe opmaak, frisse nieuwe stijl, veel, heel veel tips, ideeën en inspiratie en de laatste nieuwtjes. En daarnaast komt de mailing nu netjes elke twee weken in je mailbox rollen.
 • Nog geen ontvanger van de nieuwsbrief? Aanmelden kan hier, dan weet je zeker dat je geen nieuwtjes meer mist.
 • Omdat ik het druk heb met mijn onderneming, mijn klanten, met coachen, met schrijven en met redactiewerk onder andere, schoot het maken van de nieuwsbrief er lange tijd alsmaar bij in. Tot ik Marloes van De Taalvrouw vroeg of zij mij hiermee wilde helpen. Eerder hadden we al samengewerkt aan een grote klus voor een opdrachtgever van mij, dus wist ik al dat dit ook een hele fijne samenwerking zou worden. Marloes helpt mij met de teksten, de opmaak en indeling en bovenal met het zorgen dat de nieuwsbrief op tijd klaar staat om verstuurd te worden. Zonder haar zou de nieuwsbrief nog steeds heel onregelmatig verstuurd worden… Uiteraard is het wel een echte Over Schrijven Gesproken nieuwsbrief, met input, tips en motivatie zoals je die van mij gewend bent, maar met Marloes’ grote hulp gemaakt. Benieuwd naar het effect van haar hulp? Ook een goede reden om je aan te melden voor de nieuwsbrief. 😉
Live dag
 • Ik kaartte het net al even aan, de Live dag die ik voor mijn coachingsklanten die een coachingstraject bij mij volgen heb gegeven. Jammer genoeg ben ik, stom, stom, stom, vergeten om foto’s te maken toen de meiden er waren. Anders hadden jullie kunnen zijn wat een geweldig gezellige en leuke groep coachees het is. Gelukkig had ik wel nog foto’s gemaakt vooraf van de setting (zie hierboven), dus in ieder geval nog wel iets.
 • 15 oktober 2022 was het de tweede keer dat ik zo’n dag gegeven heb en het was wederom een groot succes. Ik heb heel veel gedeeld over het schrijfproces, over het (laten) uitgeven van je boek, over herschrijven (een aantal van mijn coachees zitten in die fase van hun boek schrijven) en proeflezers vragen. We hebben heel veel gekletst, gelachen, geluncht en geleerd. Marion, Colinda, Shirley, Esther en Sófie superleuk dat jullie er (weer) bij waren! Superfijn om dit voor en met jullie te doen en om jullie bij te mogen staan in jullie boekschrijfproces.
 • Ik vertelde eerder al dat ik bezig ben met het ghostwriten van iemands boek. Regelmatig krijg ik de vraag wat ghostwriten nou eigenlijk is, of wat een ghostwriter nou precies doet. Een ghostwriter heeft niets met Halloween te maken hoor, maar schrijft namens iemand een boek. Schaduwschrijver zou misschien een betere term ervoor zijn, want je schrijft het in de schaduw van iemand anders. De reden dat iemand een ghostwriter inhuurt om het boek namens hem of haar te schrijven komt eigenlijk altijd hier op neer: degene heeft een mooi verhaal of boodschap te vertellen, maar kan of wil het boek niet zelf schrijven. Dat kan zijn omdat iemand die ambities of talenten niet heeft. Dyslectisch of slechtziend is waardoor schrijven een hindernis is, of gewoon niet zo goed in taal is. Ook kan het zijn dat iemand wel een goede coach en spreker is, maar zijn of haar talenten niet ook in het opschrijven daarvan ligt. Sommige mensen vermelden in hun boek wel dat ze het met een ghostwriter geschreven hebben, anderen niet. Vandaar de term ghostwriter, of schaduwschrijver, je schrijft het in de schaduw van de opdrachtgever.
herfst 2022
 • Een andere leuke samenwerking had ik afgelopen maand met Fotocadeau. Wij gebruiken placemats als we eten (onze tafel kan niet zo goed tegen vlekken en nattigheid…) en die we hadden waren drie keer niks. Ze waren te glad, te dun (waardoor je placemat met bord en al verschoof als je je vlees sneed) en de (saaie) opdruk sleet heel snel. Een zoektocht in winkels naar nieuwe geschikte leverde niets op. Toen ik kort daarna benaderd werd voor een samenwerking en ik zag dat je er placemats naar smaak kon maken bij Fotocadeau, was de keuze gauw gemaakt. Vooral omdat je kan kiezen voor het gebruik van je eigen foto, maar ook omdat de placemats stevig en dik zijn (als een muismat eigenlijk), en niet glad (dus niet schuiven). Ik koos voor dezelfde opdruk op alle placemats (een eigen foto van prachtig kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg) voor de eenheid en rust aan tafel. Maar je kunt ook kiezen voor elke placemat een andere foto. Ik ben dol op fotograferen, zoals je wel weet. En hoe leuk is het dan dat je je foto’s kan gebruiken om je gebruiksvoorwerpen te personaliseren. Bij Fotocadeau ontwerp je ook onderzetters voor glazen zag, wie weet leuk voor een volgende keer!
placemat
 • De Japanse tuin is maar twee keer per jaar open, in het voorjaar en in het najaar. Dus blij als ik ben dat hij weer open is in oktober ging ik er natuurlijk ook weer naartoe dit jaar.
 • Ik ben dol op planten en zeker sinds ik de plantenbieb in de buurt heb ontdekt vind ik het ook erg leuk om te stekken. Om voor mezelf een nieuwe plant erbij te kweken, of om die te ruilen in de plantenbieb voor een ander stekje. Het groene stekje op de foto’s verderop is van een eigen plant en het rode stekje heb ik uit de plantenbieb, geruild voor een aloë vera stekje.
 • John was deze maand jarig, dus goede reden om taart te bakken. Een slagroomtaart en een appeltaart. Altijd weer leuk om te maken!
oktober 2022
 • Als je ook meedoet aan NaNoWriMo wens ik je heel succes en schrijfplezier toe!
 • Een heel mooie maand november gewenst!
oktober 2022

Oktober 2022 favorieten

Boeken:

 • Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende (Bureau Speurneus #2) – Jozua Douglas
 • Wat houdt je tegen? – Louise Hay
 • Moord voor de avonddienst (Pastoor Clement #1) – Richard Coles
 • De tovervinger – Roald Dahl
 • De logica van geluk – Mo Gawdat
 • Spekkie en Sproet – Dieven in de nacht (#22) – Vivian den Hollander
 • Work hard, travel harder – Suzanne van Duijn
 • De Cock en de moord op melodie (#21 ) – Baantjer

Bakken:

 • Slagroomtaart
 • Appeltaart

Dankbaar voor:

 • Mooi (nazomers) weer.
 • Heerlijk buiten zijn en fiets- en wandelweer.
 • De prachtige herfstkleuren buiten.
 • Quality time met dierbaren.
 • Leuke nieuwe projecten en klussen.
oktober 2022

Quote: Happy thought will bring happy feelings – unknown

Uitjes: Naar de Japanse tuin; uit eten

Fijn om te doen: Weer regelmatig buiten de deur werken in een koffietentje of hotellounge; heerlijke lange herfstwandelingen maken in het bos.

Mooie ontdekking: Dat je iets prima voor het eerst kan doen zonder daar eerst een uitgebreide handleiding over gelezen te hebben, of een stappenplan of studie ervoor te volgen. If you put your mind to it, you will come to it.

oktober 2022

Wat is jouw mooiste highlight van oktober 2022?

Groetjes, Giovanna

P.s. vergeet niet om je nog snel aan te melden voor de gratis NaNoWriMo motivatiemail en/of de nieuwsbrief.

19 Reacties

 1. zegt:

  Ik heb het al eerder gezegd, maar jouw complimenten over de nieuwsbrief vind ik zo’n fijne bevestiging, haha! Word weer bijna verlegen tijdens het lezen van dit overzicht. Ben enorm blij met onze samenwerking.

  En, wat ben je actief geweest. Ik iets minder, helaas, maar hopelijk kan ik het oppakken als ik dit weekend uit quarantaine mag.

  De placemats zijn trouwens erg leuk!
  Marloes blogde over…Breid je kennis uit met SEO-podcastsMy Profile

  1. Ahh zo lief en leuk! Maar helemaal gemeend!
   Logisch dat je minder actief geweest bent met je nieuwe baan, de opstart van je eigen bedrijf en ziek zijn erbij. Je kan niet alles tegelijk (zegt zij met ervaring erin dat dat inderdaad niet kan haha), jouw tijd komt ook wel weer.
   Dankjewel!
   Giovanna Jansen blogde over…Minireview #17 decemberMy Profile

 2. zegt:

  De tijd gaat zeker snel maar was zeker wel een fijne maand zo te lezen.

  1. Dat was het beslist!
   Giovanna Jansen blogde over…Grappige zoektermen die mensen naar mijn blog brachten in 2022My Profile

 3. zegt:

  Wat een heerlijke maand! Je hebt zo veel gedaan en beleefd. En wat gaaf dat je zo veel mag en kan schrijven. Het lijkt me een hele uitdaging. Ik ben trouwens ook erg nieuwsgierig naar je nieuwsbrief. Ik meld me aan!

  1. Dankjewel! Heel blij mee en dankbaar voor.
   En heel leuk dat je je ook aangemeld hebt voor de nieuwsbrief!
   Giovanna Jansen blogde over…December 2022 | een overzichtMy Profile

 4. zegt:

  Een mooi overzicht hoor.
  De dagen lijken soms lang te duren, en toch vliegen de weken voorbij.

  1. Dankjewel! Nou inderdaad!
   Giovanna Jansen blogde over…Terugblik 2022 in 22 foto’sMy Profile

 5. zegt:

  Een hele mooie en drukke maand heb je beleefd. Fijn dat het zulk mooi weer was en je mooie wandelingen hebt kunnen maken en dat je tweede livedag een succes was! Een mooie maand november gewenst!
  Darina blogde over…Over de grote schrijversdroomMy Profile

  1. Ja zo blij mee allemaal! 🙂
   Giovanna Jansen blogde over…Schrijfdoelen | Doelen stellen voor het nieuwe jaarMy Profile

 6. zegt:

  Phoe, ja, de tijd gaat écht snel en het lijkt dit jaar wel allemaal sneller te gaan dan ooit. Leuk dat je tweede live dag weer zo’n succes was!
  Naomi blogde over…Hypochondrie ~ Ik kan het me niet meer voorstellenMy Profile

  1. Nou precies dat, het lijkt echt sneller dan ooit gegaan te zijn dit jaar! Zo zijn we ineens twee maanden verder eer ik op je bericht reageer bijvoorbeeld… oeps. De tijd gaat echt zó snel
   Giovanna Jansen blogde over…Minireview #16 novemberMy Profile

 7. Johanna zegt:

  Sorry, maar ik wil even iets rechtzetten. Dyslexie is geen behindering voor schrijven! Hooguit voor foutloos schrijven, maar daar zijn er velen van die dat niet kunnen. Schrijven is ideeën hebben, plot bedenken, schrijfstijl, etc, en dat kan iedereen! Helaas wordt dyslexie in NL nog altijd als handycap gezien, maar 15% van de bevolking is betroffen. Ik schrijf ook en ben dyslectisch.

  1. Superfijn dat jij prima kan schrijven ondanks dyslexie. Helaas hebben sommige mensen een zodanig erge vorm van dyslexie (degene wiens boek ik hiervoor geghostwrite heb bijvoorbeeld) dat schrijven zo veel moeite kost dat hij daar liever een ghostwriter bij inschakelde voor hulp. Ik zie dyslexie zeker niet als handicap hoor. Ik zou niet weten wie dat in Nederland wel zo ziet, trouwens.
   Maar het is wel een hindernis, wat alleen iets betekent als dat het niet zo soepel en makkelijk gaat als voor iemand die geen dyslexie heeft. Hoe je die hindernis neemt is voor iedereen anders.
   Giovanna Jansen blogde over…Flexwerkplekken om te schrijven of werkenMy Profile

 8. zegt:

  Ik zou graag de mailing willen ontvangen. Schrijf jij het boek dan in het Engels of Nederlands? laluneschrijft@gmail.com. ThX

  1. Leuk, ik zet je erbij op de mailinglijst! Vanaf morgen ontvang je de eerst motivatiemail.
   Ik schrijf het boek in het Nederlands, namens een Nederlander en voor de Nederlandse markt.
   Giovanna Jansen blogde over…Oktober 2022 | een overzichtMy Profile

   1. zegt:

    Wat leuk. Ik zal het ook eens proberen…op zoek naar het thema eerst

    1. Succes!
     Giovanna Jansen blogde over…Schrijfcoaching | Hulp bij het schrijven van een boekMy Profile

     1. zegt:

      Dankjewel

Reacties zijn gesloten.